Dina erfarenheter

Personliga erfarenheter av sertralin.

Här kan du lämna en kommentar och dela med dig om dina erfarenheter och tankar av sertralin. Berätta vad du har upplevt, hur du mår och hur du har påverkats, positivt eller kanske av olika biverkningar du har drabbats av.

😔😊 Kosttillskotten mot depression

Du är inte ensam! 💕

331 svar på ”Dina erfarenheter”

 1. Hej! Jag hittade nyligen denna sida och vill dela med mig av min erfarenhet.
  Jag heter Molly, är 21 år gammal och har tagit sertralin sedan oktober 2022 pga ångest och oro.
  Jag fick utskrivet sertralin Teva av min läkare, men på apoteket hämtade jag ut sertralin Krka. 50mg. Kände inte av några biverkningar alls, men mådde heller inte bättre. I samråd med läkare ökade jag dosen till 100mg och gick några lindriga biverkningar som minskad sexlust, rastlöshet och lite huvudvärk. Nästan gång jag hämtade ut medicin fick jag 100mg sertralin SUN. Fick inga biverkningar och började må bättre. Senaste gången jag hämtade ut min medicin fick jag ett nytt märke igen, sertralin mylan… Fyfan. Jag mådde så fruktansvärt illa av den medicinen och jag hade mycket problem med magen, utan att gå in på detaljer. Jag kunde inte sova och knappt äta pga illamåendet. Nu har jag efter flera samtal med diverse läkare fått det tydligt skrivet att jag inte ska ta något annat än sertralin SUN. Medicinen var slut i staden jag bor i så jag ska hämta ut den om några dagar. Håll tummarna för att jag kommer må bättre igen, denna månad har varit så jobbig!
  Jag har fått höra att olika märken inte ska spela någon roll, men det påverkade definitivt mig! Har hört om få andra som också har mått dåligt med byta av märke, men inte tillräckligt för att inte känna sig konstig.
  Om någon har varit med om något liknande, snälla dela med dig. Det känns ensamt här borta i illamåendet.
  Kram

  Svara
 2. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter av sertralin eftersom jag själv tyckte att det var extremt jobbigt i början och kanske kan det hjälpa någon annan som just nu går igenom samma sak.
  Har tidigare, för ungefär 10-15 år sen varit utbränd, haft problem med social fobi och haft i stort sett daglig ångest så länge jag kan minnas, även om även det blir till ett normaltillstånd som man lär sig leva med och inte reflekterar så mycket över till slut. Har gått till psykolog i olika perioder och känt att det hjälpt till en del men ångesten har aldrig gett med sig.

  För några månader sedan, efter en tuff period med mycket jobb och annan stress blev jag sämre igen och gick till slut till läkaren. Hade turen att få träffa en väldigt bra läkare som förklarade för mig att jag troligen lider av depression och eftersom jag aldrig fått rätt behandling så har depressionen legat latent under ytan och i perioder då jag utsätts för hög belastning, tex stress eller liknande så kommer den upp till ytan och ställer till med problem.
  Hon frågade om jag ville testa sertralin och jag kände att jag inte hade så mycket att förlora utan att det var värt ett försök.
  Jag började på 50 mg och efter en vecka gick jag upp på 100 mg och där har jag stannat. Den första månaden mådde jag extremt dåligt som så många andra, extrem ångest, sov väldigt dåligt, tvivlade på om det verkligen var rätt, om det nånsin skulle bli bättre osv men sen efter ca sex veckor började jag gradvis känna mig bättre. Idag, nästan exakt tre månader efter att jag började på Sertralin så mår jag så extremt bra att jag tror att jag aldrig kommer vilja sluta. Jag känner mig inte alls avtrubbad som vissa beskriver. Jag känner mig bara mestadels glad och tillfreds, men blir inte så upprörd över småsaker längre utan det rinner mest av mig. Tycker typ inte att något är värt att sabba mitt humör för, vill bara gå runt och må bra hela tiden. 🙂 Men det som nästan har varit den största skillnaden för mig är att jag för första gången i mitt liv är i stort sett ångestfri. Jag tycker det är kul att träffa nya människor, har ett helt annat självförtroende och jag grämer mig inte så mycket om jag råkar göra ett misstag. Det negativa är att jag fortfarande inte sover så bra som jag hade velat även om mycket bättre än i början. Har även väldigt låg tolerans för alkohol, räcker med ett par glas vin för att jag ska känna mig skakig och lite illamående. Angående sömnen så märker jag skillnad på olika fabrikat, jag tar 100 mg Mylan. Testade Bluefish men då kunde jag inte sova alls och drömde sjuka mardrömmar, har testat vid flera olika tillfällen men fixar inte den. Tar även mirtazapin 15 mg på kvällen, har gjort i flera år.
  Går du och funderar på att börja så hade jag i alla fall gett det ett försök, jag har inte ångrat mig en sekund. Det enda jag i så fall ångrar är att jag inte börjat tidigare. Ta hand om er och lycka till!

  Svara
  • Detta var precis det jag behövde läsa idag när det känns som jag håller på att bli tokig!
   Fick en utmattning 2011 på grund av sömnbrist då bebis var öronbarn. Sättes på sertralin 25 mg i en vecka och sedan 50mg. Det tog ungefär 5 veckor innan jag kände mig mer som mig själv. Provade att sluta 2013 men magen valde ur fullständigt så jag började med 25mg. Efter några månader med fortsatta magbesvär fick jag gå upp till 50mg. De 8 veckorna var det värsta jag gjort.
   Ha sedan dess stått på 50 mg tills för 5 veckor sedan. Har post covid som gjort kroppen sliten. Då den känner sig för sliten larmar stress-systemet som tror jag är på väg mot utmattning igen. Det blev ett ångestpåslag vilket jag inte känt på många år. Läkaren tyckte jag skulle trappa upp sertralinen för att slippa ångestpåslag under tiden kroppen läker ut infektionen. 75 mg gick helt ok 2 veckor. 100mg började ok men av någon konstig anledning får jag biverkningar sent….. har varit mest v 2 och v 4….. efter sista dosökning. Har sammanlagt ätit i 5,5 veckor nu och önskar varje kväll att det ska vända kommande dag. Senaste två dagarna har det varit som kroppen vibrerar inifrån och skakiga händer och muskelryckningar i benen. Ska försöka hålla ut två veckor till och håller tummar och tår att det vänder!!!!

   Svara
  • Hej!

   Jag läser ditt inlägg varje dag för att få in något slags hopp. ❤️
   Inne på 50mg och snart 4 v med den dosen. Är extremt känslig och rädd för insättning, att höja och att den inte ska fungera, så förutom extrem ångest av insättning så blir paniken liksom tredimensionell. Och tankarna värre och värre.
   Vill egentligen bara säga att jag är så tacksam att du skriver om en positiv upplevelse, då det mesta som skrivs är avskräckande.
   Tack och hoppas att du fortfarande mår bra.

   Svara
  • Hej
   Min son började med Setralin för två veckor sen han är mycket nedstämd han är orolig att han kan inte komma tillbacka till sitt jobb och leva som vanligt igen han är mycket hopplös och känner inte glädje även om han tvinger sig själv att göra saker the största rädsla att han kan inte jobba. Har du varit sjukskriven i den period du mådde dåligt när började med behandling ? Läkare vill att han börjar jobba två timmar är det bättre att han göra det för hans självförtroende snälla hjälp mig för att kan hjälpa min son han är 31 år och han är civilingenjör och köpte nyss lägenhet som är dyrt och nu han är sjuk och kan inte jobba det är tuff Skicka Ditt svar

   Svara
  • Hej! Vad fint att du delar med dig. Min läkare har skrivit recept till mig på antidep. Men vågar inte börja äta dom. Läser att man inte ska dricka alkohol på dom..men du skriver att du tagit något glas vin. Kan man göra det?
   Kramar
   Emma

   Svara
  • Jag har gått på sertralin i två år. Efter insättningsproblemen mådde jag riktigt bra.
   Slutade för ett halvår sedan. Men blev tvungen att börja igen.
   Denna gång är insättningen annorlunda.
   Jag sover jättedåligt och har stark ångest. Tog 25 mg i en vecka och har nu tagit 50 mg i två veckor. Hur länge ska det hålla på? Kommer det att bli bra?

   Svara
  • Började 2 maj i år med sertralin 25mg i 4 dagar, därefter 50 mg mådde jättebra ca 7 veckor.sedan ökad
   ångest. Sedan 75 mg, okej några dagar sedan ännu mer ångest. Nu 200 mg och fruktansvärd ångest. Ska nu försöka minska till 75 mg varannan dag och 50 mg varannan dag. Hjälpte mot deppighet men ökade ångesten katastrofalt. Hoppas nu att det kommer bli bättre.
   Juno

   Svara
  • Jag får mycket energi och svårt att sova när jag försöker höja sertralin från 75mg till 100mg men jag skulle behöva höja till 100mg För jag mår inte så bra energi mesigt så jag ska ge det ett försök till

   Det som är mest jobbigt är att sömnen blir dåligare

   Jag försökte föra sommaren att höja sertralin 75mg till 100mg men gav upp efter en vecka för sömnen blev dålig

   Men som du skriver man måste ge det en tid så blir sömnen nog bättre

   Svara
 3. Tog Sertralin i flera år och jag var full av energi men kände mig avtrubbad efter några år och okoncentrerad. Så jag trappade ned under två månader. Sen var jag välmående i ett halvår tills jag insåg att varje motgång blev helt utan proportioner och det var ohanterbart.

  Så jag tog 25 mg Sertralin Bluefish som låg i skåpet. 4 dagar efter detta vek sig benen och jag fick hjärtklappning. Jag fick panik och slutade igen vilket resulterade i flera veckors helvete med utsättningssymtom.

  Nu är jag på dag 5 och försöker ännu en gång och hoppas jag ska kunna stå ut. Tar 10 mg atarax 3 ggr om dagen samtidigt morgonen,. Eftermiddag kväll.

  Hitills har ja haft skenande hjärtklappning,. Illamående,. Svaga ben och panikångest.

  Jag tar en dag i taget och hoppas på en bättre morgondag… Om detta fungerar kommer jag aldrig mer sluta igen.. aldrig…

  Svara
 4. Sertralin fungerade bäst första året .. Då kan man stänga av alla problem och skita i allt .. sen börjar problemen komma tillbaks igen, även om man ökar dosen händer inget mer än man blir trött ..

  Svara
  • Precis !
   Inte på alla funkar på samma sätt. Visa beskriver Sertralin som magiska medicin. En enda bra sak som jag hade då kunde inte gråta. Brukade inte bry mig om nånting . Nu Jag avslutat Sertralin efter 3.5 år. Jag mår jättedåligt . Kan inte titta på film utan att fråga. Hoppas är det biverkningar efter när man avslutat . Såklart jag gjorde det ungefär 3 månader.
   Läkare sa att jag har ingen depression men jag minns inte om han berättade varför jag borde ha medicin tillsammans som Lamotrigin som hjälper mot bipolär. Jag har inte det heller så jag känner mig besviken och ledsen på alla sätt. Vill inte börja igen för att jag kunde inte gå ner i vikten en enda kg.

   Jag vet inte vad ska jag göra ….. jag var inte super glad med Sertralin stoppade mina känslor att inte gråta och inte visa känslor . Det passade mig !

   Svara
 5. Hej
  Jag äter 50 mg Sertralin tillsammans med 45 mg Mirtazapin.
  Redan samma dag jag började med Sertralin kom effekten. Plötsligt så kände jag inte paniken och oron alls på samma sätt. Även om jobbiga tankar kom upp så blev inte reaktionen total panik såsom det alltid blivit för mig. Mitt system lugnade ner sig och blev stabilare, som en båt som guppar lungt på havet.
  Härom veckan gick jag på fest, pratade med folk, skojade, var glad. Utan medicinen hade jag haft total panik, känt mig värdelös, uttittad, stressad, rädd, you name it. Nu kunde jag kryssa runt och vara den jag ville på ett helt annat sätt. Förändringen är smått fantastisk.
  Jag som läst om andlighet, försökt meditera och anklagat mig själv till döds för min ångest och min oro kan äntligen stå stabilt på två ben.
  Häromdagen tog jag en spontan cykeltur i stan, gick in på ett kafé och åt en macka, utan en tanke på att alla stirrade eller att allt jag gjorde var fel. Setralin har förändrat så mycket. Jag kan komma, jag kan känna sexlust, men måste koncentrera mig lite mer och är inte lika tokupphetsad kanske som tidigare. Men tidigare har jag o andra sidan varit översexuell.
  Jag vill öka dosen till 100 mg för jag tror någonstans att där ligger min idealdos.
  Har provar flera preparat under årens lopp men inget som gått in så ljudlöst som Sertralin och gjort skillnad direkt.
  Jag hoppas att det fortsätter så här. Jag kan fortfarande bli irriterad, deppig och trött på allt men det tillhör väl livet. Men alla ni här som vet vad det innebär att vara fångna i okontrollerbar oro, ångest för allt, värdelöshetskänslor och panikattacker för att bara nämna några, till er vill jag säga att jag mår så satans mkt bättre nu. Och min sexlust finns kvar. Om den försvinner så trappar jag ner men nu är läget bra. Det är så kul att kunna läsa långa rapporter, titta på tv, sitta still och bara finnas. Sertralinet har gjort det möjligt. Att slippa kämpa för varje millimeter, det har Setralinet hittills hjälpt mig bort ifrån. Så bra har ingen annan medicin hjälpt mig.
  Tack för det här forumet. Det är jättegivande. Jag är 36 år och har haft generaliserat ångestsyndrom hela livet troligtvis. För första gången känner jag att jag bara kan vara mig själv, jag är liksom inte bara min ångest.
  Att tänka på eventuella utsättningssymptom för mig nu är ingen idé. Det kanske blir tufft men jag får ta det då.
  En sak som kanske har förstärks hos mig är att ”jag inte bryr mig” lika mycket. Man kan tolka det som att man är avstängd av medicinen men man kan också se det som att man kan få slippa att vara högkänslig hela tiden. Ska fortsätta läsa era historier här.

  Svara
 6. Jag har gått på Sertralin i flera år nu och har sedan en månad slutat ta dem efter ordentlig nedtrappning i flera månaders tid.
  Minns inte riktigt hur det var när jag började med dem eftersom det var så längesen nu, men tror ej det var så illa i början.
  De hjälpte riktigt bra sen när de väl kickat in. Det var skönt att slippa panikångesten och den sociala ångesten. Allt blev så mycket lättare! Dock gjorde de inte så mycket nytta längre efter flera års tid, jag hade vant mig vid effekten och fick inte direkt någon psykiatrisk uppföljning eftersom jag remitterades till vuxenpsykiatrin och hamnade mellan stolarna.

  Om du som tänkt börja med Sertralin är orolig för att det kommer förändra dig som person – du kommer fortfarande vara samma person i grund och botten, men det kommer att förändra dig. Antingen på gott eller ont, det är ju individuellt. Förhoppningsvis skadar det inte att prova.

  Att sluta med medicinering har dock varit väldigt jobbigt för mig. Allt som det tidigare tagit udden av har kommit tillbaka. Även om det är skitjobbigt så är det ändå skönt att få uppleva sina känslor igen på riktigt och helt autentiskt liksom.
  Ytterligare en grej är att jag är rätt säker på att Sertralin påverkar matsmältningssystemet på något sätt. Andra i min omgivning har upplevt det även om det uttryckt sig på olika sätt, t.ex. diarré eller i mitt fall att jag kräkts väldigt mycket efter att jag slutat ta pillrena.

  Svara
 7. Någon flera än jag som har problem med att kissa och/eller känner sig förstoppad av Sertralin?

  Svara
 8. Jag äter Sertralin sen sex månader tillbaka och jag har bara positiva upplevelser av medicinen. Jag har haft depressioner, panikångest och generaliserad ångest ett helt liv och har gått i långvarig terapi för detta. Terapin har hjälpt stundtals men jag har alltid halkat ned i ångesten igen. I vintras fick jag nog och en kompis med samma problem rekommenderade SSRI. Jag började med Sertralin och har mått så mycket bättre sen en vecka efter att jag började med medicinen. Jag har ökat lite i vikt och varit lite torr i munnen periodvis men jag har inga andra biverkningar. Medicinen gör mig lugn, harmonisk och positiv. Jag ser plötsligt glaset som halvfullt istället för halvtomt. Det känns så märkligt efter ungefär 40 år av oerhört negativa tankar. Just nu genomgår jag en tuff period pga svår sjukdom i familjen men inte ens det gör mig deprimerad. Även svåra saker känns hanterbara. Jag upplevde inte att jag mådde sämre i början, och jag har ökat dosen flera gånger sen jag började men jag mår bara bättre och bättre. Jag har fått mitt liv tillbaka tack vare Sertralin.

  Svara
 9. Hej.
  Jag har ätit sertalin i ca 1 år mot depression och framför allt svår ångest pga av jobb och att livet drabbat mig. Lite mycket på en gång helt enkelt. Sertalin hjälpte mig på fötter men man blir ju avtrubbad av det. Nu ska jag sluta och trappade ner från en redan låg dos på 50mg till 25 i kanske ett par veckor sen slutade jag helt. Första tiden kände jag mig mycket bättre och gladare t.o.m men det varade inte länge tyvärr. Nu har jag svårt att sova på nätterna. Sover en timma i taget och måste sedan gå upp och gå p.g.a. myrkrypningar. Dessa hade jag iof innan men inte alls i denna utsträckningen . Det var tom så att jag fick mindre av dom när jag åt sertaline men å andra sidan fick jag konstiga drömmar o.s.v. så jag kans inte fick bättre sömn i alla fall men nu är dom tillbaka värre än någonsin. Att jag inte sover gör ju att jag inte mår så bra på dagarna men jag ska försöka stå ut och inte börja ta sertalin igen. Har läst att vissa får långvariga problem efter att man slutat och att just sömnbrist och myrkrypningar är delar av det. Har någon mer här upplevt detta och hur länge kan det sitta i tro? Detta är ju individuellt givet vis men finns det ljus i tunneln så kan jag nog bita i hop ett tag. Läste att någon hade det i 1 år.

  Svara
 10. Hej! Hör kommer en positiv erfarenhet!

  Panikångest pga str stress och muskelskada samt nattjob ledde till depression och sjukskrivning.

  Käkar nu 150mg på morgonen och 45mg Mirtazapin på kvällen, och är tillbaka på jobbet 100%. Känner fortfarande av paniken och svårt att andas helt ut men kombination av detta samt KBT och stöttning av jobb och vänner har man sakta men säkert blivit
  Kände skillnad redan första veckan, så ökat dosen i 50mg varannan månad .
  Det tar tid men du kommer bli bättre ge inte upp!

  Svara
 11. Jag tror att många som söker sig hit, gör det för att det känns läskigt att ha fått utskrivet eller överväga att be om recept för antidepressiv medicin. Jag tror också, att en tenderar att ’recensera’ eller bedöma något som var en negativ upplevelse, oftare än en positiv upplevelse. En mår ju bra, då går en vidare i livet.

  Jag mår skitbra av min medicin. Det jag fått utskrivet är Sertralin Bluefish i dosen 50mg, som jag tar dagligen.

  Innan jag började med medicinen har jag levt med dessa fysiska sympton: hög grundnivå av ångest, sömnsvårigheter, muntorrhet, hjärtklappning, humörsvängningar, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och social reservation. Rent psykiskt var jag kritisk, negativ, likgiltig, stundtals ledsen stundtals arg och hade vissa självskadetankar.

  Jag deltog i samtalsterapi med KBT-karaktär under ett år innan jag började med medicinen. Beteendeaktiveringen som en ägnar sig åt under terapin, d.v.s. rutinbyggandet och fokuset på att skapa vardagliga och fysiska förutsättningar för att tackla sin ångestproblematik, bidrog troligtvis till stor del varför medicinen också fungerar väldigt bra för mig. Gör du medvetna val för dig själv (alltifrån alkohol, droger, kost, sömn, träning till relationer, arbete och livssituation) skapar du förutsättningar att må bättre. Du mår också bättre när du inser att det är du som har kontroll över ditt skick, din livskvalitet och dina beslut – och inte ångesten. Det kan därför vara en bra idé att investera i sig själv och även söka samtalsterapi via vårdcentral eller privat om man har de resurserna. Det kan kännas främmande och obekvämt, men ett år av känslodykande mot en bättre livstid är en ganska bra trade-off.

  Medicinen då.

  Symtom:

  Jag är född som biologisk man, så jag utgår från de symtom som beskrevs för mig utifrån detta alltså: impotens, viktuppgång, hjärtklappning, muntorrhet, ljuskänslighet också vidare. Jag har inte upplevt några av dessa symtom. Min upplevelse utifrån dessa, efter 6 månader, är att jag har lägre aptit, högre libido och blir något mer sömnigare mot kvällen. Emellanåt kan jag bli antingen hård eller lös i magen, eventuellt också få lite halsbränna på en dålig dag, men det händer inte ofta och påverkar mig inte nämnvärt. Det har också inträffat att ångesten som tidigare satt i huvudet, nu satt sig på halsen (du blir lite anfådd) men det har varat en halv förmiddag eller så.

  Den kända ”dippen i början”:

  Jag upplevde ingen dipp i början. Jag fick mer energi ganska nära inpå att jag tagit tabletterna (tänk er 2-3 koppar kaffe-energi) så jag gungade lite med benen och händerna på ett mellanstadiesätt ibland. Under dessa två veckor skrattade jag för första gången av genuin glädje, vilket jag nog inte gjort på 2 år innan dess. Jag sov även väldigt väl. Det viktiga tror jag, är att ställa in i princip allt socialt, alla ”belastningar” i form av jobb, hushållsarbete m.m. och fokusera på sig själv och medicinen under denna period. Var också öppen med dina nära om att du behöver det utrymmet, om du kan. Har du möjlighet byta miljö, t.ex. åka till ett landställe eller dylikt gör det nog gott. Det går säkert att ta medicinen precis som vanligt hemma och under arbetsdagar, detta handlar mer om att inte bara äta ett piller utan också investera i sitt välmående, om man kan.

  Beteendeförändringar:

  Nej, du blir inte en helt ny person av dessa tabletter. De egenskaper du ogillar (och gillar!) hos dig själv är kvar, men du blir inte lika konsumerad av de och eventuellt vad andra tycker om de. Jag upplever att jag klarar av kritik, konflikt, obekvämhet och nya utmaningar utan att överrumplas av negativa tankar, ångest, självhat eller ilska. Du blir översiktlig och sympatisk, istället för överempatisk och känslomässigt högalert, om du har det problemet. Det går alltså att ha en dag där du inte funderar över en katastrof eller hur värdelös du och andra är, du börjar plötsligt bli mer närvarande och betraktande av din miljö utanför ditt huvud.

  Summa-summarum: Min individuella upplevelse har varit god. Jag mår bättre och har förutsättningar att leva mitt liv fri från irrationell ångest och depression. Det är viktigt att inte enbart förlita sig på tabletterna utan även i samband med dessa, göra aktiva val kring vanor, relationer och arbete för att minska belastningen på sig själv.

  Hoppas denna erfarenhetsrapport hjälper någon, jag var själv inne här för ett halvår sedan, då jag var rädd för tabletterna och hade massa olika scenarion i huvudet för hur min upplevelse skulle vara. Sluta googla och hänga för mycket på internetforum, det ger dig någon typ av digital münchausen som du kan vara utan. Tänk också att det går att pröva medicinen för att sedan komma fram till att den inte fungerar, och att en vill pröva något annat.

  Svara
  • Hej! Vilket bra informativt svar du skrivit! Detta hjälpte mig mycket! Positivt!! Ska idag bestämma om jag vill börja med medicin o jag har känt lite ”skam o misslyckande” ang det. Plus att man läser massa om biverkningar o att man blir ”avtrubbad” etc. O jag är inte mycket för mediciner. Tack!

   Svara
  • Så tacksam för detta inlägg, innerligt djup tack till dig och tid/arbete du lagt att sprida ditt ljus här.

   Svara
 12. Tagit Sertralin i 2 veckor. 1 vecka 25mg och 1 vecka 50mg som är min utskriva dagliga dos.
  Tar tabletten på kvällen och känner mig väldigt trött och som om hjärnan jobbar i kvicksand. Har även fått potensproblem. Kan få erektion men inte samma hårdhet som innan, som om man druckit 10 öl. Får även ”jobba” hårdare för orgasm.
  Någon som varit med om att det erektionsproblemen släpper eftet ett tag? Eller är det något som sitter i?

  Svara
  • Hej
   Jag måste få fråga om trötthet. Jag har tagit Sertralin i fem månader och är så sjukt trött. Jag orkar inte ha det så längre. Måste väl finnas något SSRI preparat som inte gör en så trött.

   Tacksam för erfarenheter!

   Mvh
   //Anette

   Svara
  • Hej. Åt sertralin för ca 4 år sedan. Fick bland annat problemen med potensen som du skriver. Slutade för ca 3 år sedan, men problemen är kvar. När han väl står får man skynda sig så gott man kan, annars lägger han sig ner igen. :/

   Dock ska jag enligt läkare börja med skiten nu igen, för det är bra för mig… Är Depp pga massa saker. Slutar kamraten fungera helt så…. Kommer jag inte må bättre. Prata med din läkare, hoppas du slipper knapra Viagra för att som max få vingummi fjong.

   Lycka till!

   Svara
 13. Tagit sertralin i ett år. Bästa beslut jag tagit att börja. Var nära att gå ner i en djup depression med ångest och sömnsvårigheter. Istället så har livet vänt med stora framgångar på jobbet och socialt. Har förminskad sexlust dock. Gick upp tre kilo efter ett halvår, ökade konditionsträningen och förbättrade kosten så gick ner fyra kilo på en månad. Vikt har endast att göra med kost och träning! Är 31 år.

  Svara
 14. Tagit Sertralin Hexal sedan 2 och 1/2 år tillbaka. Hade fruktansvärda insättningssymptom precis som alla andra. Försökte sluta för ett år sedan men fick mer ångest och depression än innan jag började ta medicinen, trots att jag trappade ut medicinen extremt långsamt. Gick på 50 mg och tog bort 12.5 mg i taget och stannade på denna dos under 3 veckor. Sista veckan tog jag endast ett litet ”flarn”. Eftersom jag fick tillbaka min depression och ångest kontaktade jag min läkare, som sa att min depression kommit tillbaka eftersom jag tagit sertralin ”för kort tid”. I efterhand förstår jag att så inte var fallet utan att det snarare var så att utsättningssymptom började först några veckor efter att jag helt slutat och att vården dessvärre inte inser vidden av utsättningssymptomen. Summa summarum: Jag fick börja ta sertralin igen. Helt oväntat så gav 50 mg ingen som helst effekt längre (vilket gjorde mig förtvivlad då jag mådde fruktansvärt) utan gick upp till 100 mg efter några veckor. Då fungerade det igen! För ett halvår sedan så gick jag dock åter ner till 50 mg vilket inte innebar någon märkbar förändring. Håller nu på att försöka sluta helt igen. Den här gången har jag ändrat taktik och tänker inte trappa ner utan sluta tvärt. Jag har nu inte tagit sertralin på fem dagar och upplever mina första utsättningssymptom: Sömnlöshet. Jag antar att fler symptom är att vänta inom det närmsta. Men jag är beredd att ta smällen den här gången och hålla ut så länge det är nödvändigt. Min erfarenhet av sertralin är väldigt dubbel. Samtidigt som jag bröt ”status quo” kring en långvarig depression så vill jag inte önska insättningssymptomen ens till min värsta fiende. Jag fick mycket energi av sertralin men det blev nästan som att det ”slog över” och jag blev väldigt rastlös, på gränsen till hyperaktiv. Samtidigt som jag fick glada känslor i kroppen igen så kändes det aldrig äkta utan snarare som att vara berusad av något utifrån. Jag saknade att kunna ”bottna” i mig själv och i ”verkliga känslor” och framförallt att kunna förstå mina egna känslor. Varför jag var ledsen eller glad. Jag fick istället mer och mer distans till mig själv – Vilket är anledningen till att jag för andra gången nu bestämt mig för att sluta. För mig känns dessvärre inte sertralin som en hållbar lösning i längden trots att jag lidit av depressioner hela livet. Jag väljer då hellre att leva med det senare än med sertralinet och försöka gå till botten med min depression. Jag är dock tacksam för att jag och sertralin följdes åt ett tag, eftersom det gjort mig en erfarenhet rikare och fick mig att känna att jag gjorde vad jag kunde för att må bättre – även om priset för detta var enormt högt. Jag tror att det viktigaste när man funderar på att börja med sertralin är att förstå konsekvenserna av det – det är en stark medicin som kommer vara din följeslagare för en längre tid. Det är viktigt att stå stadigt i beslutet att börja eller sluta ta medicinen. För där kan inte vården riktigt finnas för en, som man kanske hade behövt eller velat. Ta hand om er där ute oavsett var i eran ”resa” med sertralin som ni befinner er!

  Svara
  • Jag har ätit sertralin sen flera år o varit skeptisk men närmast inte längre hade alternativ o planerade mitt självmord varje dag så gav jag sertralin en chans o idag e det det bästa beslut någonsin

   Jag har provat olika märken o hexal är som att äta illamående huvudvärk o ett dåligt mående o detta e så konstaterat för jag tog detta när jag bara råkade byta
   Har provat igenom alla o de som fått mej må dåligt är just hexal o sun

   Som när jag har ätit kkrk varje dag o e uppe i 300 mg MITT eget val av dosering som jag hittat passar mej så bra

   Så VILKET märke är jätteviktigt att d e rätt för min kropp o det gäller även andra mediciner
   Kkrk e den dyraste under original men den bästa för Mej utan biverkningarna

   Så glöm ej att vilket märke kan spela stooooor roll oavsett att d ska vara samma medicin mvh

   Svara
 15. Hej Jag undrar om någon fått muskelspänningar/ värk av att äta sertralin?
  Själv har jag ätit sertralin i mer än 15 år och haft problem med värk i nacke och axlar sedan länge. När jag nu blev ordinerad en forskning från 150 till 200 kg så tycker jag det blivit värre (trots att läkaren så att det skulle bli bättre).
  Tacksam för svar

  Svara
 16. Ätit sertralin nu snart 3 år, för mig var det räddningen på livet vilket jag är väldigt tacksam för idag.

  Allt kraschade totalt vintern 2017 när morsan gick bort över en natt, gick isär med dåvarande sambo samt syster som dog av överdos. Allt hände inom loppet av 2 månader, blev sjukskriven av läkare som utmattad / ”gått in i väggen”.

  Minns att jag var skeptisk till medicinen i början, men det var att välja mellan den eller ställa sig framför ett tåg. Var så sorgsen att jag inte ens kunde gråta.

  Biverkningar var förhöjd ångest, helt frånvarande och bukras i början några veckor, men ganska lindrigt när man har 0 livslust.

  Man passerat 30 år, ingen erfarenhet med andra substanser sedan tidigare. Började på 50 mg och tar idag 100 mg.

  Efter regn kommer sol, håll ut du som läser detta! Var inte rädd att söka hjälp!

  Svara
 17. Sertralin har varit fantastiskt för min del. Första veckorna hade jag ”kryp i benen”, mardrömmar, tappade aptiten och var allmänt speedad, men det medförde att jag promenerade mycket vilket säkert hade en positiv effekt på mig. Fick trappa upp till 100mg och stanna där, har ätit sertralin i snart ett halvår och enda biverkningarna är att jag är dålig i magen på morgonen (efter att jag tagit tabletten). Något sämre aptit men kan äta utan problem, ingen påverkan på sexlusten, ingen viktuppgång. Har bättre hy än på länge men vet inte om det är relaterat. Tycker det är upp till varje individ att fundera på om man ska ta sertralin, passar inte alla men själv har jag fått livet tillbaka.

  Svara
 18. Hej!
  Jag tar 150 mg Sertralin per dag, fördelat på morgon och kväll. Jag har mycket besvär med muntorrhet. Det har i sin tur gett andra biverkningar.

  Är det någon som har erfarenhet av att något sertralinfabrikat är bättre mot muntorrhet än något annat? Jag har t.ex inte testat ursprungspreparatet Zoloft.

  Svara
  • Hej Kattis ! Har muntorrhet blivit bättre? Själv har jag tagit Setralin i 8 veckor och är på dos 50 mg men kommer förmodligen öka lite till. Ångesten har blivit mycket bättre, trött, sover fint om nätterna. Det som är jobbigt är denna muntorrhet….borstar tänderna ..mellanrumsborste….flour, tuggummi…dricker vatten….har sår i munnen , blödande tandkött här och där …mest bredvid eller bakom visdomständer. Undrar om din muntorrhet har blivit bättre med ökningen eller sämre. Eller rent av försvunnit? Tips?

   Svara
 19. Har tagit Sertralin i drygt en månad nu och min panikångest är så gott som borta. Kan komma en liten någon gång men inte alls som förut då det kändes som att kroppen skulle lägga av. Det största problemet för mig är illamåendet men förhoppningsvis ebbar det ut tillslut. Det kan jag leva med tillsvidare. Upplever inte alls problem med att komma förutom att det tar lite längre tid. Svettas lite mer på natten gör jag också.

  Jag upplever detta som mitt livs största upptäckt då jag mår mycket bättre och är allmänt mycket gladare så det ju tråkigt att många här upplever så många problem, tråkigt.

  Jag är 31 år och man ska väl också tilläggas.

  Svara
  • Under inga omständigheter, ta inte sertralin. SSRI är det största rävgiftet någonsin, totalt förstört mitt liv.

   Svara
 20. Har tagit sertralin mot djup depression i ca 3-4 års tid nu bestämde jag mig för att sluta med dom och kontaktade min psykolog . Har alltid ätit en tablett 50mg när jag jag började med dessa fick jag extrema biverkningarna som yrsel kräkningar ännu djupare depression i flera veckors tid sedan hjälpte de faktiskt att ta bort mina självmordstankar bland annat. Dock mycket mardrömmar osv.
  Nu när jag slutat med de för en vecka sedan tog jag halva dosen alltså 25mg i en vecka sen sluta helt med de . Väntade en vecka tills jag va tvungen o se om de är biverkningar som ja fått igen med kraftig yrsel konstant illamående darrig kropp och gråter för minsta lilla . Känner mig typ värdelös igen .. börjar bli rädd att jag inte ska klara mig utan tabletten och yrseln o illamåendet tar kål på mig mår så dåligt så jag inte ens vet var jag har mina egna ben när jag går allt snurrar när jag kollar och när jag blundar pirrig i kroppen känns som något ska hända hela tiden typ . Är detta normalt ? Någon som vet hur länge de håller i sig

  Svara
  • Hej, du trappade ner för fort. Be om att få flytande sertralin och trappa ner med 10% av din dos per månad

   Svara
  • Jag vet om man har ätit det länge så kan man få utsättningssyndrom. Det är som du beskriver det att man gråter för minsta lilla och får värre ångest. Dock går det över efter några veckor tror jag

   Svara
  • Hej Frida,
   Känner igen mig i ditt inlägg och kände att jag ville dela med mig av min erfarenhet. Jag har haft svårt att sluta men har lyckats bättre nu än någon gång innan.

   För 10 år sedan var jag deprimerad och led av svår ångest. Det var många saker som inte fungerade i mitt liv och jag slutade äta. Inom mig var det en konstant en storm. Förstod att jag behövde hjälp och efter läkarbesök på vårdcentralen fick jag sertralin. Den första veckan med sertralin kunde jag endast ligga på soffan och försöka överleva, det var jobbigt. Men sedan var det som att jag vaknade från en galen dröm. Helt plötsligt såg jag klart, kände mig lugn, och aptiten kom tillbaka. Det var otroligt!

   Efter några år försökte jag sluta, precis som du upplevde det så blev jag direkt dålig, kände mig värdelös, fick gråtattacker, skakade, svettades, orkeslös. Det blev för svårt så jag började med sertralin igen efter några dagar.

   Jag har försökt sluta 4-5 gånger, trappat ner långsamt, men dat har inte gått. Jag hade mer eller mindre accepterat att detta nog var en livslång medicinering tills jag började tänka annorlunda. Jag hade ett mål, en plan. Inom ett år skulle jag sluta. Jag började trappa ner långsamt i ett år. När jag slutade helt – samma sak. Fick panik, kände mig värdelös, oerhört trött, skakade, svettades, kunde inte tänka klart. Så jag föll på målsnöret igen. Men – här kommer vändningen för mig.

   Innan har jag bara antagit att jag ska klara det själv. Men då har det inte funkat. Så jag gjorde ett nytt försök några månader och då involverade jag min mamma och min sambo och sa att jag behöver stöd när jag ska sluta. Jag slutade igen (från 25 mg till inget) denna gång pratade Jag om mina känslor med dem, Flera gånger varje dag, om hur rädd jag var för skakningarna, hur mycket jag led av tröttheten. Att prata om problemen direkt när de dök upp och alla tankar och känslor som vällde över mig var jätteskönt. Nu har det gått tre veckor och de värsta skakningarna och svettningarna är borta. Jag tar Ipren på min sambos inrådan flera gånger dagligen som faktiskt hjälper för mig (min sambo var missbrukade i sin ungdom och kände väl till mina symptom, ungefär som när man tänder av). Jag har behövt äta oftare då det har hjälpt till att reducera skakningar och Känslan av att inte kunna tänka en enda klar tanke.

   Jag hade tappat hoppet om att det skulle gå men det har nu gått tre veckor och det enda jag har kvar av negativa effekter är en enorm orkeslöshet och att jag har konstant ont i magen. Men jag tror det är övergående! Ser positivt på detta! Ska ge det ännu mera tid och snart börja motionera. Med träning tror jag att det mesta av orkeslösheten kan försvinna.
   Lycka till Frida och tack för att du delade med dig av dina erfarenheter <3

   Svara
  • Se till att få primperan mot illamående o prova olika märken
   Hexal o sun bla e hemska för mej o kkrka har alltid varit som att äta dagen lycka o slippa alla ångest tankar

   Ok de första fyra veckorna ökade ångesten kolossalt men jag fick stecolid o stod ut o idag lever utan den totala ångest o depressionen har aldrig kommit tillbaka o även självmodstankarna e borta
   Om d nu e så att jag inte missat ett par dagar då börjar d om igen o så får jag mina 300 så e jag på fötter diiiirekt igen på kkrka men hexal gör mej Sjuk o även sun
   Lycka till
   Över 36 o ätit dessa i år o jag äter 300 mg som JAG själv valt e bäst för mej

   Svara
  • Har samma situation. Faktiskt slutade med sertralin efter två år och det har gått två veckor från tiden jag slutade. Är alltid orolig att det ska hände nåt och får ångest samt obehagligt på hjärtat som skrämmer mig mest. Somn problem och lätt kan blir arg. Pratade med doktor och han sa det tar en månad till man blir av med dem. Men bästa jag har upplevt är att en timme innan man lägger sig så tar man en promenad och notera på allt som finns omkring där man går och att inte tänka och vara orolig. Då har man lätt att somna. Eller träning ger också bra känsla att sluta vara orolig.

   Svara
 21. Jag är 40 år och har ätit sertralin i ett år nu. Började med 50 mg och gick upp till 100.
  Det har hjälpt mig fantastiskt bra. Hade panikångest och depression innan jag sökte hjälp. Sertralinet och samtalsterapi är helt underbart.
  Enda biverkningar jag har är att jag svettas mer på nätterna och att sexlusten är låg, men det får jag leva med.

  Svara
 22. Slutade med Setralin Mylin för 3 dagar sedan. Åt 25 gram i 11 dagar samt 50 gram i 7 dagar. Fick en reaktion o fick åka till akuten. Fick rådet att sluta ta tabletterna med en gång vilket jag gjorde. Idag 3 dagar efter det mår jag slut. Har inte sovit det sticker och pirrar i hela kroppen. Jag skakar har ont i huvudet samt får ont i musklerna. Nu undrar jag om någon kan säga hur länge detta elände kommer att pågå. Läkaren sa att jag kunde sluta tvärt då jag inte ätit tabletterna så länge. Detta var det värsta jag varit med om. Jag förstår att många blir hjälpta med med mig gjorde den bara ont.

  Svara
  • Äter setralin och har gjort det i 3 års tid, ätit en halv nu ett tag och började röra på mig mkt mer å tycktes mig känna att jag kunde sluta, slutade tvärt och detta är dag två med skakningar lite svårt att prata med andra, huvudvärk, gråtattacker…får börja igen och när det stabiliserat sig igen prata med doktorn om en plan för nedtrappning

   Svara
 23. Ätit Sertralin nu i snart ett halvår. Har GAD, OCD och varit nedstämd från och till i minst 18 år innan. Har bara käkat Atarax innan ett par år och har inte så jättemycket att jämföra med men att börja käka Sertralin är det bästa beslutet jag tagit på många år. Var väldigt nojjig över alla biverkningar jag läst om genom åren. Framförallt det sexuella, viktuppgång och blanda med alkohol men träffade en bra läkare som sa att det inte skulle bli några problem så jag provade med öppet sinne. Första 1-2 veckorna var jag kanske lite mer speedad på morgnarna än jag varit innan och hade så klart lite mer ångest och oro i kroppen än vanligt. Men eftersom jag redan visste det så var jag förberedd. Och har man GAD var det inte så annorlunda mot andra dagar.
  Annars inga biverkningar förutom väldigt intensiva drömmar sista månaderna som jag kommer ihåg vilket inte varit så ofta förut. Sexualiteten är annars på topp, kan kanske hålla på lite längre än vanligt men det är ju ingen nackdel ibland. Ingen viktuppgång och jag kan dricka öl som vanligt. Mitt humör är mycket bättre och jämnare än innan och jag upplevs mycket gladare av familj och kollegor. Jag har också fått ett annat självförtroende än innan på något sätt. Har inte haft dåligt alls innan men nu har jag inget problem att säga vad jag tycker eller prata inför folk osv.
  Som sagt lite synd i efterhand att jag väntat så länge. Skulle börjat att äta medicin för tjugo år sedan om jag bara visste. Men glad att jag vågade ta steget nu. Så var inte rädda och prova med öppet sinne. Man ska inte läsa för mycket på nätet.
  Så full pott från mig. Mvh/ 41 årig man.

  Svara
 24. Jag verkar vara lite skev men jag bytte ju medicin från setralin till brintellix (nå svammel som inte är helt forskat på, värdelöst) å direkt när läkaren frågade om medicin för min ångest (ptsd) så sjöng jag ut : setralin” de enda som funkat, och hur lättad jag än kände mig när jag bytte till brintellix så måste jag medge att jag saknade mitt setralin känner mig hel igen, så fylld av glädje igen. Så setralin kanske inte funkar för alla och biverkningarna är kanske ibland horribla men kan de rädda liv så tycker jag att de är en medicin som absolut inte ska förkastas. Puss

  Svara
 25. Efter snart tre år på Sertralin 50mg kan jag säga att det finns en förbättring psykiskt mot min ångest men väger jag det mot alla dagar jag vaknar upp och känner mig helt slutkörd så vet jag inte om det är så värst bra. Jag känner mig ofta som en svettlök på nätterna och muntorrheten är heller inget kul. Sen har vi overklighetskänslorna och känslan av att vara handlingsförlamad. Yrsel, illamående och hela köret. Ska försöka rådfråga läkare om nedtrappning, alternativt byte av preparat. 28 år. Man.

  Svara
 26. Har nu ätit sertralin sedan 5/11 start på 25 mg-idag 150mg!jag har inte känt någon större skillnad varken på depressionen eller min panikångest den har bara ökat och blir värre och värre!Hur lång tid tar de för setralinet att kicka igång?Någon som vet?Är snart 3 månader jag börja och nu är jag sämre en innan!

  Svara
 27. Tog Sertralin i ungefär ett år. Varit utan i 3 månader nu och känner fortfarande av biverkningar. Om du som läser funderar på att testa Sertralin så skulle jag rekommendera att läsa på om de biverkningar som finns. Hade jag vetat hur jag skulle må idag, hade jag troligtvis inte tagit dem.

  Lider av sömnighet, seghet, och minskad aptit. Känner heller inga mättnadskänslor när jag väl ätit – så det kan bli helt kaos med maten.

  Hoppas att medicinen påverkar dig bättre än mig.

  Svara
 28. Oralin fungerade bra för mig. Sertralin Ranbaxy (numera Sertralin SUN) inte alls lika bra. Sertralin Teva är hemska (tog en tre fjärdedels Tevatablett tillsammans med min näst sista Oralintablett i morse). Oralin går tyvärr inte att få tag i längre. Få ringa min läkare imorgon och fråga vad det går att göra.

  Svara
 29. Jag får hemska svimningskänslor, svårt att andas och tappar stundvis hörseln när detta händer. Känns som jag får lågt blodtryck vid dessa tillfällen, men vet inte om fallet är så eller om det bara känns så. Grips av panik varje gång detta händer. Är inne på 4e dagen med sertralin 25mg. Någon annan som känner igen sig i symptomen?

  Svara
 30. Har ätit Sertralin 150mg i ungefär 1 år nu. För mig har det fungerat jättebra och absolut gett effekt, i samband med att jag även ändrat mina levnadsvanor. Däremot när jag har druckit en del alkohol vissa kvällar så har jag fått total blackout, kommer alltså inte ihåg något från att jag börjat bli ganska berusad. För att förtydliga så hände detta aldrig innan jag började med denna medicin!
  Två biverkning som jag har haft hela tiden när jag ätit Sertralin är att jag är väldigt skakis och att min mage växlar lite från dag till dag om hur han mår. Jag slutade tvärt att ta min medicin under ca 1,5 veckas tid, då min läkare sa att det eventuellt kunde göra mig mindre skakis – vilket det gjorde. Däremot så blev jag extremt yrslig, kände mig frånvarande mentalt, lätt irriterad och blev väldigt trött och dåsig då jag oxå sov dåligt och drömde mer mardrömmar än vanligt. Jag rekommenderar ingen att sluta tvärt med dessa tabletter.

  Ibland märker jag av mer att jag är likgiltig till saker, framförallt känslor, och då är det viktigt för mig att påminna mig själv om att det är pga tabletterna och inte nödvändigtvis personen i fråga. Men allt som allt så är jag nöjd med medicinen och den har verkligen hjälpt mig att komma ”tillbaka”. Det tog ca 3 år för mig innan jag vågade prova med medicinering, och jag är verkligen glad att jag tog det beslutet!

  Svara
 31. Jag tar 150mg sertralin/dag
  Men får yrsel och obalans och trött(vill bara gå och lägga mig tidigt och ta det lugnt.
  Har ett konstigt tryck i huvudet. Mer glömsk och förvirrad än vanligt. Spänner käken.
  Men på något vis känner jag mig motiverad att arbeta träna och är på lagom gott humör som oftast och blir inte så upprörd och irriterad.
  Har läst om flera läkare som påstår att en högre dos är att föredra och ger bättre resultat.
  Men med dessa biverkningar som jag får med yrsel och obalans.
  Kan jag inte fortsätta med 150mg.
  Min läkare är mycket bra. Och tänker berätta det för honom. Men vill samtidigt få höra andra läkare och patienters erfarenheter.
  Mvh
  Jens

  Svara
 32. Har ätit sertralin i lite drygt 6 år nu. Först 25mg sedan 50mg i 3 år. De sista tre åren har jag ätit 200mg/dag utan biverkningar. Har fått olika tillverkare sedan start och alla har fungerat bra ända tills nu. Första gången jag fick Sertralin Mylan. Det fungerar inte. Har gått igenom 3 kartor nu och jag får symptom som att jag skulle glömt bort att tagit det. Det blir nano blackouts hela tiden. Precis som om jag glömmer att ta en dag. Så blir att ringa och försöka få läkaren att förstå att jag måste få nytt recept så jag kan byta till ex. Teva eller Bluefish som fungerar utan biverkningar och bra.

  Svara
 33. Jag tjatade mig till högsta dosen setralin år 2000 .Suget efter alkohol farsvann efter några månader ,och jag är helt spritfri sedan dess.Jag tar fortfarande 200 mg setralin varje dag .Försökt att trappa ner många gånger.Detta går tyvärr inte .Jag hade med största sanolikhet varit död idag om jag inte fått dessa tabbletter då.Innan provade jag allt :Nämdemansgården AA .Antabus you name it.Jag har försökt att tala om för läkare att detta kanske skulle hjälpa andra alkoholister.Det verkar dock som denna effitiva behandlingsmetod inte verkar intressant.Man får ju dock betänka att Alla alkoholister försörjer massvis av människor i den sk. hjälpbranchen.Denna Milijard marknad skulle ju minska drastiskt om alla blev hjälpta som jag 🙂 MVH Lars Henriksson

  Svara
 34. Trötta förmiddagar är det typiskt för Sertralin? Påverkas medicinintaget av Omeprasol eller Alvedon om huvudvärk kommer av och till?

  Svara
 35. Sertrone blev jag ordinerad. Läste inte på om biverkningarna innan, för att jag inte ville inbilla mig saker. Redan första dagen så märkte jag att det blev ett ”sug” i magen. Först tänkte jag; ”bra, kanske hjälper mot min IBS”. Suget kvarstod, aptiten minskade och magen kurrade 24/7, och spårade ur fullständigt.
  Efter några dagar började synen flimra, men det gick över snabbt. Spydde två ggr, samt annat smått och mindre gott.

  Psykiskt hjälpte dessa piller absolut ingenting, snarare tvärtom.

  Krigade mig igenom 6 veckor med 25 mg, sen kastade jag rävgiftet i sopkorgen.

  3 veckor sen jag slutade, min mage är fortfarande totalt f***** up. Ångrar mig bittert att jag provade tabletter i jakten mot att må bra.

  Svara
 36. Hej, ätit sertralin i 7 månader nu och har riktiga problem med viktuppgång och trötthet. Har alltid tränat och har fortsatt med det även under tiden jag ätit sertralin. Jag tränar varje dag och förbränner ca 1000kcal per pass. I övrigt sitter jag aldrig still, har ADHD också så det kryper alltid i min kropp. Matlusten är ungefär densamma som innan jag började med sertralin och har trots detta hittills gått upp 8 kg och jag får inte stopp på det. Jag är också ständigt trött, sover mkt men det hjälper inte och känner mig aldrig på topp.
  Någon annan här som har liknande erfarenheter ? Och har ni i så fall fått hjälp och ordning på det?

  Svara
 37. Jag har tagit dom i snart 8 veckor. Jag vill bara sova hela tiden. Absolut ingenting är bättre. Det ska nog inte vara så här? Snart ger jag upp.

  Svara
 38. Jag håller med Sofie på det med akne! Jag vill väl inte ha det 🙁
  Jag slutade äta mina Setralin för 2 veckor sedan för jag går över till ett annat preparat och det känns som min kropp är förorenad.
  Har sjuka humörsvägningar, jag brinner av för det minsta lilla, hela tiden små irriterad.
  Känner dock igen mig själv lite mer nu, vem jag nu är?
  Efter 3 år med setralin tappar man bort sig själv och man har glömt hur man är och vad som är ”normalt”
  Har en oro i kroppen mest hela tiden, känslorna ligger just under ytan.
  Men jag vet att det beror på att kroppen får sin dagliga dos och att jag hoppat på nya mediciner.

  Denna sida är absolut den bästa man kan skriva av sig på 😀

  Svara
 39. Har ätit sertralin nu sedan i september, alltså snart tre månader. Har provat diverse antidepp som faktiskt fungerat men fått påverkningar på hjärtat och därmed varit tvungen att byta preparat.
  Att påbörja sertralin är nog det värsta misstaget detta året ska jag säga. Hade inga biverkningar på insättningen alls och höjde ganska snabbt till 100 mg dagligen. Upplevde ingen större positiv effekt på sertralin över huvud taget för det första.

  Trots att jag inte fick någon effekt av varken insättningen eller då jag åt sertralinet så tänkte jag att det faktiskt var läge att försöka trappa ut den. Dessa utsättningssymptom är det värsta jag någonsin upplevt ärligt talat. Och som någon annan skrev så gäller det att inte missa att ta sina tabletter för det går förbannat snabbt om man missar tills man faktiskt mår piss – både fysiskt och psykiskt av vad jag har upplevt. Yrsel, illamående, skakningar, overklighetskänslor etc. Hamnade efter tre dagar på akuten pga mitt psykiska mående då jag missat tre dagar av att ta tabletterna (ja jag kanske får skylla mig själv pga slarvighet men blev så chockad av symptomen som kom så snabbt). Jag upplever också att mitt humör och personlighet förändrats totalt den senaste tiden, vilket är skrämmande. Har aldrig tidigare mått så som jag gör nu. Kan tilläggas att jag under 3 veckors period nu trappat ner från 100 mg sertralin till 50 mg sertralin (alltså väldigt försiktig nedtrappning). När jag sänkt 25 mg märkte jag inget speciellt men när jag nu sänkt 50 mg är det som att hela jag kommit i någon slags obalans. Kan inte sova för fem öre, trots sömnmediciner. Har kraftiga mardrömmar, svettningar och skakningar på nätterna samt kraftig ångest dygnet runt. Detta är så fruktansvärt och kunde inte låta bli att lämna en kommentar här angående mina egna erfarenheter. Har aldrig någonsin upplevt dessa utsättningssymptom på någon annan ssri medicin jag ätit. Jag känner att mina tankar inte hänger med alls och allt jag gör är i stort sett att gråta. Förstår inte hur reaktionen kan vara såhär stark men har läst att fler haft negativa upplevelser av denna medicinen… Nu väntar jag bara tills kroppen och huvudet stabiliserat sig, och det finns inte mycket jag kan göra under tiden förutom att vänta. Det känns som en kraftig influensa på något vis eller avgiftning. Frågan är bara när det går över..

  Svara
 40. Glömde skriva, fick som smällar inne i huvudet, när jag skulle sova eller vaknade av det, fullständigt livrädd…svullna ögon.

  Svara
  • Men oj!
   Det har jag också varit med om.
   Rätt så ofta, det är väldigt obehagligt!
   Jag har dock inga svullna ögon

   Svara
  • Jag känner igen det där – för mig typ ”svischar” det till in i skallen bara av att sätta sig, resa sig upp, vända på huvudet för att svara på nåt nån sagt etc. Trappade ner i den takt doktorn ordinerade. Nu inte tagit nåt alls på ganska precis två veckor. Typ yr och illamående enligt beskrivningen att van plus att det känns som det ekar inne i skallen, framför allt nåt jag själv pratar. Fy. Fan. För. Dessa. Utsättningssymtom. Men jag vill verkligen slut så jag försöker härda ut.

   Svara
 41. 7 år sedan , vid utmattning, stark ångest, gick ner i vikt tappad hungerskänslor , kraftiga ryckningar i benen o armar. Sömnproblem, hjärtklappning, tappade sexlust, fortfarande ingen lust fast jag slutar. Kände mig lugn och avstängd. Som i en bubbla. Tunnelseende. Svettningar.. vis utsättning plötsligt skölkörtelproblem. Aldrig varit sjuk innan, tränat och varit frisk, alltid bra värden.
  Frisk och stark ..tappade även lusten att leva.. stark ångest… jävla rävgift , ” snart planar det ut” sa läkaren efter flera veckor, aldrig igen…
  Har även problem med att gäspa flera år efter.. läkaren sa ” du kan få lite ont i magen”… vilket ljugeri och skitsnack! Ta inte skiten om du inte måste, samtal, kbt, kärlek och värme, se till att sova.. ät rätt… tid…

  Svara
 42. Efter att ha ätit Sertralin i 1,5 år började jag få smärta i leder på ett sätt jag tidigare inte haft. Stickande som att någon drar något vasst runt handleder och fotleder. Skrämmande. Min psykiatriker vet inte om det beror på medicinen eller min överrörlighet, men ska nu sätta ut den och gått från 75 g till 50 för att sedan minska till 25 g. Har när jag trappar ner mer smärta som även är brännande i axlar, nacke och andra nervsmärtor. Hade jag vetat detta hade jag aldrig börjat med medicinen. Nu siktar jag in mig framåt för att vara utan, rena kroppen och istället tillföra kosttillskott och motion (bara lederna blir bättre). Smärtan gör mig deppig, men kämpar framåt.

  Svara
  • Hur gick det med lederna? Jag hardin situation nu du hade då… Slutade det och hur lång tid tog det?

   Svara
 43. Hej!

  Jag var sjuk i över sex år och gick på olika doser sertralin under merparten av dom åren, vet inte riktigt hur mycket dom hjälpte egentligen eller hur dom funkade. Jag brakade mer än rejält och sov mer eller mindre i nästan 1,5 år. Det tog nästan fem år att verkligen komma upp på toppen och idag mår jag toppen. Men de bieffekter jag upplevde var muntorrheten i början och de jävulska sexuella problemen. Sexlust hade jag men funktionen var under väldigt lång tid helt åt helvete. Första tiden gick det inte alls, på något sätt. Lust hade man men det var som om man va aspackad och det gick inte att komma allt. Som om hela paketet var bortkopplat. Idag, ca två år efter att jag slutade med sertralinet har jag fortfarande bekymmer med att behålla erektion och att komma går med stor koncentration och viljestyrka, men ibland är det lönlöst! Det är inte kul!

  Någon som har liknande bieffekter så långt efter?

  Mvh

  Svara
 44. Ätit sertralin i 2 år och kommer nog aldrig vara utan! Hela livet innan var en berg och dalbana av humörsvängningar och vad som fick min man att stå ut, var perioderna som var underbara.
  Sedan kom barnen och ångesten eskalerade. Från enstaka stunder med hög puls, tills klump i halsen och känslan av att vara döende och INGEN läkare såg det.
  Kraschade tillslut och blev sjukskriven. Grät så läkaren inte hörde vad jag sa när jag kom dit och fick en akuttid hos en psykoterapeut.
  Träffade terapeuten i ett halvår ungefär innan jag avslutade. Medicinerar fortfarande men livet är så mycket enklare!
  Första veckan satt jag hemma i soffan och såg ut som en levande död, min man sa att han aldrig sett mig så avslappnad ut förut..på tio år..såg en film, heela filmen. Det händer aldrig.
  Idag är insättningssymtomen borta såklart, livet är på en skön medellinje. Midjemåttet är högre och sexlusten lägre, men ändå! Jag orkar leva, för mig är det bra nog 🙂

  Svara
 45. Jag tog sertralin 25mg i ca 9 månader och till en början fick jag endast de vanliga biverkningarna. Men efter 2-3 månader började mardrömmar, svettningar och förstoppning komma.

  Jag har aldrig drömt mardrömmar i mitt liv, möjligtvis när jag var yngre, men extremt sällan i så fall. Jag har heller aldrig haft problem med förstoppning då jag äter en varierad och fiberrik kost. Dessa problem blev så illa att (varning för TMI) jag inte kunde bajs varje dag, och när jag väl försökte bajsa så blödde det varje gång pga. hård mage (aldrig upplevt detta i mitt liv). Jag hade mardrömmar varje natt vilket tyder på att jag inte fick djupsömn (vilket är extremt viktigt för minnet), som även ledde till att jag inte kunde hantera plugget lika bra som tidigare och jag var konstant trött. Dessa mardrömmar ledde till extrema svettningar varje natt.

  Nu har jag varit utan medicinen i ca 9 månader och jag lider fortfarande av konstiga obalanser i kroppen som uppstod direkt då avtrappningen var över. Mina hormoner är i obalans vilket har gett mig akne (vilket jag inte ens haft i puberteten), jag har även fått underliga utslag på kinderna som inte försvinner oavsett var jag försöker med (har testat att ändra kosten, hudvård, vara utan alkohol etc). Även om jag inte är förstoppad längre lider jag fortfarande av stora problem med magen.

  De första månaderna efter avtrappningen gav mig den värsta ångesten jag någonsin haft. Jag hade konstant ångest från stunden jag vaknade till när jag försökte sova (vilket jag fortfarande har problem med). Dessa symptom ledde även till grova humörsvängningar och extremt djup men kortvarig depression.

  Dessa är endast mina personliga erfarenheter och detta var första och sista gången jag någonsin testar sådana läkemedel. I framtiden kommer jag vara mycket mer försiktig och vaksam innan jag testar något utskrivet preparat mot min mentala hälsa och jag tycker att alla bör göra en ordentlig undersökning på vad de verkligen ger sig in på innan de testar dessa läkemedel.

  Jag tvivlar inte på att sertralin hjälpt andra och räddar liv, det räddade mitt liv en gång också, men en måste vara beredd på möjliga bieffekter, både under och efter behandling.

  Svara
  • Fy vad jobbigt det låter… har själv också haft mycket problem efter att jag började ta Sertralin. Tycker det är synd att det ges ut så lätt på vårdcentralen, med tanke på dess biverkningar. Hoppas att du mår bättre nu <3

   Svara
 46. Jag vill bara varna er alla som tar setralin! Jag har tagit det i sju månader o det har blivit bättre! Men se verkligen till att inte slarva med att fylla på nytt så ni aldrig missar! Mina tog slut förra veckan o har inte fått påfyllt förens nu o var rejält dåsig i 6 dagar.. kunde knappt stå upp och kollapsade två gånger av yrsel! Kollade med många källor ifall de kunde vara pga setralinet vilket ja tillslut kom fram till att det var! Så vill bara alla ska veta att fyll på några dagar innan så de aldrig tar slut, kan sluta riktigt illa..

  Svara
 47. Började med 25mg sertralin efter en period av stress som ledde till panikångest och sömnproblem. För mig var det inte alls jobbigt i början, hade knappt några biverkningar alls. Efter en vecka skulle jag höja till 50mg och då fick jag stark ångest i ca 3 dagar. Körde sedan på 50mg i 2 veckor innan jag höjde till 100mg, det blev aldrig riktigt bra under denna period. Jag kände att jag var på väg tillbaka stundtals men sedan trillade jag dit igen med stark ångest. Prövade sedan att höja till 150mg efter 6 veckor och har nu ätit det i 2 veckor, sammanlagt 8 veckor alltså. Nu först kan jag säga att det vänt. Länge trodde jag att det inte skulle fungera men om ni tvekar så ge det en chans, det kommer att bli bättre men det kommer ta tid innan sertralinet verkar. Jag har idag biverkningar i form av minskad sexlust och muntorrhet, annars kan jag hantera alla jobbiga grejer med ett lugn. Just lugnet är det jag älskar med sertralinet, det spelar liksom ingen roll vad som händer, jag kan hantera det ändå.

  Svara
 48. Ögonbiverkningar!!
  Redan dag 3-4 märkte jag av att mitt vänstra öga var svullet ömt och ljuskänsligt. 50mg börja jag med direkt. Kladdigt i ögat dålig syn. Dessutom tryck och smärta bakom vänstra ögat!Ögonmottagningen direkt. De såg endast blefarit. Inget skoj. Jag är övertygad att det är pga sertralinet. Har aldrig haft problem med ögon eller syn tidigare, DESSUTOM när jag höjde dosen till 100mg blev lgonbesvären starkare och jag fick väldig värk och panik. Ringde läkaren dagen efter, beslutade att sätta ut sertralinet!
  Jag fick alltså denna biverkning dag 3 och nu pågår min nedtrappning som ska ta 3 veckor tills jag tar sista tabletten.

  Jag gick in i väggen för 2 månader sen och har mått sjukt dåligt av sertralinet. Mentalt är jag bättre nu, men jag ska aldrig mer ta liknande mediciner igen. Känns som jag förgiftar mig själv varje morgon när jag tar medicinen. Kbt och mindfulness är mitt mål att klara mig med.

  Diarré haf jag haft sen dag 1 och måste gå 3 gånger varje morgon. Har jag aldrig haft förrut inte änns när jag varit magsjuk. Hoppas biverkningarna avtar så snart jag slutat helt. TÄNK 2 GÅNGER INNAN NI TAR DENNA MEDICIN.

  Jag skulle aldrig göra om samma misstag hur långt ner på botten jag än var den dagen jag satt hos läkaren med en tokhög ångest ända ut k fingertopparna. Gå promenader och prata med någon den västa tiden istället. Det är mitt råd.

  Svara
 49. Hej, har tagit sertralin i tre olika omgångar i mitt liv, har även prövat Fluoxetin och säger bara detta, alla SSRI preparat är sex dödande, sexlusten, att bli upphetsad, potensen är inte som förr, man kan hålla på i timvis utan att komma.
  Så jag funderar på om det finns något som är bättre mot min depression, panikångest m.m utan sexuella biverkningar.

  Svara
 50. Jag har ätit olika preparat sedan 80 talet, framförallt annafranil/klomipramin och har bytt till sertralin för 8 år sedan, kan säga att det är en väldigt stor skillnad till det positiva för mig iallafall, om man jämför mot de gamla preparaten.

  Män kan få problem med sexlusten, men jag rekommenderar att äta D3 vitamin, Zink och Folsyra som kosttillskott så blir man av med de problemen. Man blir mycket piggare och orkar mer, detta gäller för mig iallafall.

  Svara
 51. Jag är en man på 35 år. Jag har ätit Sertralin i 7 år. Blev initialt gladare men känner mig nu mest apatisk. Svettas mycket, mycket trött, igen sexlust och drabbades omedelbart av potensproblem. Har övervägt att sluta med tabletterna men är rädd för att det då kan bli värre. :/

  Svara
 52. Har problem!!
  Jag trappar ner nu, men under hela min period med dessa små piller har jag enorma krypningar och kramper i händer! Blir lätt vansinnig.

  Svara
 53. Jag har använd sertalin/zoloft till och från 3-4 tilfällen inom loppen 15 år, nu har jag börjat igen med zoloft men har aldrig haft sådanan biverkningar innan som nu, ökad ångest, panik attacker, skakningar stickningar på armar,tunga ben, nervositet, hjärtklappning är några, biverkningarna, jag vet inte varför jag får dessa biverkningar , jag har tidigare använd dessa tabletter och de har alltid hjälp mig utan så starka insättnings biverkningar, jag har använt 50mg ca 2 veckor nu, antigen behöver jag inte medicinen eller så kanske jag blivit immun.Dock av egen erfarenhet vet jag att olika fabrikat funkar olika bra, teva är klart den sämst fabrikatet jag har testad.

  Svara
 54. Mina egna erfarenheter med Sertralin är mycket lika många som jag känner som också gått på medicinen.

  Jag har gått på Sertralin i ca 10 månader och kände snabbt en bättring när jag började, men ungefär varannan månad fick jag gå tillbaka till min läkare, och jag har fått svåra sömnproblem på grund av det (varpå min läkare bestämt tyckt att jag måste höja dosen MER). Nu har jag gått på den högsta dosen ca 3-4 månader fram tills för en vecka sedan och det är hemskt. Från att jag i början blev av med ”alla” de saker medicinen skulle hjälpa med har de kommit tillbaka då effekten av medicinen avtagit i samband med att min läkare ville att jag skulle höja dosen. För ca två veckor sedan nu kände jag fysiskt när medicinen helt tappade effekt – jag hade den värsta krashen sedan jag började äta Sertralin. Då fick jag nog och slutade äta den cold turkey för en vecka sedan. Förvånansvärt har mitt mående blivit mycket jämnare igen och jag sover bättre igen. Dock är cold turkey inte något som jag rekommenderar då jag större delen av dagen känner mig yrslig och mid medvetande studsar runt i huvudet på mig. Ändå känns det som det bästa beslutet jag tagit sedan jag bärjade med Sertralin.

  Jag säger bara som alla jag känner som också ätit Sertralin: i början är det fantastiskt och fungerar som ett mirakel – tills det plötsligt slutar och man mår sämre än innan. Jag skulle aldrig rekommendera Sertralin som antidepressiv medicin. Aldrig mer 🙂

  Svara
 55. Jag har ätit citalopram tre svängar i mitt liv. Men i vintras efter ett uppbrott från pojkvännen mådde jag sämre än någonsin och kontaktade VC då situationen började bli ohållbar. Läkaren jag fick träffa var väldigt bra och tillmötesgående och föreslog ett byte till Sertralin.
  Bytet skedde precis innan en halsmandeloperation så just då kunde jag inte utvärdera nått. Men senare upplevde jag extremt mycket muntorrhet framåt kvällarna. Familjen var även på mig att jag satt och skakade med benen heeela tiden. Men det jag upplever jobbigast är att jag gått upp i vikt. Ett par byxor jag köpte i början på sertralinbehandlingen kan jag idag inte ha då de inte går att knäppa. Jag tränar hårt ca 4-5 gånger i veckan och äter bra (har varit i kontakt med dietist som inte har något att inverka på). Trots det så lägger jag på mig kring bagen och linnen som tidigare var pösiga är inte pösiga längre. Detta är otroligt påfrestande för mitt måeende och jag börjar tycka att medicinen gör mer ont än gott.
  Har träffat en ny läkare då hon som skrev ut den i första hand inte längre jobbar kvar, men han tycker viktuppgång är en mindre vanlig biverkan. Jag tycker inte att det är relevant för jag kan ju vara en av dom få personerna som får den biverkan.
  Jag har bestämt mig för att jag tänker trappa ner oavsett läkarens rekomendation. I övrigt så är mitt mående bättre men det skulle jag nog mer säga är tack vare kontakten med min psykoterapeut. Jag har iaf bättre erfarenheter av citalopramen än sertralinen.

  Svara
 56. Efter snart två månader med en dos på 25-50mg Sertralin Teva måste jag säga att det känns fruktansvärt, rävgift, som att jag har blivit allvarligt sjuk fysiskt av de här tabletterna. Jag har fått alla biverkningar känns det som, de går inte heller över; svår diarré, illamående och kräkningar, förlorad aptit, svåra ångestattacker, svettningar, overklighetskänslor, huvudvärk, förlorad sexlust, sömnsvårigheter, yrsel, muskelvärk och sjukdomskänsla osv osv. Nu har jag fått nog och tänker absolut inte fortsätta äta dem efter att jag ska träffa min läkare i veckan. Det var inte meningen att jag skulle må ännu sämre än innan 🙁

  Svara
 57. DAGS FÖR NEDTRAPPNING

  Skrev här för 1,5 år kanske.
  Då hade jag just börjat med mina antidepp och nu är det dags att avsluta kapitlet där jag har styrts av min depression, ångest och allt annat skit!
  För nån dag sedan bestämde jag mig enligt läkarens sammråd att de är dags att börja trappa ur.

  Men en gnutta skrämmande känns de, mina biverkningar jag fick när jag trappa upp var hemska.
  Men egentligen ska läkarna ge ett nedtrappnings schema men de ger sällan ut utan man får en muntlig ordination.

  Men jobbar inom landstinget så har dividerat med kollegor så jag väljer att gå från 100 mg (standard dos) till 75mg och stå där nån vecka.
  Sen 50 mg nån vecka.
  25 mg nån vecka
  10 mg som avslut.

  Jag vill att utrappningen ska bli smidig, så nu går man fighten att få bort läkemedel från kroppen.

  Så har någon några uppmuntrande ord så jag inte behöver känna mig skräckslagen i smyg???

  Svara
  • Jag har blivit hjälpt av sertralin, i kombination med samtalsterapi och kbt tror jag att jag snart kan säga att jag är frisk från min utmattningsdepression. För mig var det avgörande för att kunna få en ro i kroppen att överhuvudtaget kunna ta tag i vardagen och hantera ångest och alla andra känslor som fanns. Tror att medicinen hjälpte mig att känna mig mer stabil, inte så skör hela tiden. Sertralin fungerar olika åå olika människor, på mig tror jag kanske mest jag blivit mer trött, men hellre set än att känna en konstant oro och hela tiden vara nära till gråt.

   Svara
 58. Äter sertralin 50mg mot panikångest och humörsvängningar inne på tredje veckan och mår jättebra lite illamående i början men skulle väl inte ha full verkan förrän 4-6veckor ska pröva i sex månader sen får man väl se men troligast måste jag nog ta någon form av ämnet eftersom jag haft panikångest och ett hemskt humör i 40årinnan min familj bad mig söka hjälp åt bara sobril vid attackerna förut

  Svara
 59. Hej!
  Jag åt Sertralin i två veckor men blev sen tvungen att sluta med den för den slog ut en annan jätte viktig medicin så nu är min fråga hur länge finns sertralinet kvar i kroppen efter man slutat? Jag slutade Cold Turky förra veckan och min andra medicin funkar iaf inte som den ska än och en vecka har gått hitils som sagt

  Svara
 60. Hej jag undrar om ni som äter ssri har problem med sveda och irritation i underlivet efter sex ?

  Svara
 61. P.H. 2017
  Jag tror du har insett sanningen, när du medger att du kan behöva ta antidepressiv medicin livet ut.
  Jag började med ”lyckopiller”, som de kallades då, år 1997. Det har nu gått 21 år sedan dess och idag är jag 64 år.
  Mitt ”insjuknande” kom plötsligt en vacker sommardag, bara pang på!
  Jag ville inte må dåligt, så ganska snabbt gav jag ”lyckopillret” chansen.
  Lika snabbt som jag insjuknat, lika snabbt försvann mitt dåliga mående, när jag då började med Zoloft.
  I bipacksedeln läste jag också, att man kanske måste ta tabletterna livet ut.
  Några gånger har jag försökt sluta. En gång slutade jag abrupt, men efter obestämd tid var det medicinering igen. Vid annat tillfälle trappade jag ner under flera månader, men åter igen blev det Sertralin.
  Biverkningar, javisst. Sexlusten avtog och återkommande lös mage. Men jag har inte brytt mig om att byta till andra märken.
  Fördelarna är övervägande. Jag har inte ångest och därför har jag både energi och vilja att vara aktiv i olika sammanhang.
  Egentligen är det inget konstigt med psykmedicin, men det är ändå olustigt att vara öppen om det, för ingen vill vara ”sjuk i huvudet”.
  För egen del tänker jag, att det är en dysfunktion i hjärnans kemiska balans. Obotlig kanske, men medicinen blockerar symptomen. Många, många läkemedel för fysiska sjukdomar, fungerar likadant, symptomhämmande.

  Svara
 62. Hej!

  Jag vill dela med mig av mina erfarenheter under utsättningen av läkemedlet sertralin.

  Jag har i samråd med min läkare börjat nedtrappningen av sertralin och har då ätit antidepressiva i totalt 5 år (först 2 år med citalopram, därefter sertralin då jag blev gravid och det senare inte går över i bröstmjölken). Första veckan under nedtrappningen mådde jag KANON!! Jag halverade då min dos, från 50 mg/dygn till 25 mg/dygn. Jag fick energin tillbaka och kände både glädje och sorg igen. Alltså, tidigare har jag till exempel VETAT att jag älskar min partner, att jag älskar mitt barn, men nu äntligen KÄNDE jag det. En magisk känsla! Nu har jag efter 3 veckor med 25 mg helt slutat. Jag har då fått symptom som yrsel, domningar i händer och illamående. Jag hoppas på att det snart ska klinga av. Det verkar ju inte vara helt vanligt med utsättningssymptom (eller iallafall som finns säkerställt av forskning), men jag vill bara säga, att jag har det. Och om du känner likadant, så är du inte ensam!

  Vänligen, Emma

  Svara
 63. Hej,

  Vill också dela med mig av mina erfarenheter av Sertralin. Har nu gått på preparatet i c:a 3 månader. Dosen ligger på 50 milligram/dag.

  Insättningen var inte alls jobbig och jag märkte inte av några större biverkningar än mildare trötthet och att min mentala fokus kanske inte var på topp. Men det var den inte när jag var deprimerad heller.

  Efter c:a 3 veckor började jag känna av en skillnad i humöret, tankarna och ältandet. Kan tillägga att jag även led av lättare ångest. Tack vare medicinen kunde jag fokusera på skola och jobb samt successivt bygga upp en stadig tillvaro igen.

  Medicinen gjorde sitt till en början, men för att den ska ge effekt och en bra sådan tror jag att man behöver ändra på vissa saker i livet. Den kommer inte att fixa allt själv. Jag märkte att jag behövde ändra på mycket i livet och så fort jag faller ur mina rutiner finns alltid en tendens till att jag faller tillbaka i träsket. Mina största ändringar och utmaningar var: KBT och meditation, träning, ändringar i kosten och ändrade alkoholvanor. Man behöver alltså bidra med dessa själv för att den ska ge önskade resultat. Många tror att medicinen löser det som den är ämnad till att lösa, utan att själva dra sitt strå till stacken och där har många väldigt fel!!

  Medicinens effekt på mig är att den reglerar humöret. Finns tyvärr inga ”jättetoppar” men inga större dalar heller. Flickvännen märker inga negativa förändringar på mig som person, utan bara positiva. Förändringarna har även bidragit med en bättre relation men också studieresultat.

  Det tog mig 2 år tills jag vågade testa antidepressiva(efter allt jag läst om medicinen på nätet) och till alla er som befinner sig i samma sits som jag befann mig i, som inte hade modet, vill jag bara säga en sak; TESTA! Kan inte lova att den funkar för alla, vissa testar olika preparat och olika doser. Mitt tips är att ge en dos och samma preparat en ärlig och långvarig chans, tillsammans med ändrade levnadsvanor. Önskar alla ett lycka till och ett depressionsfritt liv =)

  Svara
 64. Hej,
  Ätit Sertralin 50mg i en vecka och mår än så länge bara bra. Känner mig avslappnad och kanske lite trött men mer på ett behagligt vis än tvärtom. Hoppas denna medicin ska fungera för mig.

  Svara
 65. Hej,
  Vill dela med mig om mina erfarenheter av alkohol tillsammans med sertralin.
  Har inte drukigt något de första 8 veckorna.
  Sen åkte vi på semester 2 veckor utomlands och då drack jag varje dag 5-6 öl under dagen och ytterligare en öl eller 2 till maten på kvällen, blev oftast ett glas rött vin till kvällen också.
  Kännde inga problem eller biverkningar.
  2 kvällar festade jag lite extra hårt i streck, med whisky groggar och många öl till 02:30 båda dagar. Dagen efter sista kvällen kände jag mig lite extra konstig på bakfyllan, men troligen inte pga av medecinen, kanske att effekten avtagit. För det blev bättre efter jag tagit medecinen på morgonen.

  Svara
 66. Hej,
  jag kraschade och fick Sertralin utskrivet.
  Började på 25mg och har sen på 3månader stegvis ökat till 200mg.
  Tycker det blivit bättre men är fortfarande deprimerad och gråter mycket.
  Vad gör jag efter att nu ha nått maxdosen?

  Svara
 67. Hej!

  Jag har varit depressivt lagd i hela mitt liv som förvärrades ava att jag självmedicinerade med alkohol och droger i tonåren.
  Vid 20 års ålder fick jag träffa psykolog och fick sertralin utskrivet pga social fobi och depression.
  Medicinen fungerade bra i 13 år trots fortsatt alkoholmissbruk.
  Efter en separation fick jag Mirtazapin utskrivet för dess sömneffekt och senare Brintellix som skulle vara det nya moderna Zoloft med mindre biverkningar. Blev så trött och fet av Mirtazapinet och extremt uppvarvad vid stress av Brintellixen. I och med att jag slutat med alkohol och droger så kunde jag sluta med antidepressiva efter 2 år enligt läkaren, sagt och gjort. De trekvarts år nu helt utan medicin är det värsta jag varit med om, jag var glad för att slippa uppvarvningen av Brintellixen men blev gradvis sämre utan att jag själv märkte det, blev mycket inåtvänd, rädd, tillbakadragen, depressiv, ingen framtidstro, grät ofta, ville bara vara för mig själv så jag flyttade ut från ett egentligen underbart samboliv, fick sparken från jobbet och till slut självmordstankar.
  Allt detta elände fick jag nu erfara för att jag inte lyssnade på en god vän med mycket egna erfarenheter om antidepressiva som sade att ”vi tillhör dem som behöver medicin för att våra kroppar inte producerar de ämnen som behövs”.
  Nu är jag tillbaka på Sertralin sedan 7 veckor och rädslan för människor och oro för framtiden avtar sakta men säkert. Första veckan var väldigt upp och ner, tom självmordstankar en dag men jag viste att det var medicinens insättning som spökade. De 3 första veckorna åt jag Oralin, de hjälpämnena i den medicinen tål jag inte, hjärtklappning och illamåendet var olidligt så nu har jag bytt till märket KRKA och de besvärliga biverkningarna försvann redan andra dygnet.
  Fick slut på medicinen imorse och blev depressiv till arbetsdagens slut ända tills intaget på kvällen, nu är jag ”återställd” igen.
  Jag är idag övertygad om att jag behöver medicin för att inte ta livet av mig.

  /R

  Svara
 68. Började med 25mg sertralin 1vecka. Sen 50mg teva, där jag skulle ligga. Inga biverkningar som är större problem än innan, snarare mår jag bättre eftetsom jag tänker att detta kommer hjälpa mig, sen kanske det kommer och går småreaktioner under insättningen. Var mycket rädd innsn jag började efter läst alla biverkningar, men nu i efterhand ångrar jag att jag inte började med medecinen tidigare.

  Efter 4:e veckan känner jag att dey fungerar något lättare, men i de situationerna där jaghaft svårast räcker det inte till. Började då med 75mg.

  Några biverkningar igen, tex muskelryck i bröstet, mest irriterande då jag inbillade mig att det var hjärtklappningar, ryckte 5-6 gånger/minut i 2 dagar, kunde sova dock.

  Har haft problem med ögonlocken som svullnat och kliat, varit irriterad och röd. Smörjde med miniderm innan sängdags, känndes alltid bättre på morgonen, smörjde inte på dagen då det blev för fuktigt och mer irriterat eftersom ögonlocken blir mer instängt på dagen. Svalka känns bättre, texcefter varit utomhus mycket.
  Nu har dagarna verkligen blivit som vanligt, känner ork och är glad. Kan vara vara uppe och göra saker som jag inte kunnat på väldigt länge utan att bli helt slut och ständig yrsel. Alla problem är som bortblåsta kan man säga.
  Idag är det 6veckor sen jag började med sertralin, nu äter jag 75mg inga biverkningar längre.

  Har varit utbränd och skapat social fobi eftersom jag fick panikattacker pga av stress i samband att jag pratar träffar folk framförallt möten, då yrsel och allt blev för mycket.
  Jobbat exakt efter egen förmåga lite hela tiden, är egen företagare med anställda. Ibland bara kunnat jobba 1 timme ibland inget, nu efter 6 veckor kan jag vara på jobbet utan ständig ångest och stress, börjar kännas roligt igen.
  Bäst hade varit om jag kunnat varit 100% sjukskriven tills nu, men så har inte varit möjligt tyvärr.

  Ser mycket positivt på allt nu igen, mycket gladare, känner mig inte avtrubbad. Allt känns bara enkelt helt plötsligt efter nu 6 veckor alltså.

  Svara
  • Jag har precis börjat min Sertralin resa (3e dagen) känner mig överkörd av ett tåg just nu men hoppas att jag får samma resultat som er själv!
   Mvh

   Svara
 69. Länkarna nedan är de två tidigare inläggen jag skrivit.

  Har nu varit utan Setralin i snart två år.
  Märker mer och mer att jag känner att det är nog bäst att börja igen. Som jag nämnt i de tidigare inläggen har jag återfallit till mönstren som jag hade innan jag började med sertralin. Samma håglöshet och känsla av att meningslöshet som jag har svårt att hantera.
  Mina nervbanor hade inte stabiliserats, som jag teoretiserade om som anledning till att sluta med sertralin. Min läkare sa i början att jag förmodligen skulle behöva ta sertralin resten av mitt liv, och det verkar som hon hade rätt.

  1. https://www.sertralin.se/erfarenheter.html#comment-857
  2. https://www.sertralin.se/erfarenheter.html#comment-1145

  Svara
 70. Hej!
  Har ätit Sertralin i 2 omgångar. Första för 3 år sedan och denna räddade mig verkligen från ångest och oro, inga insättningsbesvär alls förutom de vanliga med huvudvärk och trötthet men avtog ganska snabbt. Nu i sommar fick jag för mig att jag skulle sätta ut dessa och det gick bra. Men efter cirka 1½ månad började panikångest och oro igen med hjärtklappning mm. Satte in Sertralin igen. Fick verkligen alla biverkningar man kan få och tog flera veckor innan jag över huvudtaget trodde att jag skulle blir bättre. Har nu ätit 50 mg i över 2 månader, tyckte att jag började må lite bättre när en tragisk händelse skedde på jobb och jag fick ångest och oro igen fast 50 mg. Började få yrsel och skakningar. Känns som jag är tillbaka på ruta 1 fast jag tar 50 mg. Kan det verkligen ta så lång tid innan effekten är maxad och att de kan ta längre tid andra gången man sätter in sertralin?

  Svara
 71. Hej

  Jag har ätit Setralin, ett märke som heter Oralin i snart 1 månad nu. Jag är 18 år och detta är inte min första gång med antidepressiva läkemedel, jag började att dem när jag var 15 och har haft ett års uppehåll tills jag började igen.

  Jag har extrem ångest, dålig självkänsla och post-operations depression vilket gjorde att jag vände mig till min läkare som skrev ut setralin till mig igen.

  Har inte märkt varken några fördelar och nackdelar än, bara att jag mår inte så bra och har återkommande självmordstankar/planer vilket gör det svårt att få ihop mitt liv med skolan och allt på mitt sista år på gymnasiet.

  Jag hoppas på det bästa den här gången, och att jag ska sluta dala så mycket i mitt humör. Tidigare åt jag 50mg och kände ingen skillnad alls, men nu äter jag 150mg och håller tummarna för att detta ska fungera!

  Svara
 72. Jag har ätit
  Citalipram
  Innan 2011-2017. Jag slutade pga haft bränande symptom typ att man får bränande känsla i kroppen sen svettas o yr att det triggar
  Igång panik ångesten. Så slutade med de. Tog inget på en månad. Har börjat med setralin o redan samma här
  Bräns i kroppen o illamående ingen aptit. Yrsel. Är inne på 4de dagen. Ska det vara så kan jag lika bra vara utan. Om någon undrar om citalopram
  Så meningslös medicin hjälpte 2 år sen fick jag självskadebeteende av de. Gäspade konstant. Trött av de. Orkade inget. De hjälpte dock lite mår bättre än förr.
  Blev av med
  Panik ångesten men den kommer
  Iaf någon gång i veckan men förr var det hela tiden.

  Svara
 73. Är det någon fler som har sveda i munnen av Sertralin?
  Jag håller på att trappa ner nu och har sista dagarna fått sveda i munnen, är det någon fler som fått det?

  Svara
 74. Hej

  Jag har nu ätit Sertralin Mylan i 4 veckor och har fått väldiga domningar i huvudet och undrar om det är någon mer som fått det, kommer speciellt när jag böjer huvudet framåt så känns det som ett tryck i pannan och tinningarna över öronen. Kan detta ha samband med Sertralin?
  Är det någon fler som fått samma symptom? Annars kanske jag har något annat fel.
  Känner också att sista 2 veckorna så mår jag bara sämre och sämre och ångesten blir starkare för varje dag.
  Tror att denna medicin ej passar mig.

  Mår som skit

  Svara
 75. Jag 22 år gammal och har ätit sertralin i snart 2 år nu (200g om dagen, aka. maxdos).
  Sertralin räddade mig när jag inte trodde att någon medicin någonsin skulle funka. (Min diagnos är dystemi/kronisk depression). Har gått konstant på antidepressiva sen 16 års ålder.
  Just nu skriver jag för att jag för första gången hamnat i en riktigt depressiv episod sedan jag började med Sertralin. Senaste halvåret har jag fått riktigt hemska biverkningar vid de tillfällen jag råkat missa en dos – suttit uppe hela nätter och kräkts ett flertal gånger. Har för några dagar sedan missat en dos och kanske det kan förklara den ångest och rastlöshet jag känner just nu. Det skrämmer mig hur dålig jag blir efter missade doser då jag innan jag började med Sertralin tog Venlafaxin och under utfasningen av den var jag sängliggande i 2 veckor pga av extrem yrsel och illamående.
  Hoppas på det bästa!
  I övrigt är mina konstanta bieffekter m Sertralin: torr i munnen, uppblåst konstig mage, minskad sexlust.

  Svara
  • Hej Emma.
   Vill bara höra om du minns att din uppblåsta mage gav värk, typ mensvärk? Om du slutat hur länge fanns det isåfall kvar?

   Svara
 76. Till alla er som har det jobbigt de första 3-4 veckorna – håll ut och ge det en chans. Började med Sertralin i juni p.ga panikångest (utbrändhet som till slut tog ut sin rätt). De första 2 veckorna var hemska, som många andra skriver, kände inte igen mig själv, mådde illa, kände inte igen min egen röst ibland. Efter 2 veckor gick jag upp till 50mg från 25mg, och det började om. Efter ytterligare 2 veckor så blev det bättre, och efter en månad till så försvann i princip alla biverkningarna.

  Min erfarenhet med sertralin är att allt som var så jävligt förr och gjorde att jag inte kunde ta mig ur sängen, det finns där fortfarande men känns inte lika oöverkomligt.

  Det gör att jag kan klara av dagen, uppgiften, jobbet och ungarna. Och det i sin tur gör att jag mår bättre. Insåg även att jag haft en lång social fobi utan att riktigt tänka på det – den är som bortblåst.

  I övrigt mår jag bra och känner mig som mig själv.

  Svara
 77. Ätit sertalin snart ett år.
  Jag har insett nu i efterhand att hade jag inte fått den hjälpen med mediciner hade jag nog mest troligt inte levt idag, det och samtals terapi har gjort att jag fått lugnet att bearbeta dom åren som varit.
  Jag har muntorrhet än, men det kan jag köpa- och visst jag har nattliga kall svettningar och kan vara skakig men det är också okej för jag vet att sertalinet häver mina värsta ångest attacker och det är tack och lov för de.
  Så jag gav mediciner en chans och jag svarade bra på dom, som det ser ut nu kommer jag fortsätta att äta antidepp tills jag känner att psyket har stabiliserat upp sig och jag är tillräckligt stark för att kunna orka med mig själv 😉 så tummen upp, funkar skit bra för mig.

  Svara
 78. Hej
  Har fått denna medecin nyligt, ca 1 månad drygt, fruktansvärt denna tid, känner ej igen mig själv, förvirrad och ångest, lite mani och usch, tex gjort saker som jag ej gjort tidigare som tex chatt, detta till trots att jag ej får ut något av det annat än skuld, Tjänsteresa häromdagen, god mat och en halv öl, sedan minns jag knappt nått, skrämmande, av självskadetankar (som jag hoppas hår över).
  Nån som upplevt liknande? Denna medecin kanske inte passar mig

  Hälsn
  Känslokall man 🙁

  Svara
 79. Jag åt Sertralin dagligen i lite över 2 års tid pga depression. Det tog ca 4-5 veckor innan kroppen och knoppen vande sig vid medicinen. Medicinen hade en bieffekt på mig, jag gick ner vikt. Jag gick ner ca 15kg, från 107kg till 92kg. Jag höll mig sedan på den viktnivån, 92kg-95kg ända tills jag slutade med Sertralin. Har nu gått upp dessa kilon igen tyvärr, vilket tog ungefär 2 månader.
  Anledningen till att jag slutade var att jag fick en rehabplats som krävde att man tog egna initiativ. Sertralin jämnade för mig ut toppar och dalar, men tyvärr innebar det då också att jag inte var lika initiativrik som innan jag började äta medicinen.

  Svara
 80. Var beredda på kraftiga biverkningar och utsättningsproblem när ni slutar. Dessa droger ska trappas ned med 10% av aktuell dos varje månad, för att hjärnan ska hinna hitta balans igen. Mer info finns på psyke.nu.

  Svara
 81. Hej!

  Det första man ska tänka på är att det MSN läser på nätet oftast är negativt.

  Jag har gått på Setralin i tre år nu för stark ångest.
  De första veckorna får man räkna med att bli tunga, ofta förstärks just de man behandlas för, i mitt fall ångest. De tre först veckorna var med handen på hjärtat sjukt tunga, jättemycket ångest och katastroftankar.
  Sedan efter tre veckor lättade det, och ångesten försvann.
  Är så otroligt glad över att jag tog hjälp och vågade prova Sertralin, det blev en räddning. Jag har inga biverkningar och jag lever mitt tredje år helt ångestfri vilket är fantastiskt.
  Kan även känna mig mer balanserad.
  För mig var det så värt det, man ska inte behöva må dåligt och Setralin enligt mig kan vara en lösning. Har bara gott att säga om denna lilla mirakeltablett. Alla reagerar ju olika men samtidigt så har man inte så mkt att förlora om man redan mår dåligt.
  Kram Mia

  Svara
  • Hej! Ja men hur blir det sen när du trappar ner är frågan… och känslan efteråt, balans och obalans i kroppen…

   Svara
 82. Jag har ätit 50 mg Sertralin om dagen i lite mer än två månader nu och det har helt och hållet förändrat mitt liv.

  Innan jag började äta medicinen hade jag väldigt svårt för sociala situationer (allt från att gå och handla till att ringa telefonsamtal eller umgås i grupper kändes jobbigt), låg självkänsla och var extremt deprimerad från och till i flera år – något jag förstått först nu när jag äntligen kan känna riktig glädje igen.

  Jag var väldigt rädd för att ta mediciner innan men är så tacksam att jag testade eftersom det funkade för mig. Hade knappt några biverkningar alls i början och mina insättningssymtom var verkligen minimala; jag var väldigt sömnig den första veckan, fick något ökad ångest och hade svårt för att komma i början, men i övrigt ingenting.

  Nu är jag mestadels glad eller neutral, kan skratta så jag gråter och bjuda på mig själv igen, och jag har inte alls lika mycket ångest eller oro som förut. Mina problem är inte som bortblåsta men alla jobbiga känslor har minskat oerhört. Jag klarar även av sociala situationer utan större problem nu, till den punkt att jag går ut på stan för att det är härligt att kika i affärer eller gå till biblioteket.

  Hoppas någon där ute finner detta hjälpsamt. Ha en fin dag!

  Svara
 83. Jag har tagit sertralin tidigare i mitt liv i ca 1 år, nu har jag återigen börjat med 50mg kuren som fungerade relativt bra sist här är en summering av vad sertralin gjorde för mig mellan perioden 24-25

  *Jag började jobba
  *jag blev fri från ett destruktivt förhållande
  *jag kom in på en utbildning
  *jag fick ett otroligt driv och kändes som inget kunde stoppa mig
  Mitt psyke var helt plötsligt stabilt utan massa konstiga känslor och falska oroskänslor

  -biverkningar som minskad sexlust kan man leva med

  Nu är jag 28år och har varit fri ifrån sertralin i 3år men tyvärr kan jag säga att det höll inte särskilt länge innan mitt humör låg nere i brunnen igen och jag började få tillbaka paranoida tankar. Mitt blev i princip som en bergodalbana igen. Nu har jag börjat igen med 25mg och ska öka till 50mg tyvärr kommer jag nog aldrig att kunna sluta med medicinen eftersom jag har en medfödd sårbarhet som gör att jag är ett ”enkelt byte” för ångest och depression
  tack för den fina handen man fick i det genetiska lotteriet …… men men livet fortsätter och jag hoppas det löser sig för er alla här

  Med vänlig hälsning goteboy89

  Svara
 84. Jag tog Sertralin runt 2 månader och hade insättning symptom som stickningar i armarna och yrsel och hemsk diarré som inte gick över. Var redan underviktig och gick ner ännu mer.
  Bytte till escitalopram utan uppehåll, och diarrén gick över. Fick inte heller några nya insättningssymptom.
  Ville dela då jag läst att många får problem med magen.

  Svara
 85. Jag har tagit Sertralin i 5 år och har mycket positiva erfarenheter! Jag har i stort sett fått ett nytt liv.
  Enda biverkningen är ett något försämrat sexliv, men jämfört med de stora förbättringar är det faktiskt försumbart.

  Svara
 86. Hej,
  Sarah, för mig höjde psykiatrin min dos från 50 till w00mg som är max dos. De justerar utefter behov. Jag har ätit sertralin i snart sex år varav 2.5 år på 200mg dos. Inga biverkningar förutom att orgasmerna blivit så mycket mer kännbara än innan (positivt).

  Jag funkar bra på sertralin och vet inte vad jag skulle göra utan det.

  Svara
 87. Hej
  Jag är ny i den här Sertralin Teva 50mg världen,jag känner inte riktigt ((vad jag känner))så jag åter kommer om ca en månad och dela med mig av mina bivärkning ..
  M v H .

  Svara
 88. Började med Sertralin Teva 50mg för en vecka sen, för depression och ångest. Redan första kvällen fick jag så starka ångestattacker att jag trodde jag höll på att dö, kräktes allt och åker till slut in till akuten. Kunde inte gå och klarade knappt att prata. Kände mig bättre några dagar, sedan slog det till igen. Var bättre förberedd och kunde andas mig igenom det så det inte eskalerade, men det höll på konstant i två dygn. Spydde endel och klarade knappt att äta. Lättade något efter två dygn, men återkommer fortfarande under hela dygnen. Är bara hemma och orkar ingenting. Läkaren varnade att första dagarna kunde bli värre, men jag hade inte förväntat mig detta… Ska dock försöka hålla ut och ge det en chans. Har varit de värsta dagarna i hela mitt liv.

  Svara
 89. Har haft tvångstankar/ tvångshandlingar hela livet. Men de blev bara värre och värre när jag började högstadiet för 10 år sen. Då fick jag även mycket ångest och självskadebeteende som inte ens riktigt är över än. och med i paketet skulle de kommande 10 åren präglas av extremt olidliga katastroftankar, konstant oro, stress och dess biverkningar som stress gör med kroppen. Tungt att andas och sömnsvårigheter. Har även haft svårt att prata med nya människor och har utvecklat många fobier som begränsat mitt liv. Har nu, 10 år senare börjat med Sertralin rabanxy på 100 mg (började med 25 mg och har trappat upp. Inte kännt mycket biverkningar alls, än) som börjat verka för någon vecka sen. Och jag känner mig som en helt jävla normal människa. Känner livskvalité för första gången på 10 år och inte känslan att tvångstankarna kommer ta mitt liv. Kan hantera sociala situationer ovanligt bra och känner mig fan stabil. Konstig känsla.

  Svara
 90. Hej igen alla, jag fortsätter mina rapporter varje månadsskifte. Nu är det 6 mån sedan jag tog sista sertralinet. Totalt åt jag bara i 4 veckor. Det skumma är att biverkningarna inte ger med sig riktigt. Jag får fortfarande dagar då jag känner mig rejält bakfull/influensasjuk. Det kan sitta i en dag eller flera. Sedan försvinner det, och då tror jag att det aldrig mer ska komma. Blåsorna i munnen och svidandet i tungspetsen är nästan borta, peppar peppar. Brännandet i höger arm och hand finns kvar, men är bättre tycker jag. Mina leder har blivit bättre, och det knakar inte lika illa i dom längre. Även om jag tillhör en liten minoritet som inte tål medicinen, så är det väldigt märkligt att inte läkarna har bättre kunskap om att vi stackare finns. Jag har förstått att jag slutade alldeles för fort. Läkaren tyckte att fyra dagar var tillräckligt då jag bara ätit tre veckor när beslutet togs att avbryta då jag höll på att duka under av alla biverkningar/abstinens. Jag tog halv dos i fem dar, och en fjärdedels tabl dag 6-10. Därefter åkte skiten i soptunnan (vet att man inte ska slänga det där, men jag var så less på det). Därefter bröt helvetet loss i mig. Jag mådde som en räv första 2 månaderna sedan började det plana ut, men som sagt nu är det 6 månader och fortfarande inte fullt återställd. Kämpa på alla och lycka till med nedtrappning och nollning.

  Svara
 91. Har nyligen slutat med sertralin. Det var/är blandade känslor för det preparatet. Jag började med sertralin när jag blev inlagd för första gången, ville dö. Det var i slutet av december 2016.
  Första veckan mådde jag väldigt illa sen kände jag inte av det alls ett tag. Efter höjningen till 100mg (efter 3 veckor) blev jag som uppslukad av mörker. Fanns bara tankar om hur jag skulle gå till väga för å dö snabbast. Mycket googlande o fram å tillbaks med tillslut hade jag bestämt mig att det effektivaste och ett sätt som inte krävs mod jag inte hade var att lida i svinkallt vatten i ca 10-15 min för sen så stänger kroppen av i princip man kan inte röra sig å då skulle jag tillslut drunkna. Jag skulle göra detta men januari som det var å den sjön jag åkte till var antagligen för orörlig för att det inte skulle vara is på den. Jag kämpade nog i 10 minuter i endast underkläder att hoppa på isen och försöka men fick tillslut ge upp. Isen knakade inte ens. Efter det blev jag inlagd igen. Dosen höjdes ytterligare. Sen började det mesta bli bättre därifrån. Men en jobbig biverkning var hur extremt rastlös jag blev av medicinen. Jag hade förut njutit av en timmes bilfärd men när dosen var så här kände jag ”nej, vad drygt” ”usch vad tråkigt” det resulterade i mycket snapchattande under körning + att jag körde mycket fortare än vad jag annars gjorde. Mina ups and downs kom tillbaka fast mer extrema. Jag var med om en bilolycka. Min tidsuppfattning förstördes helt. Det blev omöjligt för mig att komma i tid. Huvudvärken kom å gick hela tiden. Jag hade ännu mera svårt att sova.
  Efter 5 månaders användning av detta preparat så var jag tillbaka i tänk på ett avslut skulle vara skönt. Jag försökte få tag på mitt team men det var lättare sagt en gjort. Tog dem 2 månader att ge mig en tid att prata med dem. Tillslut så slutade jag med dem väldigt abrupt. Å nu är jag i ett minst lika kasst tillstånd utan tabletter. Kan byta humör på 1 sek utan problem. Blir galen av ilska för små orsaker och det gör mig förbannad att jag blir så vidrigt arg över så små bagateller. Kan inte kontrollera mig. Å huvudvärken är konstant. Tidsuppfattningen är fortfarande helt kaos. Det enda som blivit bättre sen jag slutade med dem är att jag inte är lika rastlös längre.

  Finns mer att säga men orkar inte skriva mer

  Svara
 92. Jag har ätit Sertralin i 10 veckor mot agorafobi/social fobi och är nu uppe på 200 mg.
  Det jag läst på många sidor är att folk verkar få mycket biverkningar.

  Inte en enda biverkning har jag haft hittills, vad jag vet.

  Visst, emellanåt är jag lite trött och har ont i huvudet, men så var det innan jag började också.

  Antingen hade jag tur eller så är folk känsliga. Jag har heller inget emot mediciner. Kanske påverkar lite.

  Svara
 93. Hej, ätit antidepp/sertralin Ranbaxy i snart 2år pga min läkare vägrade ge remis till psykaterin eller sjukskriva mig. Gick dit pga utmattningssyndrom + troliga fibromelargi och obearbetad pts.

  25mg
  När jag började med dem mådde jag bra och var gladare och det blev lättare att leva. Hade dock lite ångest och jobbiga minnen kvar. Men helt ok.

  50mg
  ju mer jag ökade dosen desto mer blev jag likgiltig till livet. Upplyste min läkare som höjde dosen.

  75mg
  Alla symptom jag sökt förr blev 10ggr värre. Säger till läkaren som höjer dosen

  100mg
  Paniksångest, likgiltig till allt,mörka tankar….

  Kom till slut till Psykiatrin då jag bara blev värre och doktorn fick panik när jag sa att jag hoppar framför tåget om du höjer dosen igen.

  Kom dit fick veta direkt att Setralin är farligt i högre doser och att setralin ger bäst effekt på runt 25mg-50mg.

  Fick ordenation att sluta på stående fot men jag trappade sakta ner under en månad.

  Har de vidrigaste utsättningssymptom någonsin… Ständigt yr, illamående, ont i kroppen, vinglar som ett fyllo, magen är kapput men för första gången är mitt huvud klart på 2år.

  Var rädda om er och var försiktiga med doseringen.

  Svara
 94. Kära alla som mår dåligt av nedtrappning, ni måste trappa ned mycket saktare! 10 % av aktuell dos car 3-4 vecka. Gå med i gruppen Fri från psykofarmaka på fb. Där finns mycket stöd och mer info om metoden. Även på psyke.nu.

  Svara
 95. Hej,
  Är tjej, 27, fick utmattningssyndrom för 3 år sedan när jag pluggade heltid, jobbade 60% på krävande arbetsplats och blev tillsammans med en person som visade sig vara psykiskt instabil (=den utlösande faktorn).

  Efter ca 8mån (vid examen) insåg jag att jag inte orkade längre, så jag bytte jobb, gjorde slut och försökte vila upp mig. Började träna igen, sova mer, äta bättre. Trots detta kände jag mig aldrig utvilad och blev deprimerad.
  Fortsatte att köra på i 2 år med mina goda hälsovanor och nedstämdhet (jobbade heltid men på en mindre krävande arbetsplats) utan bättring och gav till slut upp och bad läkaren om antidepp.

  Efter lite insättningssymtom (svettningar, hjärtklappning, oro, illamående) blev jag otroligt mycket bättre. Började känna tillförsikt, glädje i det lilla och initiativförmåga igen! Tröttheten är till viss del kvar, men summa summarum:
  Sertralin gjorde för mig på två veckor vad hälsosamma vanor och regelbunden sömn inte kunde läka på 2 år.
  Har nu ätit sertralin i två månader, först 25mg nu 50mg.

  Mitt tips till alla: sök hjälp fortare!

  Mitt andra tips: Trappa upp så mjukt du kan, även om läkaren ökar från 25 till 50 utan förvarning, dela tabletterna och ät tex 2/3 tablett i en vecka innan du tar 50

  Mina symptom innan: Kronisk trötthet, sömnsvårigheter (vaknade flera ggr/natt), hjärtklappning, oro, nedstämdhet, låg självkänsla, stresskänslig, låg koncentrationsförmåga, ”tröga tankar”, psykisk frånvaro, dåligt minne, långsamma rörelser, orkade inte umgås, ingen initiativförmåga, emotionellt instabil (grät över tidningsrubriker och nyhetsinslag varje dag)
  Nu: Fortfarande alltid lite trött, inte samma kapacitet som innan jag blev sjuk, i övrigt frisk och glad

  Svara
 96. Hej!
  Har ätit sertralin i 4 dagar nu, kände mig gladare första dagen, dock så fick jag extrema biverkningar, overklighetskänslor och kände mig hög på något sätt, började med 50mg men har nu gått ner på 25mg. Känner mig ganska snurrig emellanåt men nu efter 2 dagar på 25mg har det börjat bli bättre.
  Läste om att sertralin tydligen skulle bita hårdare på dom som har bipolär typ 2 ibörjan, nu har jag inte fått den diagnosen men tror att jag har den då i princip allt stämmer överens med symtomerna som jag läst om. Hade diare första dagen o lite högre kroppstemp, samt extrem yrsel o kände mig väldigt konstig. Har dock väldigt goda förhoppningar om detta då min ångest är ”blockerad” på något sätt. Känner mig lite blockad, men kan fortfarande skratta och ha kul, sexlivet fungerar också bra. Hoppas biverkningarna fortsätter att avta som dom gjort. // förhoppningsfull och ångestfri samt lite snurrig

  Svara
 97. Hej igen, Skrev ett inlägg 27 mars, och tänkte göra en uppdatering. Nu har en månad till gått sedan jag slutade äta sertralin. Totalt är det nu 5 månader sedan jag svalde sista tabletten. De hemska biverkningarna börjar snart lämna min kropp. De sista är brännande känsla i höger hand och arm, bränner i tungan, varit väldigt öm i tandköttet. Det känns som att det snart är över då jag nu har flera dagar i följd då jag inte har några känningar alls. Då är jag också väldigt mycket piggare och orkar så mycket mera. För mig var det en fullständig katastrof att äta medicinen, men jag vet att för de flesta så hjälper den bra.

  Svara
 98. Hej! Har ätit antidepp i 30år, först saroten & anafranil sedan Zoloft från 95. Panikångesten kom när jag jobbade hårt precis i början av min karriär. Den var väldigt invalidiserande. Jag kunde inte köra bil, fick panik i hissar på öppna platser och kunde ej gå på affärer. Till slut blev jag folkskygg satt hemma och stirrade i väggen. Fick till slut hjälp av vänner att komma till läkare. Jag bytte medicin till Zoloft 1995. Första året var jobbigt. Trappa ned anafranil och börja med Zoloft var inte enkelt. 3 saker jag har problem med är, sexlivet, sömnen ovh vikten. Jag gick upp 30 kilo. Jag vet inte hur jag skulle klarat mig utan Zoloft. Förmodligen inte alls. / Mikael

  Svara
 99. Haft ångest sedan barnsben och hamnade i en depression för ett år sedan p.g.a. psykisk terror i ett tidigare förhållande. Började med sertralin för 4 månader sedan då mitt liv ordnat upp sig något alldeles fantastiskt med ett bra jobb, nystart i ny stad, världens finaste partner och underbara, stöttande vänner men utan att jag mådde speciellt bra. Var ändå tvungen att hiva i mig alkohol och utöva självskadebeteende för att inte vilja hoppa från ett hus varje morgon.
  Sertralin fixade det jag inte lyckades med själv. Pulsen gick ner, panikattackerna slutade, jag kunde bli lite ledsen utan att för den skull bli suicid, jag kunde vara glad utan annan anledning än att det var fint väder ute. Kort sagt, fungera som en vanlig människa. Har fortfarande lite problematik med ångest i pressande situationer och håller nu (på läkares inrådan) på att trappa upp fråm 100mg till 200mg (ligger för tillfället på 150mg). Är lite nervös för att det ”känslokalla” ska dyka på mig iom ökad dos, men än så länge mår jag bra. Lite light version av insättningsproblemen (nedstämdhet och dålig mage för mig) men det börjar gå över nu. Min läkare tror att det finns en risk att jag blir kvar på sertralin hela mitt liv då jag haft panikångest sedan så ung ålder, men för tillfället känns det enbart betryggande. Jag håller fortfarande på och lär mig vad som kan tänkas vara biverkningar och vad som beror på att jag nu fungerar lite mer normalt än tidigare, men jag är i allmänhet väldigt lycklig. Ibland är jag ledsen, ibland är jag glad, ibland är jag stressad, och inget av det får mig att börja kippa efter andan i panik. Om sertralin står för bara en tiondel av den här förändringen så kan jag enbart välsigna detta fantastiska läkemedel.

  Svara
 100. Jag har ätit Sertralin i 5 års tid. 200mg/dag under 3 års tid. Har nu börjat trappa ner så står i dagsläget på dosen 100mg/dag. Jag försökte under flera års tid klara mig utan medicinering, men det gick tyvärr inte. Mitt tillstånd vad väldigt väldigt dåligt, kunde inte gå utanför dörren utan att få en panikattack, isolerade mig helt och hållet. Efter att jag började med medicinen så upplevde jag en del biverkningar de första veckorna, mer ångest, yrsel, domningar, overklighets känslor. Då jag hade ridit ut stormen med biverkningen så började det sakta men säkert vända för mig. Ångesten la sig på en hanterbar nivå och kunde börja med KBT på sidan av detta. Hade försökt med KBT tidigare, men var i för dåligt skick för att ta mig till hälsocentralen, så det var lite svårt.

  Då jag började att trappa ner medicinen så kände jag inte dess mer biverkningar då jag gick ner från 200 till 150 mg, men då jag gick ner till 100mg. Fy fan. Jag kräktes i 1,5 månads tid, tappade dock aldrig matlusten eller hade illamående, men kräktes, hade även väldigt mycket ångest, yrsel, domningar och overklighetskänningar. Det var bara att härda ut. Jag gick dock ner i vikt (inte så konstigt), vilket jag kämpat med tidigare, verkar vara helt jävla omöjligt då man käkar Sertralin. Jag har hållit stenhård kost och tränat (jag är f.d elitidrottare så har koll på kost och träning). Jag går ner 1-3 kg sen är det helt stopp. Jag har totalt gått upp 17 kg sen jag började äta Sertralin. Har fått kämpa tidigare för att gå upp i vikt utan resultat, så blev en gnutta glad för att äntligen gå upp i vikt, men hade inte förväntat mig att gå upp såhär jäkla mycket.

  Sertralinen har helt klart hjälpt mig och för mig fanns det inget alternativ än att börja medicinering, trots att jag är väldigt mycket emot detta med att stoppa i sig piller. Piller löser inte allt, men mig hjälpte det en bra bit påväg.

  Mitt mål är att vara fri från medicinering om 1 år, så ska fortsätta trappa ner sakta men säkert och hålla tummarna för det bästa. Biverkningarna är jag förberedd på så bara bita i det sura äpplet.

  Svara
 101. Jag har tagit sertralin sen 2012, hade ett uppehåll sommaren 2015-februari 2016, men fick börja igen.
  Första ggn jag slutade, sommaren -15, slutade jag tvärt för att jag glömt medicinen hemma när jag reste bort och sedan när jag kom hem tänkte jag att det ju redan gått flera dagar så jag kunde ju lika gärna sluta helt eftersom mitt mål är att bli fri från medicinen. Jag fick svåra utsättningssyptom i flera månader, bland annat kraftig yrsel, domningar och nedstämdhet. Jag tog mig igenom det men på grund av olika omständigheter fick jag börja igen februari 2016. Nu i år bestämde jag mig för att sluta igen. Denna gången trappade jag dock ner. Dosen jag hade var 50mg, så i en månad har jag tagit en halv, dvs 25mg. Nu förra veckan började jag ta varannan dag och sedan mer sällan. Efter två dagar utan halva dosen får jag kraftiga svettningar, stark yrsel och domningar, så den tredje dagen brukar jag ta en halv för att klara av vardagen. Nu har även nedstämdheten kommit. Jag fattar inte hur jag ska kunna trappa ner mer än jag redan gjort?? Blir galen av att må så här och få alla dessa symptom!! Önskar att jag blivit mer varnad, visst hade jag fått höra att man kunde få symptom om man slutade tvärt men inte vid en lång och noggrann nedtrappning 🙁 Vet inte hur jag ska orka!

  Svara
 102. Har ätit Sertralin i ca 4 månader och med styrkan 50mg/dag. Inte trappat varesig upp eller ner. Jag skall inte säga att jag haft några större biverkningar. Svettas mycket och det luktar riktigt dålig svett. Nu efter dessa månader har jag plötsligt en dag bara drabbats av diare. Haft detta i en vecka. Kan det vara Sertralinet som gjort detta och varför efter så lång tid tro. Någon som har erfarenhet av detta.

  Svara
 103. Hej alla,
  Jag fick sertralin i oktober -16 då jag fick diagnos stress och utmattning. Läkaren tyckte jag skulle ta detta ”lyckopiller” som skulle rycka upp mig. På min fråga om biverkningar svarade hon att lite orolig mage kunde man få, men det var övergående. Jag började med 25 mg i 10 dagar, sedan 50 mg i 10 dagar, och därefter trappade jag ner i 10 dagar. Slutade därefter helt. Från dag 2 när jag åt medicinen började insättningsproblemen för mig. Ledvärk, problem med synen, halsont, värk i tänderna, stickningar, domningar i ben och armar, muskelkramper, darrningar i fingrarna. Kräkfärdig och en hemsk yrsel.
  Det är nu fyra månader sedan jag slutade med medicinen, och jag har fortfarande en del symptom kvar. Det klingar av lite varje månad, men är fortfarande kvar. Helt otroligt. Min läkare har aldrig hört talas om något liknande säger hon, och min KBT psykolog har heller inte hört om någon som mått så dåligt av sertralin. Om jag inte hade läst på vissa forum om andra som råkat lika illa ut som mig tror jag att jag blivit tokig. Jag hoppas bara att jag blir av med de sista resterna av medicinen som fortfarande jävlas med mig.

  Svara
  • Hej Cosmos
   Tack för din beskrivning, höll på att bli tokig innan jag hittade detta forum. Jag känner igen mig väldigt mycket. Fick för en tid sedan Sertralin utskriven mot oro och ångest. Till saken hör att jag har en lätt CP-skada från födseln som gör att jag är lite svagare i min vänstra hand och ben. Jag är över 40 år idag och den skadan har varit mer eller mindre statisk genom livet och inte påverkat mig så mycket. Men sedan helt plötsligt har jag blivit mycket sämre, med muskelspänningar nästan som dystoni/spasiticitet. Jag höll på att bli galen och undra vad det är som hänt med min kropp. Frågade läkaren om Sertralinet och han sa att det inte alls låter troligt. Men jag kände att det var ju det enda som jag förändrat i mitt liv så jag började söka själv runt biverkningar och andras erfarenheter. Tills jag hittade detta forum och mycket i din beskrivning som stämmer. Främst muskelkramperna. Hoppas det kan vara pga Sertralinet och att dessa avtar för mig framöver. Har slutat med medicinen sedan ett par dagar nu. Tack för berättelse i alla fall, den hjälpte mig lite i oron.

   Svara
 104. Jag satt själv här inne och läste vad andra skrev om hur man mådde och nu när jag ätit det i runt 3 månader och ökar dosen fortfarande så ska ni få höra min story. Jag fick sjukskriva mig i 2 veckor när jag börja äta kuren för extremt illamående och panikattacker blev även folkskygg. Men lugn det blir bättre! Be att läkaren skriver ut Lergigan!!!! Jag fick det utskrivet den andra veckan och då var det inga problem!
  Lergigan tar bort illamåendet men gör dig trött. Jag väljer hellre att ligga på soffan och kolla film än att bli orolig och få panik för det känns som jag skall spy. Lergigan har jag alltid med mig nu för tiden det har verkligen räddat mig. Så fort jag mår illa eller känner att jag skall få panik tar jag en tablett. Nu till Sertalinet, Som många andra säger så blir det bättre! Mina panikattacker försvann helt efter 2 veckor och att jag kände mig skygg försvann helt. Jag var då tillbaka på jobbet som inget hade hänt. Lergigan är ett måste enligt mig om du skall börja med sertalin. Jag glömde berätta varför jag började med sertalinet. Jag fick en klump i halsen som blev som segt slem som gjorde mig illamånde och fick panikattacker. Mvh Kristian

  Svara
 105. Jag har ätit sertralin i ca 5 år och det räddade verkligen mig. Jag led av i princip konstanta panikångestattacker och kunde helt plötsligt inte vistas bland folk, titta på TV eller åka tunnelbana. Det kändes som att jag inte skulle orka leva längre utan hjälp och jag var otroligt skeptisk till en början av att ta Sertralin men jag är så glad att jag gjorde det. Jag hade turen att jag inte blev sämre av tabletterna ens i början utan jag märkte skillnad i mitt mående redan efter någon vecka. Jag vill dock rekommendera er som är känsliga att se till att få receptet utskrivet med ”får ej bytas” för att säkerställa att ni får samma märke varje gång. Jag fick olika fabrikat i början och det gjorde att symptomen kom tillbaka. Jag äter bara Sertralin krka och det har fungerat bra för mig. Den enda biverkningen jag kunnat känna av är att jag känner mig mer rastlös än tidigare.

  Jag rekommenderar verkligen dig som mår dåligt att ta tag i problemet och inte skämmas för att du behöver hjälp! Som min läkare sa; vissa har brist på järn, andra på D-vitamin och du har brist på dopamin. Inte konstigare än så!

  Svara
 106. 1.5 år åt jag sertralin, fick det för panikångest och började med 25 och trappade upp till 100 som jag låg kvar på. Första tiden var ljuvlig, ett halvår ungefär kanske var rosa moln förutom ofta diarré och mycket svårt att få orgasm men det kändes helt okej när jag för övrigt mådde så bra. Sen började det, mådde sämre och sämre och tankar på att livet inte var värt att leva och att jag inte var värd någonting. Precis allt kändes meningslöst men jag kämpade på och tänkte att det bara var en svacka. Och ibland kändes det bättre, ibland befann jag mig som i ett svart hål och för 6 veckor sen brakade jag samman. Panikattacker och total hopplöshet, klarade inte att gå till jobbet så blev sjukskriven och ordinerad höjning till 150 mg. Allt blev om möjligt ännu värre, slutade med en tur till akut psyk när jag inte längre visste om jag befann mig i verkligheten eller i en dröm. Dom bedömde det som biverkning och efter diskussion tillsagd att helt sluta med sertralin, med tanke på att jag började pga panikångest men under tiden utvecklat en djup depression. Så efter en snabb nedtrappning med berg och dalbana humör har jag nu slutat helt sen fem dagar tillbaka. Stabilare i humöret nu men denna ständiga yrsel och ”stötar” som drar genom hela kroppen emellanåt är fruktansvärd! Så sjukt äckligt att tänka på att så lång tid har jag stoppat i mig något som påverkat hjärnan så mycket så jag nu känner mig ständigt bakfull i bristen av den. Jag vet att det kan bero på för snabb nedtrappning men när en psykiatriläkare säger till en att sluta så snabbt det går så får man ju lita på att det är okej. Ska stå ut för någon gång ska det väl gå över men aldrig aldrig mer att jag frivilligt kommer stoppa i mig någon sorts ssri när det är ett sådant helvete att sluta och att man faktiskt kan sjunka ner i det mörkaste mörker utav själva medicinen.

  Svara
 107. Hej!
  Efter att ha tagit del av era erfarenheter av Sertralin vill jag nu dela mina.
  Jag började med Sertralin för ca 3,5 år sedan efter en mycket tuff period som bara blev mörkare och mörkare. Jag var väldigt tveksam men kände till slut att jag inte hade något val än att börja med medicin. Mina insättningssymptom var som många av er beskriver kraftigt ökat ångestpåslag, skakningar, domningar, illamående, dålig i magen osv. Men dessa symptom försvann tids nog.

  När jag varit uppe på en dos av 100mg ett tag började jag känna mig allmänt konstig, trött och feberkänsla. Jag fick feber utan förklarlig anledning och i samråd med en läkare trappade jag ner till 50mg och efter några dagar försvann den konstiga sjukdomskänslan och febern. Så det måste varit en biverkning av medicinen.

  Anledningen att jag läser på denna sidan just idag är för att jag har utsättningssymptom. I ca två veckor har jag trappat ner min dos med varannan dag 50mg respektive 25mg. Idag är fjärde dagen på 25 mg. Idag kom symptomen. Stickningar i kroppen, yrsel, minskad aptit, dålig i magen, ångestpåslag, svårt att hitta rätt ord emellanåt osv. Det jobbigaste tycker jag är att magen påverkas. Jag ska försöka sova på saken och se om jag imorgon tar 50mg och håller mig till den dosen ett tag. Det är svårt att jobba med alla konstigheter kroppen hittar på. 

Trots alla biverkningar är jag otroligt tacksam för denna medicin då den hjälpte mig (tillsammans med samtalsterapi) upp från mörkret. Det är lätt att flera år senare förkasta Sertralin som ”rävgift” när en får utsättningssymptom och önska att en aldrig hade börjat med ”skiten” men utan Sertralin är det inte säkert att jag ens hade orkat kämpa vidare.
  Var rädda om er!

  Svara
 108. Har ätit Sertralin sen i augusti 2016. Först Actavis, sen Mylan och nu Ranbaxy.

  Äter 25 mg på kvällen och 25 mg på morgonen – perfekt dosering för mig: ingen morgon- eller kvällsångest längre!

  Inga biverkningar av Ranbaxy heller.

  Sertralin har gett mig livet tillbaka. <3

  Svara
 109. Hej! Har mått dåligt sedan tonåren men har inte förstått att det varit depression. Folk i min omgivning har tyckt jag var lat, oengagerad och struntade i det mesta. Efter jag fick barn mådde jag hemskt dåligt men trodde det var så när man fick barn, man är trött.. insåg inte själv hur dåligt jag mådde och spelade att det inte alls var något fel på mig. Fick för mig att min sambo var otrogen, grät mig varje natt, var orolig och kände mig otroligt ensam! Men, det var fel på sköldkörteln, jag hade hypotyreos och det började allt. Har troligtvis haft fel på den sedan tonåren,de var därför jag mått så dåligt alla dessa år och eget jag fött barn blev det ännu mera påtagligt + att jag hade en depression med i bagaget. Började med 50mg setralin o kände inte av några biverkningar alls. Kände mig inte bättre och var inte så orolig, trodde inte att folk ville mig illa hela tiden. Jobbade på men sen kom smällen, fick min första semester någonsin efter att ha jobbat som vikarie konstant i 7år. Tänkte, Gud vad skönt med semester, bara vara o sova ut, vars glad och hitta på saker men där i de lediga dagarna kände jag mig inte alls glad att få vara ledig och fri. Jag var samma oroliga person, nedstämdoch ensam. Kontaktade läkare o var då i detvörsta dippen någonsin. Blev sjukskriven o ökade till 75mg o i samma veva blev jag gravid igen. Mådde dåligt hela graviditeten och kunde inte höja min dos pgaav barnet i magen. Jag födde sedan en underbar dotter! Gick på psyk, slutade amma för att kunna höja till 100mg, mådde otroligt dåligt. Det gick 3veckor o kände ingen skillnad. Men en dag vände allt! Mådde bra, var glad och pigg! Helt otroligt! Nu har jag mått såhär bra i ca1vecka och jag hoppas det håller i sig. Har inte mått såhär bra i hela mitt liv! Nu vill jag lära känna mig själv o veta vad jag är för en människa egentligen, har varit förvirrad sedan tonåren men tror jag kan finna mig själv nu!

  Svara
 110. Jag har ätit Sertralin i snart 1,5 år. Det enda jag kommer ihåg från mina första veckor är att jag mådde extremt dåligt. Såfort det hände planerade jag att sluta, men det gick snabbt mot det bättre!
  Även fast jag är lite slarvig med den (kan glömma att ta då och då) har jag aldrig känt av några större biverkningar. Jag försökte för ungefär en månad sedan att trappa ner dosen men började må fruktansvärt dåligt av det. Jag kommer antagligen behöva äta den i ett par månader till.

  Svara
 111. Jag tar sertralin mot ångest. Började för en vecka sedan. Halv tablett = 25mg i sex dagar sedan en hel tablett = 50mg i går kväll och en hel tablett nu ikväll.

  Jag har haft många konstiga symptom i kroppen, darrningar, skakningar, pirr, domningar, hjärtklappning, känt pulsen i hela kroppen etc. Oro och ångest med panikångestattacker några gånger. Vaknar varje natt vid 4-tiden med darrningar/pirrande känsla i kroppen och har svettats.

  Första dagen med sertralin kände jag genast mindre oro i kroppen och kände mig lite glad – kunde medicinen verka så snabbt?

  Dag 2 hade jag något förhöjd ångestkänsla i kroppen och kände mig nere.

  Dag 3 och 4 något mindre ångest, men fortfarande pirrande och lätta skakningar i kroppen. Det gick att distrahera pirret genom att vicka snabbt med foten – typ…

  Dag 5 ingen ångest, men fortsatt darr i kroppen. Känt mig frusen och haft lite ryckningar i knät.

  Dag 6 näsblod på morgonen (brukar jag ha men det var lite värre än vanligt idag). Illamående och måttlig ångest.

  Dag 7 oerhört trött! Sjukskrev mig från jobbet och sov/slumrade hela dagen. Läste på denna sida om alla insättningssymptom och kände mig lite lugnare av det. Insåg att jag måste vänta ytterligare några dagar/vecka innan jag förhoppningsvis får börja känna mig bättre!

  Håller tummarna…

  Svara
 112. Hej, levt på sertralin i 8 år nu. Är 21 nu o blev tillsagd av läkare o psykologer att ja måste leva på antidepp resten av mitt liv. Men nu efter 8 år märker ja att jag inte är en människa, jag vet inte vad glad är, jag vet inte hur de är att känna lycka, ja vet inte hur de är att vara ledsen. Testade att sluta ( trappa ner) under 1,5 månad, vilket resulterade med slut på förhållande, av me körkort o inlåst på psyket igen.
  Vill inte pajja det här förhållandet ja gått in i nu pga av mina antidepp, jag är glömsk som fan o har alltid trott att ja varit de sen barnsben pga av adhdn o alltid haft mycket i huvudet, men ja tror att det är sertralinet, har haft svackor i sexlivet till o från, muntorrhet, inte kunnat andas med näsan på 5-6år, aptitproblem, glömsk, seg o tyst till o från.
  Vad fan ska jag göra? Är som sagt gammal missbrukare av alkohol o droger, faller lätt tillbaka om ja börjar må skit.
  Finns de nå annat än sertralin man kan lita mer på eller ska man leva som en kallkänslig utomjording resten av livet?

  Svara
 113. Hej! Jag har ätit Sertralin (Actavis) nu i 4 veckor mot depression. Började på 25 mg i en vecka och trappade sen upp till 50 mg. Första dagen hade jag extrem yrsel och framåt kvällen kom en väldig hjärtklappning, första natten hade jag dödsångest och sov knappt något alls. Dagen efter var yrseln borta men hjärtklappningen kvar. Mot slutet av första veckan mådde jag lite lite bättre psykiskt och orkade iallafall ta mig upp ur sängen. Efter höjningen till 50mg kom ångesten tillbaka och sömnlösa nätter igen hade även självmordstankar vilket jag inte lidit av tidigare. Men efter de två första insättningsveckorna har medicinen sakta fått mig att må bättre. Känner att jag klarar av situationer som jag tidigare fick kämpa med mycket lättare och har lättare att resonera logiskt och är mindre känslostyrd. Hjärtklappningen är den biverkningen jag fortfarande har kvar men den har blivit mycket mindre än vad den var i början. Jag har haft problem med depressioner till och från i många år så det är verkligen en lättnad att få en paus från alla negativa tankar. Äntligen får hjärnan vila och jag kan förhoppningsvis börja fokusera på att reda ut mina problem som är grunden till mina återkommande depressioner.

  Svara
 114. Jag skrev här i somras om mina erfarenheter av sertralin. (https://www.sertralin.se/erfarenheter.html#comment-857)
  En liten uppdatering. Kan nämna att jag är 52 år gammal man för övrigt.
  Slutade som sagt för snart ett år sen efter 7 års använding men har allt oftare de senaste månaderna börjat fundera på att börja igen. Märker att jag återgått till det tillstånd som jag hade innan jag började med sertralin. Min ångest uttrycker sig i inre ilska som jag har svårt att bemästra och som blir otrevlig för min omgivning. Blir inte våldsam eller så men märker att jag blir en otrevlig människa när jag är bland folk och de inte är som jag vill att de ska vara. Känner att det är jobbigt att umgås med människor på ett vardagligt plan. Jag har ett sånt jobb att jag kan välja hur mycket jag umgås med arbetskamrater och har medvetet dragit mig undan. Känner egentligen inga självmordstankar eller så men det mesta känns meningslöst.

  Tabletterna gjorde att jag helt enkelt inte kände mig ilsken så lätt och jag tolererade människor mycket bättre och hade ingen större ångest över att jag inte var lika social som andra. Jag märker nu efter snart ett år skillnaden mellan att ta tabletter och inte. Jag hade inga nämnvärda problem med varken insättnings- eller utsättningssymptom, så tröskeln att gå tillbaka är inte så hög.

  Svara
 115. Jag hade tidigare djupa depressioner och väldigt svår ångest. Medicinerade med folköl och poker vilket ledde till alkohol och spelmissbruk och förföljelsemani. Min depression blev så svart att jag inte kunde se att det ens var möjligt att det skulle bli bättre, vilket gjorde att självmord sågs som enda utvägen.

  Jag valde ändå att försöka söka hjälp. Det gick riktigt dåligt och jag mötte personer inom vården som helt enkelt inte fattade hur allvarligt det var. Jag tog aldrig självmord utan led mig vidare och försökte ibland få hjälp.

  Det tog, jag vet inte hur många månader innan jag fick medicin, och jag visste från början inte själv att det var det jag behövde. Det hann hända en del fram till dess. Det slutade med att jag var tvungen att köra full 15 mil till ett akutpsyk mitt i natten och bli om händertagen för att folk skulle fatta att det var på allvar. Som tur tog dom hand om mig och gav mig medicin istället för att sätta polisen på mig.

  När jag väl fick min medicin var det nån riktigt stark häxblandning bluefish antidepp av något slag en rejäl dos. Jag blev hög som fan och förde liv i sömnen. Men jag fick lugnande och vistas på avdelningen så jag kunde äntligen sova-sova-sova mycket, det behövdes.

  Efter en tid av att leva som en zombie på starka doser av starka antideppmeds fick jag möjlighet att byta till Sertralin, visserligen för stark dos. så man blev ju trött som satan av dom, men ändå hyfsat lugn, även om man fortfarande var helt zombiefierad många dagar. Jag lyckades så smånigom bli nykter när jag hade riktig medicin. Spelberoendet tog betudligt längre tid. Men kan idag spela måttligt eller inte alls. Och förstod så smånigom att man inte behöver ta 50 eller 100 mg utan 25 räcker. Vissa får ingen medicin och dom som får, får oftast överdoser. Lite åt alla hade varit bättre 😉

  Nu några år senare tar jag fortfarande 25 mg och det räcker är verksamt fast jag väger 97 kg. Man blir tjock som fan av dessa piller. Har fått fetma av dom som ständigt blir värre. Och av dom 4 pers jag känner som också tog/tar dom har åtminstone 3 av dom också fått seriös fetma. Vi snackar 100-120kg för vanliga personer. Vet inte vad det beror på om det är sötsuget dom ger upphov till eller om dom föminskar kroppens förmåga att bränna fett eller liknande eller blandade orsaker.

  Pga detta och att jag känner mig betydligt bättre nu (även om jag fortafarande har seriösa problem med ofta frånvarande dygnsrytm, har haft det så länge jag kan minnas. Har forfarande angst över världen och allt lidande däri etc, men av ett mer ligiltigt slag, är mer likgiltig till allt numera), och att livet börjar ordna sig någorlunda funderar jag på att så smånigom trappa ner och sluta.

  Men summan av kardemumman var att medsen, framförallt sertralin räddade livet och hälsan på mig. Detta skulle kunna ses som en fördel. Bieffekerna får man helt enkelt ta. Man kan ju försöka jobba bort dom om man slutar kanske?

  Svara
 116. Började nyligen med sertralin teva och första timmarna blev det direkt mycket svårt att få utlösning. Men jag har väl ungefär samma sexlust. Känner mig mycket skeptisk och det är skrämmande med biverkningar tycker jag. I övrigt är jag väl som vanligt men jag överväger starkt att skippa ta den.

  Svara
 117. Jag har ätit Sertralin Mylan (25mg i tre dagar och sedan 50 mg sedan dess) i tre veckor för ångest med depressiva inslag och precis som många skrivit var de första två veckorna hemska. Jag fick inga biverkningar i form av illamående, yrsel etc som ofta nämns, vilket var skönt. Däremot var det som att jag ramlade rakt ner i ett hål, ångesten ökade markant, jag grät, var förtvivlad och trodde inte att jag någonsin skulle bli bättre. Bättre har jag dock blivit, men känner mig inte helt bra, stundom så maler det fortfarande i hjärnan och jag blir ledsen och ångestfylld. Min läkare säger att det nog är såhär bra jag kan må på 50 mg, så jag funderar på att höja dosen (efter godkännande från honom) men bävar för ytterligare veckor av insättningssymptom.

  Det känns både bra och mindre bra att läsa om andras erfarenheter, man vill så gärna att allas erfarenheter ska vara positiva och att ingen ska behöva må dåligt. Men det är ändå skönt att veta att man inte är ensam!

  Svara
 118. Började med sertralin för ett år sedan på grund av ångest, depression och tvång. Började med 25mg, men trappade upp till 50mg och låg kvar på den dosen ett bra tag. Hade biverkningar i form av illamående, yrsel och trötthet som försvann helt efter cirka 3 veckor. Det tog väldigt lång tid för mig att känna effekten av medicinen, men när den väl började ge effekt var det rena mirakelmedicinen mot min dagliga ångest. Depressionen blev helt klart bättre, dock kände jag ingen större glädje till saker och ting och mina tvångstankar/handlingar och enstaka panikångestattacker fanns kvar. I samråd med min läkare blev jag höjd till 75mg för att sedan trappas upp till 100mg. Detta var drygt 3 veckor sen, har ännu inte känt av någon effekt. Jag upplever dock biverkningarna värre vid denna upptrappningen. Jag kan inte sova om nätterna, håller på att bli galen så trött jag är. Mina tvångstankar är för tillfället jobbiga och energikrävande, vilket inte gör det bättre då jag ligger sömnlös om nätterna med ångest. Magen krånglar en del också sen jag fick höjt, känner mig väldigt uppblåst och har diarré.

  Jag håller åtminstone tummarna till att denna dosen ska kunna knipa åt mina tvångstankar ordentligt, och att biverkningarna försvinner så fort som möjligt.

  Svara
 119. Hej har ätit setralin i ett år för ångest/panikattacker/depression men nu för fyra månader sen har jag börja må otroligt dålig igen och jag tar 75 mg började med 2mg allt funkade bra i början men nu är allt skit

  Svara
 120. Man läser så mycket hemskt om sertralin, men det är enligt mig den BÄSTA medicinen som existerar! Många testar två veckor, mår dåligt, slutar och skriver på nätet om hur hemsk medicinen är. Ja, man mår lite dåligt de första veckorna, men det går över! Jag mår så galet bra! Depressioner, ångestdiagnoser, självskadebeteende, Gud vet vad. Men nu… Världen är så bra nu! Jag är glad, lycklig, har drömmar, ångesten är nästan borta och jag är självsäker och mår toppen!

  Man kan ju alltid testa medicinen om man tvekar. Man kanske mår dåligt de första dagarna, men om man kan uppleva den lyckan jag känner nu, så kan man inte tveka. Har mått dåligt i 4 år innan. Tagit sertralin i ett halvår. Hade jag börjat med medicinen när jag började må dåligt hade jag fått 4 år till att leva lyckligt. Skulle börjat tidigare, medicinen räddar liv!

  Svara
 121. Fått setralin utskrivet pga av en jävla massa orsaker såhär i efterhand.
  Jag trappa opp från 25 till 50 å den var rätt bra – hade bubblor i magen och kände mig uppåt och ”lycklig” sen trappa jag från 50 till 100mg och då pajja allt blev så sjukt låg. Grät å hade ångest, panik känslor och hela känslor registret gick jag igenom på 1v. Å nu ska jag stanna på 100mg, biverkningar jag har är gäspningar, kan bli darrig och tappar matlusten. Men nu är läget rätt bra, för mig har detta innebärt att hjärnan äntligen efter många år får vila, jag gör saker för mig egna skull tog ett break i festandet och jag mår som jag mår och jag lever med den saken är att de kommer ta tid och läka och med hjälp av piller och psykolog så kommer detta räta ut sig. Varit väldigt impulsiv och känslo mässigt kall förut och nu kan jag sakta ta tag i dedär jag sprungit ifrån. Jag läker sakta. Å till er alla: ni är inte ensam” de kanske känns så men fan vi är många som har lite strul med nerverna.

  Svara
 122. Hej

  Jag har ätit Sertralin Actavis sen 30/8 men fick Sertralin Mylan för en vecka sen. Vilken skillnad! Actavis tog bort ångesten och de depressiva känslorna men biverkningarna var obehagliga: svettningar, hjärtklappning, viktuppgång och känslokyla. Med Mylan har sexlusten återkommit, jag är inte sugen på godis och jag känner mig lycklig. Svettningarna kvarstår men det kan jag överleva.

  M

  Svara
 123. Lider av Emotiolellt instabil personlighetsstörning och efter fyra års kämpande och en familj ned i fördärvet började jag ta sertralin innan sommaren -16 för att få kontroll på humöret och depression.

  De första veckorna var helt fantastisk! Såg, kände och tänkte på saker jag inte gjort på väldigt länge och humöret förbättrades dramatiskt. Funkade bra under upptrappningen till 100mg men det räckte inte så jag klev på 150mg men då spårade allt ur totalt. Svettades genom 2-4 tröjor per dag, vaknade i en dyblöt säng varje natt, gick i t-shirt när andra hade jacka mm. Magen sa upp sig, gick på toa 3-4-5gånger per dag och humöret ballade ur. Trappade ned till 100mg ganska omgående men återfick aldrig stabilitet från ovanstående problem.

  Trappade ned för en dryg månad sedan och bytte till Brintellix. Perioden när jag trappade ned och satte in nya medicinen hade jag för en period inget stöd från medecinerna vilket fick mig se hur otroligt dålig skick jag egentligen är i. När brintellix kickade in började fick jag en HELT ny syn på sertralin!

  Insåg hur trött sertralin gjort mig, alla dessa hysteriska gäspningar. Hur helt dum den gjorde mig, tappade ord, fick inte ihop ett plus ett, klarade knappt att handla, simultanförmågan var noll samt hur otroligt mycket jag lidit av total avsaknad av erektion och sexlust. Nu med Brintellix är jag skarp i tankarna som en kniv, jag klarar vara uppe 2-3 timmar till per dag utan att bli ett lik dagen efter, inget problem med sexlusten och erktion, svettningarna är borta. Just nu på 10mg ger det mig inte fullt ut det stöd som jag behöver, ser fram emot att kunna öka inom några veckor men jag känner mig hellre leverade såhär än instängd i ett fördummande, potenslöst skal som på sertralin.

  Skulle jag avråda någon från sertralin? Nej! Mitt liv blev så ohyggligt mycket bättre med den medicinen än utan. Finns det bättre alternativ just för mig, ABSOLUT, Brintellix är att leva som vanligt, men en kanske lite knasigare mage och just för stunden ett något sämre stöd men kroppsligt mår jag som en en jäkla kung i jämförelse.

  Svara
 124. Det är ledsamt att läsa vissas berättelser här. Det visar att läkemedlet skrivs ut för lätt. Har man känt sig lite risig ett tag går man till läkaren och säger att man mår dåligt och får tabletterna utskrivna. Självklart hjälper dom inte! Svackor i livet kan inte alltid lösas av tabletter.

  Däremot.. Vad medicinen verkligen hjälper emot är djupa depressioner och riktig diagnoserad ångestproblematik. Den här medicinen har räddat mitt liv. Jag har verkligen fått mitt liv tillbaka och jag trodde ALDRIG jag skulle få må såhär igen. Att då läsa att vissa skriver att medicinen är ett rävgift som borde förbjudas är ju då såklart väldigt ledsamt. Bara för att medicinen inte hjälpt dig så borde den inte förbjudas. Tänk lite på hur ni formulerar er!

  Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan och tänkte nu göra en uppdatering. Har nu ätit medicinen i ett år. När jag började hade jag haft ångestproblematik i drygt 5 år och det var riktigt illa tillslut, tog mig knappt ut ur hemmet. Var inte kapabel till att göra något alls, köra bil, gå till affären, träffa folk, allt sådant primärt var liksom en omöjlighet för mig då det helt enkelt gav mig så otroligt hög ångest. Stresströskeln var liksom borta. Någon kunde nudda min arm och jag fick ett stresspåslag i kroppen. Det var så himla fruktansvärt och jag klarade inte av mina studier eller någonting.

  Ett år senare då. Examen check, jäkligt bra jobb check, åker tåg och tunnelbana varje dag, träffar kompisar, går på stan, kan äta ute på restaurang och framförallt – jag njuter av att leva. Jag har fått mitt liv tillbaka och jag kan verkligen inte beskriva mina tacksamhet för denna medicin.

  Biverkningarna jag upplever är såklart inte roliga men hellre dom än ångesten. Jag var uppe i 75 mg som jag ätit fram till en månad sen. Nu äter jag 50 mg och biverkningarna har minskat men ångesten är också lite närmre tillhands. Dock funkar det!
  Mindre sexlust och svåraste att få orgasm är väl de jobbiga biverkningarna. Sen har jag väl gått upp typ 7-8 kilo på ett år. Men det lider jag inte av då jag var rätt smal innan.
  planen är att prova sluta sakta för att se hur det går utan medicin. Jag har nog dock vant mig vid tanken att behöva äta medicinen resten av livet och är helt fine med det.

  Jag hoppas min text kan hjälpa dig därute som mår dåligt. Jag kände mig så sjukt ensam i mitt mående och var så livrädd för medicin för att folk talade så illa om det på sådana här forum. Som sagt, sertralin har räddat mitt liv!

  Kram till alla er därute, vi är inte mer än människor!

  Svara
 125. Problemet är att läkarna aldrig kan veta om patienten tål medicinen eller inte. Det blir som rysk roulette. Och även om det känns bra efter ett tag när man startat, kan det bli ett riktigt HELVETE att sluta.
  Dessa droger borde förbjudas…

  Svara
 126. Hej.

  Vill dela med mig om mina erfarenheter av Sertralin.
  Hösten 2015 började jag ta Sert, gick någon vecka, sen var det som att
  livet aldrig varit så fantastiskt! Fram till ganska nyligen så valde jag att avsluta
  medicineringen, hade i snitt tagit 50mg om dagen, även varit upp på 100mg.

  Nu till en varning, jag gick från 50mg till att avsluta med 25mg i fyra dagar,
  GÖR INTE MITT MISSTAG! mår så fruktansvärt uselt, fick kraftiga pulseringar i bröstet som gick upp i gomen, i tre dagar, valde sen att åka till akuten, där dom hittade en ansträngning i hjärtat, glömde nämna att jag hade slutat precis, tog kontakt med min läkare igen som då kände igen symtomen, så det kanske är medicinen. Gick någon vecka tills jag träffade läkaren igen, har nu börjat med Sert igen men mår riktigt uselt, jag vet inte vem jag är längre. Känns ansträngt att prata med folk på jobbet, vill inte göra sociala saker, känner mig värdelös,
  har tappat aptiten, diaree. Absolut ingenting är roligt längre.

  Ska snart tillbaks för återkontroll av blod värden, kan ju vara något mer..
  Less.

  Svara
 127. Började med setralin för ett år sedan. Jag hade drabbats av nedstämdhet så länge jag kunde minnas, men det var nu värre än någonsin då jag även lyckats bli ”utbränd.” Kände kraftig ångest, såg i stort sett svartvitt och tog mig inte ur sängen på morgonen. Så jag fick denna medicin utskriven.

  Efter de där ”känsliga första veckorna” tycte jag den hjälpte mig. Tog mig ur depressionen efter någon månad, skrattade mycket igen och kände mig stabilare. Sedan behövde jag höja dosen till 100mg eftersom nedstämdheten tyvärr ökade igen.

  Jag har använt mig av 100 mg i någon ynka månad nu och de har varit bland de värsta i mitt liv. Känner inte igen mig själv. Jag kan vara glad utåt, ha ganska mycket motivation men orken finns inte där mer. Min energi är borta och ångestattackerna kraftigare än någonsin. Jämför jag nu med ångesten jag hade innan jag började med preparatet inser jag att setralin gett mig enormt mycket värre ångestkänslor och oro.

  Allt har blivit en ond cirkel och jag saknar den jag var innan jag började med antidepressiva. Mina känslor känns inte ”normala” längre, det är tydligt att setralin påverkar min hjärna men tyvärr till det sämre nu ett år senare. Lider av mycket overklighetskänslor, panik, hjärtklappningar och tycker vardagen är svår att handskas med. Ser livet ur ett fruktansvärt konstigt perspektiv. Hur utmattad och nedstämd jag än var innan medicinen, kommer jag göra allt för att vara hon igen. För då kände jag åtminstone ”normala” känslor. Vill även nämna att setralin gett mig enormt mycket yrselproblem; vilket i sin tur förvärrat min oro..

  Så jag börjar trappa ned idag och siktar mot ett liv där jag är mig själv ige utan dessa hemska tabletter. Håll tummarna för mig!

  Svara
 128. Ätit i 2 år, 50-100mg, inga biverkningar men hade i början, man måste ge den lite tid, det blir bättre. Jag är mindre ångestfylld, mer motiverad att sysselsätta mig, gladare och trevligare mot andra. Är verkligen en räddare i nöden men betyder absolut inte att man inte behöver bearbeta sin problem för det finns kvar. Jag har gått o träffatkurator också.

  Svara
 129. Hej!
  jag är 26 år och har ätit sertralin sedan jag var 15 år. Fick mina första panikånhestattacker som 6 åring, vaknade mitt i natten och trodde jag skulle dö och sedan fortsatte det. Vid 8-9 års ålder utvecklade jag både ångest och tvångssyndrom. Under hela barndomen led jag av tvångstankar från morgon till kväll. Hela mitt liv gick ut på att hantera alla olika situationer av tvångstankar och samtidigt försöka dölja alla ”konstigheter” för människor i min närhet. Som 15 åring släppte de vanliga tvångstankarna och istället utvecklade jag BDD. I samband med terapi började jag äta sertralin. Mådde först sämre som jag minns men efter 2 veckor blev jag bättre. Svårt att säga att ”jag blev mig själv igen” då jag inte visste vem det var. Under 11 år har jag ätit medicinen med undantag för någon kort period. Jag vet att man inte ska sluta tvärt så jag började med att minska min dos på 50mg till 25 mg i ca 2 veckor, sedan har jag slutat helt. Jag har senaste dagarna upplevt minnesförluster, virrighet, tappar ord (värre än vanligt), och värst av allt får jag rest less legs. Det är sjukt jobbigt och gör dels att jag inte kan sitta ner när jag åker tåg, vilket jag gör 1.5 timme om dagen. Om nätterna kan jag inte sova pga att det kryper i hela kroppen och jag får extrem klåda överallt. Sådan där klåda som bara ”flyttar på sig”. Sertralin har hjälpt mig otroligt under livet då jag vissa perioder var så dålig att jag kunde avslutat mitt liv. Dock känner jag nu i efterhand att jag önskar jag inte ätit det så länge om jag vetat om alla biverkningar jag läser om här i forumet. Plötsligt kommer jag till insikt med att många ”underliga” saker i livet kan bero på medicinen, ex mina minnesluckor och att jag tappar ord. Jag får se hur länge jag måste leva med mina rest less legs. Hoppas det går över snart. Mvh/ Karin

  Svara
 130. Har stått ut i 12 veckor och har nu biverkningar som diarréer. Huvudvärk ont i ryggen och illamående.

  Svara
 131. Jag blev bara sämre och sämre led av svår depression fick detta men inte hjälpte mig läkaren sa det gå över men gick inte
  Jag försökte ta mitt liv fick höra bara en biverkning
  Jag kände som jag var helvetet varje dag av denna tablett
  En dag slutande jag utan läkaren sa fick sluta tog mig 2 veckor och sen fick hjälp med kbt annanstans och nu idag fri depression
  Aldrig mer
  Denna borde förbjudas

  Svara
 132. Jag har gått på sertralin 50 mg nu i snart ett halvår. Första 2-3 veckorna var hemska. Illamående, förhöjd ångest, svettningar, sömnproblem, muntorrhet, stel i kroppen. Men det gick självklart över och efter ca 6-7 veckor började jag känna effekt långsamt. Jag är väldigt kluven såhär ett halvår senare. De klara fördelarna är att man slipper all ångest. Jag hade ångestproblematik med OCD, generell ångest och depersonalisering etc. Det försvann och man känner sig mycket mer lugn. Otroligt skönt och känna sig som man tänker att man gjorde innan man fick problem med ångest.
  Samtidigt så bryr man sig mindre. Man får en ”whatever” attityd till mer saker. Självklart är det inte så att man går runt helt likgiltig som Mersault i Främlingen, men man tar livet lite lättare. Det har fått massa fördelar, bland annat jag tagit mer risker och varit mer spontan vilket lett till att jag fått mycket nya vänner och att bra saker hänt mig. Men samtidigt så försvinner konsekvenstänket lite och det har fått jobbiga konsekvenser också, när jag exempelvis inte tänkt mig för så noga innan jag sagt eller gjort något.
  Man känner sig också mer känslokall i viss mån. Jag mindes hur jag tidigare kunde reagera starkt på när man visade döda barn i nyhetsinslag och så vidare, och nu känner man fortfarande sig illa till mods men inte alls lika mycket som tidigare.

  Jag är kluven om jag ska fortsätta ta medicinen eller inte. Men jag rekommenderar dig som tvekar att försöka utan och ta medicin som en sista utväg om livet känns alltför jobbigt.

  Kram, Jacob

  Svara
 133. Jag tar 100 mg Sertralin för GAD, Agorafobi och social fobi. Biverkningarna jag kände va håravfall, mardrömmar, huvudvärk, krypande känsla i kroppen och en panikångestattack. Vid insättning och höjning pajade också magen. Det flesta biverkningarna avtog efter 2 veckor, men efter 4 var alla borta.

  Den positiva effekten kom efter 7 veckor och nu känns allt mycket, mycket bättre! Jag som aldrig velat prata med någon innan, kan nu prata med vem som helst! Jag har nästan inga sociala problem längre!! GAD-problemen (oron, grubblerierna) har mer än halverats och det är så skönt! Dessutom känns världen lite bättre, jag är allmänt gladare, mindre lättirriterad och min dagliga spänningshuvudvärk är borta! Jag bryr mig inte heller lika mycket om vad andra tycker om mig. Vissa beskriver att man blir känslokall av medicinen, men det är då verkligen inte jag! Våga testa den här medicinen om du behöver. Den kan göra underverk och den har förändrat mitt liv!

  Svara
 134. Är inne på dag 6 m Sertralin Actavis (akut stressreaktion, ångest och panik). Har tagit 1 tablett varannan dag fram tills nu. Fr.o.m. imorgon ska jag ta en varje dag. Biverkningar: muntorrhet, illamående, förstoppning, aptitlöshet och ”upp och ner” i humöret. Gäspar mycket och är trött fast har lika svårt att sova som tidigare.

  Åt Mirtazapin 2007 (förlossningsdepression) och blev piggare efter ett halvår. Då gick jag upp i vikt.

  Tänker byta jobb då jag har stressat fruktansvärt mycket i 3,5 år i en bransch som aldrig mättas eller ”blir nöjd”. Ingen återhämtning hemma pga mycket bråk. Bor
  långt hemifrån och saknar släkt och vänner.

  Idag är en ok dag. Imorgon..?

  Svara
 135. Jag började med sertalin i juli och körde en vecka med 25mg, lite olika känslor från dag 1-5 men från dag 6 och framåt (6veckor) så har jag mått mycket bättre, ökade till 50mg efter en vecka och ligger fortfarande på den dosen, är helt utan panikattacker och ångest och konstiga tankar, sertalinet har verkligen hjälpt mig otroligt mycket och är glad för att jag tog tag i det och sökte hjälp, dom enda biverkningarna har vart lite svårt att sova men thats it! Min sexlust är det inga konstigheter alls med som jag trodde i början efter allt jag läst, tycker dom som behöver skall testa utan att bli uppskrämd av allt som står på internet, för vissa kanske det är värre men för mig har det vart obetalbart

  Mvh

  Svara
 136. Jag testade detta i två veckor pga separation och nedstämdhet. Jag upplevde det som jag blev sjuk av tabletterna. Yrsel. Ångest. Kändes som jag ”föll” inne i huvudet och blev livrädd. Hjärtat rusade. Muskelryckningar inne i organ jag aldrig känt. Tjuter i öronen ungefär som när man har feber. Eller tv är på utan ljud. Blev trög i huvudet. Kunde inte tänka klart. Analysera. Inte koppla ihop. Trött. Vaknade en natt med ångest som bara eskalerade och hjärtat rusade. Föll inne i mig själv. Blev så rädd. Kände panik. Hade vett på att googla på panikångest och allt stämde. Något jag aldrig haft innan. Nästkommande natt låg jag vaken hela natten. Vågade inte somna ifall det skulle hända igen.
  Har lagt ner detta. Frågan är om detta kommer vara tillåtet i framtiden? Vad är detta egentligen? Tjuter fortfarande i mina öron. Jävla gift. Jag har fått hjälp av dem för jag inser att jag mådde mkt bättre innan dem. Skrämmande.

  Svara
 137. är på slutet av vecka 6 och inget händer. min fokus finns ej och illamående. får ångest då jag står på ica och ska köpa kaffe och bröd.

  Svara
 138. är inne på 3 veckan och i morgon är det 4 veckan.
  och jag mår piss, koncentrationen är usel,yr och illamående. allt är bara bajs.
  4 till 6 veckor säger dom visst hoppet lever.

  Svara
 139. Gick av Sertralin strax före midsommar efter att ha haft den i 8 mån ung. Första två månaderna tyckte jag den funkade rätt ok. Lyfte mig ur min jobbiga depression. Tog dock helt död på min möjlighet att komma vid sex så iom det tappade jag också lusten. Tog fyra månader innan jag kände lust igen och kunde stimulera nog för att komma igen men har bara kommit en gång vid sex med annan person under en 4-månaders period. Annars bara när jag är själv.
  Kände heller inte att jag blev bättre. Kunde inte öka till högre än 50 mg. Provade vid något tillfälle men då gick hjärnan upp i varv så jag inte kunde sova och hade massor av tankar hela tiden.
  När medicinen sattes in och när jag provade höja svettades jag annorlunda och det luktade väldigt otrevligt. Hade sedan 1,5 år inte använt aluminiumbaserad deodorant utan vidare problem med svettlukt men då blev det jobbigt under ca 2-3 veckor eller så.
  Åt annorlunda också vilket inledningsvis varit positivt då jag hade ökat i vikt pga en annan medicin.
  Vid utsättning missade jag läsa på bästa sätt. Min sköterska gav mig heller inte adekvat info så jag halverade bara dosen under 3-4 dagar och så slutade jag. Efter en vecka kom ångesten. Kopplade inte ihop de två eftersom jag hade mitt barn ensam i en vecka då och ofta kunde få ångest i samband med det. Men det tilltog bara och blev värre och värre. Ångestattacker, barnet reagerade på mitt mående och gnällde hen blev min ångest värre. Började ta mer och mer Atarax för att kunna hantera det. Till slut tog jag två Atarax varannan timme när det var som värst och ändå klarade jag det inte. Minsta missnöje från barnet och det kändes som min hud skulle flås av mig. Och sen skuldkänslorna på det när barnet grät för att jag inte klarade att hantera situationen. Fruktansvärt! Ingen avkastningsmöjlighet, fysisk kontakt kändes påträngande, panikartad ångest till slut. Tankar om självmord bara för att få ett slut på det när nivån var som allra högst. Nästan 2 veckor efter stopp började overklighetskänslor komma. Som en våg i huvudet ung. Bakom ögonen kanske. Svårt att beskriva vad och var. Mest intensivt efter 3 dagar och höll i sig sammanlagt i ung en vecka nästan (fre-tors, intensivt mån-tors). Sedan bara slutade det i tredje veckan. Efter lite mer än en månad är ”vågen” inte borta, kommer ngn gång ibland men bara få sekunder åt gången, inte hela dagen i princip som innan. Jättedålig sömn, yrsel vid 2-3 tillfällen, huvudvärk så jag vaknat på natten och fått gå och hämta värktablett för att kunna sova 2 gånger.
  Men sexlusten vad gäller känsligheten återkom rätt fort, efter ca 2-2,5 v.

  Aldrig en sådan här medicin någonsin igen!!

  Svara
 140. Jag började med setralin 2009 för social fobi. De biverkningar i början som jag fick medan vi experimenterade med dosen var svettningar i nån månad. Muntorrhet när jag tog över 100mg. Dessa gav med sig när jag hittat min nivå på 100mg.

  Jag var ganska känslokall innan så jag kan varken säga bu eller bä om det. Sexulusten gick ner, men det passade mig utmärkt för jag har aldrig gillat vara en slav under sexlusten. Jag fick mindre ångest över saker jag inte gjorde (för att vara social) stod ut med mig själv när tvånget att vara social mattades av. Jag blev inte mer social, men inte mindre heller. Livet puttrade på. I vintras beslöt jag mig för att sluta med sertralin. Varför vet jag inte, kanske i förhoppningen att jag skulle få motivation. Kände mig håglös innan jag började med sertralin också, men tänkte att nu efter 7 år så skulle nervbanorna ha stabiliserats till det mentala tillstånd jag fått av medicinen och frånvaron av den kanske skulle göra så att jag började bli mer motiverad.

  Jag fick en nedtrappningsplan som jag förlängde egentligen. Gick ner till 75mg i två månader istället för 1, samma sak med 50 en månad med 25mg istället för ett par veckor som jag minns hon sa.

  Har inte upplevt några fysiska nedtrappningssymptom. Inga svettningar eller annat. Har varit utan i 2,5 månader. Det har gått bra fram tills denna vecka då jag blivit nedstämd och viljan att göra saker försvunnit. Jag pratar då om de saker som jag gillat att göra; se på film/tv-serier, läsa böcker. Hålla på med datorn, spela datorspel. Allt det känns bara tråkigt och meningslöst. Inte vill jag göra nåt annat heller. Jag är mer håglös än förut. Mindre social. Jag är mer irriterad på folk, så som jag var innan. Jag fick lära mig av läkaren att ångest inte bara handlar om att man är rädd och ledsen utan även irritation och ilska är en form av ångest. innan den kunskapen så skrattade jag nästan när hon sa att jag hade social fobi efter att hon pratat med mig och gjort ett test med frågor.

  Jag trodde att jag hade passerat tröskeln där sertralinet gått ur kroppen så att säga, men det kanske tar så lång tid innan man noterar effekten? Hursomhelst så ska jag försöka stå ut nån månad till och se om det går över. Sertralin funkade för mig, om än inte optimalt. Det blev inte nån revoultionerande förändring hos mig, men jag stod ut med mig själv och det liv jag lever.

  Svara
 141. Har varit sjukskriven för depressiv episod samt ätit sertralin 50mg i fem veckor. Har varit deprimerad tidigare men har då inte tagit medicin annat än insomningstabletter. Under de första dagarna av behandlingen hade jag extrem ångest, gråtattacker och svårt att hantera vardagen. Tvingade mig själv att ta mig upp ur sängen men det gjorde fysiskt ont. Efter några dagar mådde jag bättre, började känna hopp om att kunna umgås med vänner och familj utan att bli utmattad, till och med känna glädje. Under de senaste tre veckorna har jag upplevt en total meningslöshet, har inte lust till någonting, helt tappat aptiten och kan inte komma upp ur sängen. Kan inte vistas bland människor, svårt för ögonkontakt och ignorerar tilltal. Blir irriterad på mina närmsta som bara vill väl. Senaste dagarna har jag känt en desperat längtan av att slippa leva. När jag tänkt och skrivit ned sådana tankar tidigare har jag vetat att jag aldrig skulle kunna skada mig själv. Men nu vet jag inte längre. Livet känns bara så otroligt meningslöst. Förstår inte hur jag ska orka. Under dessa veckor har jag isolerat mig mer och mer från omvärlden. Känner inte igen mig själv alls.

  Svara
 142. är inte på sjunde dagen på sert och ångesten känns trippel och social fobi syns.
  när ska det släppa.

  Svara
 143. Nu har jag lyckats äta sertralin varje dag i ca 4 månader. Vägrar ta mer än 100mg och har nu även på egen hanf sänkt till 75mg i hopp om att kunna sluta helt med denna äckliga medicinen..

  När jag inte tar den så blir jag extremt lättstressad vilket gör att jag blir lätt jättearg eller panikar och blir ledsen. Så medicinen hjälper mig att hålla dessa känslor i chack.
  Men ångest, självmordstankar samt depression, dessa finns ständigt kvar.
  Det enda medicien i sig gör är att hjälpa mig att hålla allt inom mig. Man kan med andra ord förklara det som atr jag tar medicin för att ingen annan ska bli påverkad av mitt humör. Men jag personligen hatar sertralin!

  Och ja, den kanske funkar bättre om man höjer dosen, men glöm det! Tänker inte gå runt som en vandrande grönsak, utan att känna känslor!

  Finns två utvägar för mig.
  Självmord,
  Eller att cannabis blir lagligt.

  Svara
 144. Tagit i perioder.Medicinen gör att man blir likgiltig, iaf för mig. ”Varför ska jag träna för? Jag skiter i det”. Man bryr sig inte om vad folk tycker, tänker o känner. Man blir helt däst, sömnig och sista natten var jag förvirrad, visste inte vart jag var. Setralin är en skön medicin på ett sätt men aldrig något jag skulle ta dagligen under längre perioder, man tappar sin personlighet. Jag är en svartvit person som ofta hamnar i gråa grubblerier, men sån e jag, inget msn kan sätta lock på. Jag tror setralin fungerar som en semester ifrån sig själv, borta bra, hemma bäst.

  Svara
 145. Stor varning för detta rävgift! De gav mig riktigt vidriga biverkningar varav en del tyvärr verkar vara permanenta. Slutade för flera år sedan men lider fortfarande av tinnitus (vilket jag inte skulle önska ens min värsta fiende), yrsel och förstörd mage. Tänk er noga för innan ni prövar denna medicin för det är på inget sätt i världen värt detta lidande man kan drabbas av! Känner även andra personer som av andra ssri-preparat fått permanenta skador som tex svåra tics. Om jag hade vetat det jag vet idag hade jag aldrig någonsin prövat dessa mediciner.

  Svara
 146. Är det någon där ute som har erfarenhet av Sertralin ihop med Voxra? Ätit Sertralin till och från i många år. Fungerar hur bra som helst men det senaste året känt mig deprimerad trots medicinering. Känslomässigt lobotomerad. Äter i dag 50 mg, testade 100 mg men det blev för mycket. Min läkare har lagt till Voxra 150 mg som tillägg till Sertralin. Börjat i dag. Hoppas att detta skall hjälpa mig att känna mig lite mer levande. Men dela gärna med er av era erfarenheter. Positiva helst 🙂

  Svara
 147. Hej! Jag har ätit sertralin 50 mg i över 1 år nu och börjat trappa ner.
  Känner att de inte längre gör någon skillnad för mig utan jag vill klara mig utan.
  Den främsta och mest jobbiga biverkningen jag drabbats av är att gå upp 10 kg i vikt.
  Nedtrappningen började jag med för 2 månader sedan just för att skippa hjärnstötar och nedstämdhet som jag annars får på e.m när jag glömt tagit medicin på morgonen.
  Började första veckan med att endast ta bort 1/10 del av tabletten.. sedan successivt minska lite varje vecka. Ligger just nu på 25 mg. Så nedtrappningen är en lång process för mig men väldigt skonsamt sätt att göra det på har jag märkt just för att jag knappt känner av att jag minskat dosen.
  Rekommenderas för att som vill trappa ner och sedan sluta!

  Svara
 148. Hej. Jag har ätit sertralin i ca 14 månader. Min läkare ansåg att jag behövde dem då jag var väldigt nära till självmord, vacker händelse.. Men iallafall började med 25 mg i ca 1 månad och mina var yrsel, självmordstankar, diarré och mindre ork. Trappade upp till 50 mg. Biverkningarna där blev fruktansvärda mardrömmar. Gick ner till 25 mg igen och åt det ungefär 10 månader. Idag är jag fri från Sertralin. Valde att göra det då jag inte blev av med mina panikångestattacker eller mina depressioner.. Plus att man blev så känslokall. Man brydde sig inte längre om någon! Valde att trappa ner 12,5mg och fick då diarré, illamående och yrsel.. Slutade med sertralin för ca 5 dagar sen. Biverkningar? Jo, är fruktansvärd lättirriterad och förbannad.. Kul.. Not.. Då börjar man undra vad man knaprat i sig? Är det 14 månaders aggressivitet jag får ut nu? Dessutom har jag kämpat för att gå ner i vikt och hurra sertralinet fixade så jag inte gick ner..

  Svara
 149. Hej allihopa.Jag har mixtrat lite själv med doserna.Först åt jag fluoxetin som gav panikångest på löpande band.Sen började jag om med sertralin men ångest/panikångest är fortfarande kvar.När jag var på 50 mg så svettades jag så in i helsicke.Det var som om att nån höll en vattenslang ovanför skallen.
  Det gjorde mej väldigt osocial.Så jag gick ner på 25 mg.Svettningarna är kvar men inte så mycket.Jag ska dessutom sluta med ssri.Hur det går får framtiden avgöra.Står också i kbtsamtalskö.

  Svara
 150. Har ätit Sertrone i en dryg vecka och fick i morse mycket ont i ryggen men värken släppte efter några timmar, någon som känner igen detta?
  Ville bara ligga kvar i sängen och vegetera men kände mig tvungen att stiga upp och få i mig lite frukost, saknar ofta matlust så jag väljer den godaste maten vilket gör intaget lättare…
  Har problem med ögonen pga av stark närsynthet och är rädd att medicinen skall förvärra?!
  Tänkte att ge upp men förstår efter att ha läst de många intrycken här att medicinens verkan kommer efter en tid så jag får hålla ut, naturligtvis säger doktorn detta åxå…
  Sammanfattningsvis är yrsel och uppgivenheten de värsta symptomerna!

  Svara
 151. Efter att ha varit ”setralinfri” (50 mg) i 1,5 år så började min ”inre” dala nedåt igen. För knappt en vecka började jag äta en halv tablett per dag. De första dagarna mådde jag bara sämre, men nu verkar ”kroppen och knoppen” acceptera dosen och jag mår lite bättre. Men jag tänker hålla mig till en halv dos den här gången. Är rädd för alla biverkningar jag fick förra gången. Det trista med sertralinet är att jag blir som en ”zoombie”, känslolivet försvinner, jag känner verken glädje eller sorg. Men hellre det än att jag ser allt som negativt och är fylld av ångest… Tänk om det ändå fanns riktiga ”lyckopiller” – men tog ett piller på morgonen och förblev lycklig hela dagen…ja hela livet!

  Svara
 152. Hej!
  Förnävarande så har jag ätit Sertralin i 4 dagar som komplement till mirtzapin. Insättningen av Sertralin har typiska besvär( jag har nämligen ätit det förut) med kraftigt ökad ångest/ panikångest som kommer och går som vågor på en ocean. Trött, yrsel mer deppig och denna gång med hudutslag i ansiktet och svullen körtel under ena örat. Jag vet att alla dessa åkommor klingar ut med tiden. Hade jag inte vetat dessa biverkningar av erfarenhet innan så skulle jag blivit riktigt orolig.
  Men det med hudutslag och svullna körtlar på halsen visste jag inte förut. Är det fler som har haft liknande?

  Svara
 153. Jag har tagit sertralin sedan 25 dec 2015 vilket innebär c 3 månader. Innan tog jag venlaflaxine i 3 år. Jag undrar om det är fler än jag som har problem med menstruation smärta ca 1 tim efter intag av tabletten? Jag blir pms:ig och har mensvärk och har fått några blodiga flytningar och ökat antal mellanblödningar.

  Svara
 154. Zoloft är ett riktigt rävgift, som de flesta ssri. Jag har trappat ner i fyra år, känner av minsta lilla sänkning, och jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Jag kan rekommendera en riktigt bra forum: survivingantidepressants.org för stöd.
  Viktigt att komma ihåg är att antidepressiva måste trappas ur sakta (om än inte så sakta som jag gjort), annars finns risken för bakslag. Många tror då att det är de ursprungliga problemen som återkommer när det egentligen är abstinens. Och teorin om ”kemisk obalans” stämmer inte, man kan inte mäta seritoninhalten i hjärnan. Vinnare på den myten: läkemedelsbolagen.

  Svara
 155. Jag tar 75mg Zoloft som ska vara likadant som sertalin.
  Men jämför jag dem så blir biverkningarna mindre av Zoloften.
  Huvudvärken jag fick av sertalin får jag inte av Zoloft.
  Sedan har jag Oxanscand som jag tar för dämpa biverkningarna.

  Lite tips mot de vanliga biverkningarna.
  * Ilamående/kräkningar. Tugga tuggummi hjälper.
  * Muntorrhet även där hjälper tuggummi. Ta gärna fluor tablett för tänderna skull.
  * Sömn problem om man inte vill börja med sömntablett kan Oxanscand eller en Sobril ge dig lugn och ro.
  * Ha alltid en hjälp medecin för ångesten som kan tas av förebyggande syfte.

  Det är 3 veckors biverkningar som sakta avtar och vänder till det bättre.
  Känner du det går alldeles åt skogen med sertalin rekommendera jag byte till Zoloft där biverkningarna kanske inte blir dem samma just för dej.

  Svara
 156. Jag har ätit Sertralin i 10 dagar nu. Fått det utskrivet efter att på endast ett år genomgått skilsmässa och fått epilepsidiagnos, flyttat och varit tvungen att byta jobb. Konsekvensen av ”problemen” blev till slut att jag helt omotiverat mår illa hela tiden och får panikångest, vilket är helt nytt för mig, och fruktansvärt obehagligt. Har däremot aldrig känt mig deprimerad, så jag ska träffa en annan läkare nästa vecka och diskutera alternativa preparat. Det måste väl finnas något som främst påverkar ångesten, utan att mixtra till serotonin-nivån?

  Biverkningar hittills: Huvudvärk första tre dagarna. Skakande händer första veckan, samt gråtattacker och förstärkt ångest varje förmiddag. Och efter doshöjning från 25mg till 50mg har förmågan till orgasm försvunnit… verkligen FÖRSVUNNIT. Jag har samma lust som innan, och det är lika skönt med stimulans, men jag kommer helt enkelt inte, trots mycket ihärdiga försök… och användning av ”leksaker”. Detta känns absolut inte okej, eftersom jag för första gången i livet har en underbar relation med ett fantastiskt sexliv, så jag skulle innerligt gärna se en alternativ lösning på ångestproblemet.

  Saken är ju den att jag har reagerat tämligen normalt på en enorm livskris, utan att för den sakens skull bli deprimerad. Men om sexlivet går åt helvete lär jag BLI deprimerad ändå.

  Svara
 157. Tack J för din beskrivning hoppas det stämmer på mig.
  Har efter 1-2 år av depression prestationsångest och utbrändhet och slutligen separation tagit min första 50g sertralin mylar och hoppas i komb med samtal få rätsida på mina känslor och tankar igen.

  Svara
 158. Allting började med stel nacke och ständig huvudvärk i tinningen. Så småningom även ont i käkarna. Förmodligen pga stress. Efter besök hos kiropraktor, läkare, sjukgymnast, naprapat etc satte slutligen min läkare in sertralin. Blev utsatt för inbrott och kunde efter det inte sova ordentligt, så han misstänkte nån atypisk depression pga sviterna efter det samtidigt som jag precis bytte jobb. Var väl ett långskott från läkaren..

  Hursomhelst. Blev fruktansvärt dålig direkt av detta rävgift. Mådde sjukt illa, kunde inte sova alls, tappade all aptit och fick en ångest som jag inte ens kan beskriva i ord. Hade jag haft en pistol hade jag skjutit mig.

  Detta pågick, ringde läkaren som sa att det inte var ovanligt att dippa först. Fick utskrivet benso och så småningom atarax för att jag inte skulle bli beroende av sobrilen. Inte ens efter en månad på 50 mg märktes nån skillnad, ökade till 100 mg. Magen rasade totalt. Ont i huvudet konstant. Ben och armar domnade av. Otroligt trött (kan ha varit kombo atarax/sertralin). Ångest som aldrig gav med sig.

  Efter tre månader gav jag upp skiten helt och hållet (läkaren ville att jag skulle öka dos ytterligare). Aldrig mer kommer jag ta den här skiten, den fick mig bara att må kasst psykiskt och gjorde så att jag blev sjukskriven från jobbet 2 månader. Mår nu bättre igen, men det har inte med tabletterna att göra utan att jag flyttade ifrån ghettot jag bodde i som sakta men säkert tog min livsgnista…

  Uppenbarligen fungerar Sertralin för vissa, men för mig var det sämsta tänkbara behanding. Helt värdelöst!

  Svara
 159. Jag hoppas verkligen att detta meddelande kan hjälpa någon därute, någon som kanske är i samma sits som jag själv var i för några månader sen och som jag varit i alldeles för länge.

  Jag drabbade som 19 åring av panikångest, hade ingen som helst aning om vad det var och trodde att jag drabbats av någon fysisk sjukdom. Jag kunde ändå hantera vardagen hyfsat, livet var absolut inte lika lättsamt eller härligt som det tidigare varit men jag klarade ändå av livet, jobbet och det sociala. Åren gick och jag skulle börja studera på universitet, om jag säger att jag mådde dåligt innan jag började studera så kan jag säga att allt förvärrades med 100% när jag väl började studera, flyttade hemifrån till en ny stad osv. Jag kunde tillslut inte köra bil, att stå still vid ett rödljus skapade en sådan sjuk panikkänsla att det är helt galet, jag kunde knappt gå till affären och handla, resa ska vi inte tala om – helt otänkbart. Tillslut var det som att hela mitt nervsystem satt på utsidan av kroppen. Jag grät av minsta lilla grej, så fort någon tilltalade mig vid en middag fick jag ett ångestpåslag. Ja, som ni hör var det helt ohållbart och tillslut kände jag att – såhär kan jag verkligen inte leva. Det är inget liv, jag njuter inte av livet, det är en ständig kamp. Skolan klarade jag givetvis inte av, låg hemma i sängen med hög puls istället för att vara på dom obligatoriska seminarierna. Det var fruktansvärt och mitt självförtroende sjönk som en sten, från att ha varit den populära, sociala och alltid glada tjejen – hade jag blivit en … våt fläck typ. Så kändes det.

  Det slutade med att jag som 25 åring bestämde mig, jag kan verkligen inte ha det såhär, ringde vårdcentralen och grät, berättade min historia och att jag inte har någon anledning till att må dåligt, haft bästa uppväxten, bra vänner och inget trauma att bearbeta. Men jag mådde såhär ändå. Jag fick träffa en läkare samma dag som skrev ut Sertralin bluefish åt mig. Jag hade inga som helst förväntningar på medicinen, kanske att den skulle dämpa ångesten lite grann, ”ta bort topparna” som min läkare sa. Detta var i början av november.

  Jag kan inte säga precis när det vände, det kom givetvis sakta över tid. Men idag, snart mars – har jag ätit medicinen i 4 månader och vet ni? jag har fått mitt liv tillbaka. Jag trodde ALDRIG att jag skulle känna mig såhär ”normal” igen. Jag klarar av livet, jag är i skolan, håller presentationer inför massor med människor, kan gå till affären och handla och resa. Det är som att jag haft en brist i kroppen som nu äntligen är ersatt.

  Sertralin har verkligen RÄDDAT mitt liv, jag är så tacksam för denna medicin och tänker aldrig sluta. Jo kanske, tänker väl prova sätta ut den någon gång men inte än på länge. Självklart känner jag av nervositet och ångest-symtom men det är på en helt annan nivå. Alla människor är ju nervösa inför olika saker i livet, och det är liksom hanterbart. Går inte alls att jämföra mot innan.

  Jag äter alltså sertralin bluefish 75 mg, började med 25 i en vecka och ökade till 50, vilket jag åt i några veckor, blev sedan lite sämre så höjde till 75 vilket jag nu tycker funkar toppen.

  Biverkningar då? Hade en del biverkningar i början vid insättning, skakig och spänningar i kroppen, gick säkert ner 5 kilo i vikt för jag mådde så otroligt illa – detta vände dock efter två veckor. Sedan hade jag svårt att somna i någon månad eller två. Den enda biverkningen jag känner av nu är att jag eventuellt är lite tröttare vissa dagar, men inget som jag störs av, jag har lite svårare att få orgasm men sexlusten är precis som vanligt.

  Hoppas verkligen att min historia kan hjälpa någon, mitt största råd är – sök hjälp om du mår dåligt och var inte rädd för medicin för det har verkligen räddat mitt liv. Jag mår toppen och ser såååå ljust på framtiden! Och då har jag levt med konstant ångest i 5 år innan jag började med medicin utan någon som helst förbättring. Det enda jag ångrar är att jag inte började tidigare med sertralinet 🙂

  Svara
 160. Jessica skrev att atarax gav dåligt mående. Har märkt samma sak. Jag har tagit den nån natt men mått dåligt på dagen efter. Undvik den om ni kan.
  Jag har ätit citalopram i många år men tycker inte den har så god effekt.
  Funderar på zoloft istället. Är det någon här som gått från citalopram till zoloft och upplevt förbättring?

  Svara
 161. Om man skriver i sin beskrivning en dos man tar angående en viss medicin så är det ingen större mening om man inte samtidigt skriver vad man väger! 🙂

  Svara
 162. Hej! 23 år gammal och ätit sertralin mot social fobi och depression i ungefär 1 år nu. Sedan jag började med sertralinet har mitt liv förändrats helt, eftersom sociala fobin var boven i dramat så löste det mesta sig när det försvann. Helt plötsligt kunde jag söka jobb, gå på promenader utan att få panik, handla mjölk i affären utan att det ska vara världens grej. Levde väldigt isolerad innan och gick knappt ut, bodde hemma då med. Tänkte att jag aldrig kommer lyckas flytta hemifrån och skapa mig ett normalt liv. Men sen fick jag sertralin utskrivet, och tack och lov för det! Var väldigt tveksam och anti-medicin från början, men min läkare tyckte att jag verkligen behövde det. Under det senaste året har jag hunnit jobba heltid i ett halvår, flyttat hemifrån och nu läser jag på högskolan. Jag märker inte riktigt av att jag blivit känslokall eller så, kan fortfarande gråta när jag blir ledsen men gråter inte lika ”hårt”, enklare att ta sig vidare liksom. Blir nästan som att man glömmer bort varför man var ledsen, svårt att förklara. Upplever att jag tänker mer klart och positivt. Nu har jag dessutom höjt dosen från 100mg till 150mg, gått 3 veckor sedan, känner inte riktigt av någon skillnad än. Anledningen till att jag höjt är för att jag upplever att ibland smyger den sociala fobin på från ingenstans, händer kan 1 gång i veckan ungefär så inget jämfört med innan, får hoppas det hjälper helt och hållet nu. Negativa biverkningar jag har fått är att jag har mindre sexuellt intresse, svettas väldigt mycket, gjorde jag aldrig förr!! Får huvudvärk oftare, och glömmer jag ta tabletten (eller tar den lite senare än jag brukar) kan jag känna mig väldigt yr och allmänt väck.
  Har inga planer på att sluta med sertralinet just nu iallafall, om jag måste gå på dessa tabletter hela livet så gör jag det utan problem! För dessa biverkningar är inget i jämförelse med hur jag mådde utan medicinen. Så till alla som funderar på att ta sertralin, testa! Du har inget att förlora på det. Har man inte så hög grad av ångest, depression etc så tycker jag att man ska försöka lösa det utan medicin, men går det inte, så tveka inte! Visst, många är fördomsfulla mot mediciner, tycker dock att man ska ha en försiktigare attityd mot sertralin, har trots allt förändrat väldigt mångas liv. Dessutom, om man vägrar ta medicin, vad är då priset? Ett isolerat liv där man ständigt kämpar!? Man förtjänar att få må bra. Hoppas att detta kan hjälpa någon!

  Svara
 163. Har ätit Setralin i 3 år. Första 2 åren 50 mg, hjälpte inte. Sedan år 2015 höjde jag till 100 mg. Först hjälpte det men sedan gick allt åt pipan. Jag blev aggressiv och irriterad. Elak och förlorade många vänner. Allt kändes hopplöst. Får fortfarande panikattacker och ångest trots den höjda dosen. Mina atarax hjälper inte och jag har fortfarande självskadebeteende. Dessa skitmedeciner hjälper inte och trots att jag åt 100 mg setralin har jag aldrig mått så dåligt som jag gjorde i somras :(.

  Svara
 164. Jag fick cipramil utskrivet vid 19 års ålder. Egentlig depression föranledd av psykiskt trauma, det var i samband med detta jag fick cipramil 20 mg utskrivet. Utan något samtalstöd kbt fortsatte jag ta dessa tabletter under de följande 6 åren. Min erfarenhet är att de gjorde mig känslobedövad avtrubbad och som i ett vakuum. När jag påbörjade KBT och slutade med cipramil började jag äntligen bearbetningsfasen!

  Svara
 165. Hej! Jag har ätit Sertralin Hexal 50 mg i 2 veckor nu mot ångest och social fobi.
  De första 3 dagarna mådde jag toppen med minskad ångest och kände mig nästan lite manisk. Därefter kom alla biverkningar och ångesten tillbaka.
  Konstanta magsmärtor, illamående och huvudvärk.
  Sömnsvårigheter, svettningar och darrningar i händerna.
  Sexlusten försvann helt och får ingen erektion.
  Ingen energi utan bara sitter eller ligger hemma hela dagarna.
  Jag mår som innan jag började med tabletterna förutom att jag har alla hemska biverkningar.
  Någon som har något tips att ge mig? Något fabrikat av Sertralin som ger mindre biverkningar?

  Svara
 166. 19 åring här som Är inne på min tredje vecka med Zoloft 50mg och symptomen har åkt balansgång på mig. Det började redan tredje dagen då jag vaknade, gick för att göra de morgon aktiviteter som man gör (toalett, borsta gaddarna etc.) När jag återvände till mitt rum slog det mig att ångesten var helt borta och jag kände mig fri, levande.

  Under två veckors tid så har jag haft kopiöst jobbiga hjärtklappningen /eller hjärtslag, känslighet mot för starkt ljus, huvudvärk, lite eufori, extremt känslokall (brukade gråta åt ALLT i stort sett.) Men jag har ju mått riktigt bra.

  Men under de senaste 5 dagarna har det sviktat lite, börjar få tillbaka kraftig ångest, mycket trötthet (men svårt att somna), tvångstankarna kommer lite oftare nu, stress.

  Lite osäker på vad jag ska göra, känner mig inte beroende av tabletterna men de lyfte ju vardagen under en ganska så bra tid. Och att krascha nu med mycket fungerande praktikplats, bättre relation med familj och partner, känsla av att faktist ha mått bra..

  Svara
 167. Bengt är 17 år och har tagit sertralin i drygt 1 månad mot ångest och tvång. För honom har det inte hjälpt något. Han testar nu med ökad docering, då fick han ännu svårare att sova.

  Han har för länge sedan testat concerta. Det slutade vi med efter en vecka för han blev så orolig och osäker.

  Svara
 168. Har stått på först citalopram 2011-2014, trappade ner – började må dåligt igen, fick då sertralin utskrivet. Gick upp till 100mg, men kunde sedan trappa ner till 50mg. Håller nu på att sätta ut den och det är ett rent helvete.

  Obeskrivligt trött, en ilande huvudvärk till och från – känslig för höga ljud. Känner samma som en tjej som kallade sig Maria skrev; en känsla av ett konstigt ljud i huvudet när jag rör ögonen snabbt fram och tillbaka. Domnar av i armar till och från. Känsla av ”bomull” i huvudet.

  Att läkarna skriver ut dessa preparat utan att blinka är obehagligt. Jag upplever någon slags avgiftning/avtändning just nu?

  Tyckte att det var lättare att gå av bensodiazepiner om jag ska vara helt ärlig!

  Svara
 169. Tja!

  Gick igenom några jobbiga år som tärde på psyket av flera anledningar.
  Tycker inte om att gå till läkare, vill helst klara mig själv.
  Men då jag i ett år ca efter allt skit som varit, kände mig så fruktansvärt less,
  ingenting var roligt inte ens favorit hobbyerna, absolut ingenting, varken träffa polare osv, ville helst bara vara själv så kände jag tillslut att jag behövde en liten knuff framåt!

  Tog kontakt med en läkare och det blev Sertralin MYLAN.
  Började tre dagar med 25mg för att sen gå upp till 50mg.

  Har nu tagit medicinen i 10 veckor, första veckorna var fantastiska rent ut sagt, glädjen kom tillbaks, blev mer social igen osv.

  Men nu sista veckorna känns det inte lika bra längre, inte samma glädje, ganska trött/slö och har den senaste veckan plus lite till alltid vaknat mitt i natten, första veckorna somnade jag snabbt och avslappnat, vilket jag inte upplevt på väldigt länge, och sov bra samt kände mig utvilad.
  Har oxå sista veckan fått en grym diarré, samt varit halv bra i magen veckan innan det, såg att Therese upplevt liknande, sitter själv just nu och letar orsaker på nätet, blir lite orolig av det jag hittat MEN, nu kommer det jag vill ta med er andra, DET ENDA SOM ÄNDRATS under den här tiden är att mitt första paket var Sertralin MYLAN, det jag fick efter och som jag tar nu heter Sertralin HEXAL!

  Kan det ha en orsak? Ingen aning, men det är den enda ändring som skett!

  Svara
 170. Hej. Undrar om någon har en tonåring som behandlas med Zoloft? Vi har en 14-årig kille som helt plötsligt drabbades av panikångest och stress av alla krav i skolan. Han hade precis börjat medicinera med Concerta för hjälp vid uppmärksamhetsstörning. Nu är han hemmasittare sen 2 månader och klarar inte av att gå tillbaka till skolan. Han skäms över att han inte gått dit men jag har sett paniken han kan få på morgonen över att behöva åka till skolan. Nån som mått bättre och vågat göra jobbiga saker efter behandlingen med Zoloft ? Han har ätit 2,5 vecka nu och vi ser ingen förbättring. Hur många mg har era tonåringar ätit ?

  Svara
 171. Skrivit här förut när jag hade ätit sertralin i två veckor, nu har jag ätit den i snart fem månader och har nog aldrig mått så bra i hela mitt liv! Rosa moln verkligen, inga biverkningar finns kvar förutom en del tandagnisslan men det hade jag även problem med innan jag började. Jag började med 25, ökade till 50 och sen slutligen till 100 mg som verkar va en perfekt dos för mig. Jag har alltid varit väldigt negativ till den här sortens medicin och visst märkte jag en hel del konstigt i början, hade stora svårigheter att koncentrera mig framför allt och mycket yrsel och huvudvärk och extrem trötthet men nu mår jag toppen och är full av energi! Det allra bästa är att jag blivit av med min rädsla och oro som jag haft sen barnsben, alltid varit rädd för att vara ensam hemma och blivit skrämd av minsta ljud så vart tvungen att kolla igenom alla rum osv för trott att någon tagit sig in men alla såna rädslor är puts väck! Helt otroligt att en medicin kan göra såna underverk, det är otroligt påfrestande att känna rädsla varje kväll och ständigt måla upp bilder i huvudet vad som kan hända med familjen så det är en enormt stor bonus! Ångest och panikattacker är ett minne blott, behöver aldrig ta atarax eller oxascand vid behov längre. Så jäkla glad att jag testade att börja äta det här, ska njuta av att må bra nu och prova att trappa ner till våren 🙂

  Svara
 172. Vill bara tipsa alla er som får problem med vikten av sertralin. Började med sertralin för 2 år sedan pga att jag har grov pms och ångest på bara 4 månader ökade jag 10 kg i vikt och har sammanlagt gått upp 15 kg. Försökte gå ner i vikt genom att skippa godis, räkna kalorier, träna mm men inget funkade, tappade bara 1-2 kg. Tillslut orkade jag inte kämpa längre, valde att sluta med sertralin pga att jag kände att jag mådde dåligt av vikten. Tog 2 månader att trappa ner och på dom och på en månad helt utan gick jag ner sju utan ansträngning… Dock så började ångesten komma tillbaka pms:en lika så… Kände att jag ville börja äta igen så jag gjorde det och efter någon månad mådde jag bättre igen! 3 månader senare hade jag gått upp 7 kg igen 🙁 . För en månad sedan blev jag tipsad om att lchf ska funka bra med antidepressiva för att just kolhydrater och antidepressiva ökar insulinproduktionen och då går man upp i vikt eller något sådant. Har gått på lchf en månad nu och kg rasar fast jag äter en massa god mat, behöver aldrig gå hungrig! 6 kg på en månad, bara 9 kvar. Mår toppen dessutom! Piggare, gladare! Så till er som känner att ni inte klarar er utan sertralin prova Lchf!

  Svara
 173. Jag är en tjej på snart 22 år som äter sertralin sedan 2 år tillbaka, från början handlade det om en depression med självskadebeteende men nu har jag istället fått diagnosen Generaliserat ångestsyndrom (GAD) vilket också behandlas med sertralin.

  När jag började med medicinen var jag rädd att den skulle göra mig känslokall, som många beskriver att de har blivit, men för mig har jag fortfarande väldigt starka känslor och ångest fortfarande. Nu vill läkaren öka min dos men är tveksam eftersom jag upplever att sjukvården är för snabba med att skriva ut medicin. Viktigt tror jag är att komma ihåg att du själv kan bestämma om du ska öka dosen eller inte och vilket preparat du ska ta. Jag upplever att olika märken, speciellt bluefish, ger mig avsevärt mer bieffekter än Ranbaxy och om du vet med dig att det är så för dig med kan du alltid kräva ett annat märke från Apoteket även om de försöker erbjuda det billigaste. Om dom inte har det kan de alltid kolla på de andra apoteken om de har den medicin du vill ha. Detta beror på (enligt min mamma) att olika märken är olika bra på att filtrera bort kemikalier och därför kan dessa olika preparat vara olika bra för dig även om det står att det är samma sorts medicin.

  Medicinen har dock inte förändrat min sexlust eller beteende förutom att andra upplever mig som gladare. Även om jag fortfarande upplever mycket ångest dagligen så har jag ändå blivit mer positiv till livet. Viktigt att komma ihåg också är att inte endast medicin hjälper utan behandlingen består av medicin men lika mycket består den av KBT, samtalsterapi och egen ansträngning. T.ex. träning, meditation, rutiner osv. Medicinen är bara där för att hjälpa dig under tiden som du tar del av dessa andra behandlingar för att dämpa de allra värsta känslorna så att man kan ta tag i det som behövs i livet. För min del tror läkaren att medicinen kommer behövas under större delen av mitt liv då den inte beror på något som hänt i mitt liv utan mina ångestkänslor har ingen fast grund eller klart ursprung, det är bara min hjärna och kropp som inte fungerar som den ska då den är i kroniskt beredskapsläge som orsakar konstant stress samt oro som i sig sedan leder till ångest. Jag har lärt mig nu under dessa år att man måste hitta sin egen medicin som inte är i pillerform utan sådant som gör dig lycklig eller får dig att må bra och värdera vad som är viktigt i ditt liv. Jag har lärt mig att välja bort det negativa så gott det går och fylla min vardag med det jag tycker om vilket jag har lyckats med tack vare medicinen.

  Ett sista råd är att inte tvärt sluta med medicinen, jag fick den trevliga upplevesen av att göra det i form av konstant ångest i flera veckor med yrsel, dimmig syn, ångest och panikattacker, kallsvettningar, ingen aptit och en konstant känsla av att jag höll på att bli galen. Om du vill sluta, prata med din läkare och var noga med att trappa ner över en lång tid och prata med dina anhöriga om det så de kan hjälpa och stötta dig. Som min läkare sa till mig när jag upplevde detta : ”Att sluta ta sertralin som du gjort. är som om en diabetiker skulle skita i att ta sitt insulin”. Så ta hand om dig och var försiktig.

  Svara
 174. Hej!
  Så oerhört skönt att trilla över den här sidan!

  Jag har ätit sertralin ett drygt år men tyckte nu att jag mådde bättre samt har jag gått upp lite väl mycket i vikt… Min man och jag var på utlandsresa när jag bestämde mig för att trappa ner tabletterna. Jag har bara haft 25mg så jag provade att halvera tabletten i ca en vecka sen slutade jag helt.

  Min man drog på sig en förkylning och lagom till hemresedagen började jag må kass. Jag fick hosta och feberkänsla, lite snorig och yr.
  Väl hemma kunde jag jobba en dag sen blev jag betydligt sämre.
  Yrseln blev precis så där som några andra här har beskrivit, som swish i ögonen. Jättesvårt att förklara för andra. Nästan som att det låter när man rör på ögonen. Så länge jag höll still ögonen och tittade rakt fram gick det bra, men rörde jag dem i sidled fick jag den där märkliga yrseln och jag kände mig nästan lite borta?!
  Dagen efter det rasade magen, magkatarr och jag hade bara vatten som kom ut. Höll i sig två dagar sen blev jag långsamt bättre. Nu följde sömnsvårigheter med frossa, stressade mardrömmar som jag vaknade av varje timme, såg ibland syner fast jag var vaken!?! Får ta sömntabletter för att sova några sammanhängande timmar. Rastlös i benen, ljusa fält framför ögonen som när man är bländad…

  Idag, nästan fyra veckor senare, har jag fortfarande kvar sömnsvårigheter och yrseln i ögonen är kvar om än i förminskad styrka.
  Jag känner mig fruktansvärt hjärntrött och känslig för allt. Gråter lätt.

  Kan det alltså vara pga utsättningen av sertralin som jag mår så här!?! Jag som trodde att jag höll på att förlora förståndet!
  Frågan är ju hur länge det kommer sitta i?

  Kram och tack för att ni delar med er!

  Svara
 175. Glömde säga att jag nu har enorma sömnproblem. Kan inte sova fast jag är såå trött, men det går väl över….

  Svara
 176. Hej! Jag har tagit Zoloft i ca 13 år. Fick det för panikångest och det första halvåret var hemskt, svimningar, yrsel, magproblem mm innan kroppen vande sig vid Zoloft. Nu vill jag trappa ner! Har gått från 75 mg till 50 mg. Började med den mindre mängden för 3 veckor sen och mår lite konstigt. Trött som en gris och ont i kroppen, speciellt armarna. Gör detta på eget bevåg och tänker att det ska få ta tid. Fortsätter med 50 mg minst några månader till. Sänker till 25 mg efter det och kommer att ta det minst till nästa sommar. Bara hoppas att det funkar, för det är beroendeframkallande, sen kan läkarna säga vad de vill.

  Svara
 177. Har slutat äta sertralin efter tio år. Mår bättre nu! Det som jag trodde var ångest eller alla möjliga sjukdomar var biverkningar. Fast jag ätit det så länge! Hua!

  Svara
 178. Hej, jag har ätit sertralin bluefish i 1 1/2 år då min ångest för att inte vara bra nog och duga nådde sin topp. Grät hela tiden. Fick tabletterna, först 50 mg och sobril ( att ta första veckan för att dämpa ångesten eftersom sertralin kan höja känslan i början.)
  Sertralin fick min hjärna att gå ner i varv och jag mådde riktigt bra, träffade t.om en underbar kille och allt var frid och fröjd. Hade lite biverkningar men mådde ändå bra.
  Gick på återbesök hos läkaren som frågade hur jag mådde,
  Känner mig normal , sa jag.
  Han; du ska må jättebra! Såvi ökar dosen till 100mg.
  Jag tänkte, jaha, ok….
  Sedan dess har det varit sådär, nådde aldrig den där JÄTTEGLADA känslan, gick upp i vikt, fick mer biverkningar och mer avtrubbad.
  Så sedan i augusti började jag trappa ner först till 75, 50, 25 i ca två veckor vardera.
  Har läst att det kan ta flera månader att komma in i sitt eget ”jag” igen.
  Nu har jag fruktansvärd ångest och oro över att min kille är otrogen och går bakom ryggen på mig. Hoppas verkligen detta går över och att min relation håller för detta.
  Känns som om han tagit ett steg bort, men kanske är min hjärna som inbillar sig?
  Hursomhelst helst, sertralin hjälpte mig för stunden, men vad vi alla här egentligen behöver är nog KBT så vi kan komma till grunden med känslor och tankar.
  Kram till er alla

  Svara
 179. Jag är 16 och fått medicinen utskriven för depression, det står att sertralin bara är för dem under 18 som lider av tvångssyndrom vilket inte jag gör. Jag har tagit den i ca 2 veckor och har väl inte mått bättre direkt. Är det någon mer i min ålder som har erfarenhet av sertralin?

  Svara
 180. Slutade helt för ca 3 v sedan efter att först gått ned från 50 -> 25 mg. Känner elstötar i nervsystemet och har svårt att sova, pga av restless legs-liknande besvär. Någon som haft liknande utsättningsbesvär. När försvinner det?

  Svara
 181. Har knaprat sertralin i 2 år och har under denna tid missat att ta tabletten flera dagar i rad.
  Vid dag tre visar irritabilitet och ledsamhet men också glömska och ökad stress känslighet.
  Flera gånger har jag undrat vad för sk*t den egentligen innehåller.
  För om den hinner smälta på tungan så blir det känsel bortfall på lokal del av tungan, fastnar den i halsen blir det hals bränna.
  Dagar utan denna medicin har jag upplevt känslor och jag mår bättre.

  //avtrubbad

  Svara
 182. Ätit setralin , fick ohyggligt med ångest, ryckningar, halsproblem, hjärtat blev påverkat, avstängd.. Hemska symtom , svettningar, tunnelseende, o mer ändå. Har aldrig ätit medicin förr..Slutade.. Fy fan aldrig mera denna sjuka medicin…

  Svara
 183. hej.
  vill dela med mig om min tid med setralin.
  fick den utskriven pga deppression och panikångest för 2,5 år sen.
  denna hemska panik och depression har vart med mig i mitt liv sedan jag var 23 år idag är jag 42 år. jag led så mycket av detta min vardag fungerade inte, ville inte träffa människor, grät hela tiden, kände mig aldrig trygg fast jag hade familj, kände mig alltid ensam fast de inte va så, jag var rädd för allt och inget, livet hade ingen mening.period vis var det bra men i de stora hela var mitt liv bara en enda stor PANIK.
  kunde inte vara hemma åkte runt till vänner och sov där med tre barn med mig som gick i skolan. litade inte på mig själv alls, ingen aptit, rökte ständigt, klarade inte av att va hemma trodde jag skulle kvävas, detta försökte jag dölja men till slut brackade allt ut.
  träffade kurator psykolog läkare m.m. vågade inte äns börja med medecinering fick panik av det oxå.
  till slut med anhöriga vid min sida så tog jag första tabletten setralin 25mg i två veckor sedan ökade jag till 50mg och i det hade jag dem vanliga biverkningarna som ångest, likgiltlig, inga känslor, skakningar trötthet yrsel sömnlöshet mindre aptit. med hjälp av läkaren och min syster som stog ut med mig och mina tre barn vågade jag fortsätta ta setralin, inom 8 veckor började mitt liv komma tillbaka jag började skratta känna mer glädje va piggare, efter ca 12 veckor började känna att livet är gott de finns en mening jag kunde skratta så tårar rinner, jag kunde gråta och känna med människor, kunde leva en vanlig vardag ville se människor. setralin räddade mig och min familj, de ända är att jag valde oralin istället.
  idag äter jag fortfarande 50mg och mår fortfarande bra och är glad, kan även känn empati och sorg utan att de blir besatt i mig. jag kan även idag få en panikattack men tack o lov så klarar jag av den nu och den drar inte ner hela mitt humör längre,
  funderar på att börja trappa ner till nyår men de ska få gå långsamt till och med 6-8 månader i såna fall.
  jag har bara bra att säga om dessa sedan skall jag vara så ärlig att säga jag vet inte hur de kommer gå när jag börjar trappa ner.
  men ge de en chans de ska jag.

  Svara
 184. Hej
  Har ätit sertralin 50 mg mot stress och ångest snart 3 veckor. Inga stora beverkningar förutom mår illa ibland. Muskelväkt som efter träningen. På kvällarna när jag lägger mig lite ont i bröstkorgen. Första två veckor var hemskt dåligt med apptit. Nu vill jag äta mycket och är rädd att gå upp i vikt av detta. Promenerar varje dag 1.5 timme med stavlarna.
  Hoppas att sertralinen börjar att hjälpa snart efter 3- 4 veckor och man kan nyutja livet. Just nu bara litet förbättring. 20% av 100…

  Svara
 185. Hej alla!

  Började med Sertralin bluefish,50 mg igår..
  Vaknade med en konstig känsla i huvudet imorse, den sitter fortfarande i, känner mig helt ”väck”, är detta normalt?

  Svara
 186. Sertralin funkar för mej! Precis höjt till 75 mg, mot oro, ängslan, ångest, panikångestattacker, social fobi och tvång.
  Kompletterar med oxascand 10 mg vid akuta behov- ca 1 gång varannan vecka!
  Mår mycket bättre idag!

  Svara
 187. Började med sertralin för några år sedan pga. ångest/depression. Fick ökad ångest och trötthet de första veckorna. Åt sertralin under några år innan jag slutade med dem, fick lite utsättningssymtom som ”elstötar” i huvudet och lite mer oro och ångest. Var utan sertralin nästan ett år innan jag var tvungen att börja med dem nu igen. Fick fruktansvärda biverkningar denna gången väldiga problem med magen, värk i bröstet, mer ångest, trött, sömnlöshet, illamående, muntorrhet darrningar, nattliga svettningar. Kände mig väldigt sjuk. Gick typ igenom varenda biverkning känns det som. Nu efter lite mer än en månad har de flesta biverkningar släppt är forfarande trött och känner mig väldigt likgiltig ibland men är glad att de värsta biverkningar är borta ialla fall. Som andra säger håll ut under insättningen det kan ta mer än 2 veckor innan biverkningar börjar släppa. Ska börja gå till en psykolog snart som jag hoppas kunna hjälpa mig med mina problem så jag kan slippa tabletter.

  Svara
 188. Hej!

  Vill berätta om mina erfarenheter med setralin. Först tycker jag det var märkligt med att man varje gång gick till apoteket och hämta ut sin medicin fick olika märken och jag hade svårt för det. Min anledning till medicineringen var utmattningssyndrom (stressrelaterad) ”braka in i väggen” och anledningen till det var att jag arbetade alldeles för mycket och tänkte inte efter tills det var försent och drabbades av värsta tänkbara panikångestattacken med hallucinationer. Trodde på allvar att jag skulle dö. Det var skitjobbigt och dessutom fick hälsoångest på köpet. Gjorde inte saken bättre med setralin och dess biverkningar. Jag började med 25mg trappade upp som mest till 150mg.
  Jag har haft allt från huvudvärk, yrsel, sår i munnen, ont i leder och muskler särskilt nacken, skuldrorna och ut i armarna. Dessutom pirr och kryp i benen. Komiskt med tanke på min hälsoångest då mina ångestattacker satt igång så fort jag känner efter i kroppen lite grann, så då har jag inte alltid vetat vad som är vad. Är det pga medicinen eller är det pga en ångestattacker! Då blir man också yr, huvudvärk, hjärtklappning osv. Det enda som jag inte har haft är illamående som verkar vara den vanligaste biverkningen. Nu tillhör jag den kategorin av person som kollar upp med läkarvården och har gjort alla kontroller man kan, nu sist EKG på hjärtat. Inget fel där inte. Jag blev sjuk i januari och kom tillbaka till arbetet successivt i slutet av mars och idag arbetar jag 75% och tar idag 50 mg setralin som fungerar, men har fortfarande biverkningarna jag nämnde ovan. Men trots biverkningarna har jag blivit mycket bättre och ser ljust på tillvaron samt ser framtiden positiv och lever livet igen. Är glad och positiv för det mesta!

  Svara
 189. Har ätit sertralin i 30 år ungefär till att börja med 30 mg men för 6 år sedan höjdes dosen till 100 mg sedan 4 år tillbaka har jag haft hög feber en till två gånger i veckan har åkt ut och in på Faluns infektionsavd de har undersökt mig både digitalt och prover till sist fick jag reda på att jag hade Hepatit c har aldrig knarkat i mitt liv däremot var jag alkoholist tills jag var 39 år är fri från alkohol sedan dess är nu 73 år har haft höga leverprover utan kontroller under mitt liv förra sommaren blev jag botad från hepatiten men febern har fortsatt ändå tills min läkare rådde mig att trappa bort seretralinet det gjorde jag i våras febern har avtagit med endast 2 gånger sista 6 månadena det måste vara medicinens fel hur får man reda på detta varit fånge i 4 år på grund att jag aldrig har kunnat åka hemmifrån eftersom febern kommer mycket hastigt med rysningar i ryggen ca en kvart efter kommer febern upp till 41,5 grader mycket slit på min hälsa tacksam för svar sven norberg

  Svara
 190. Har tagit sertralin i snart två veckor, fick det pga panikattacker och ångest. Första veckan var fruktansvärd, mer ångest än jag nånsin känt innan så fick ta oxascand tre gånger om dagen för att det skulle bli hållbart. Nu har jag bara lite ångest och inte fått nån panikattack på över en vecka, känner mig dock rätt orolig över vad dessa tabletter gör med mig.. Alltid varit en pratglad person men nu känns det plötsligt svårt att hitta orden, och hopplöst att koncentrera sig på vad andra säger också. Huvudvärk, darrningar, muntorrhet är biverkningar som är lite jobbiga men jag ska fortsätta och se hur det blir om ett par veckor till!

  Svara
 191. Ett försök att bli av med en långvarig depression (obehandlad) med ångest och en känsla av att absolut ingenting känns roligt och spännande ledde till utskrivning av sertralin. Skulle smyga in preparatet, 1/4 tablett per dag, sedan 1/2..för att undvika biverkningar, jag är mycket läkemedelskänslig och vill helst inte ta några som helst preparat.
  Efter tre dagar blev livet fullständigt svart och jag började fundera över nyttan med att leva öht. Svettades kopiöst. Fruktansvärt trött, men svårt att sova,värre än innan (och då var det också illa). Tänkte att jag borde ge det lite tid, låta det verka, ge det några veckor. Men jag stod inte ut. Avslutade behandlingen innan jag knappt börjat.
  Nu känns det lite hopplöst.
  Hård löpträning funkar ganska bra, men det håller inte min kropp för, varje dag.
  Vad gör jag nu?

  Svara
 192. Har ätit Sertralin för utmattning ibs m förstoppning o klimakteriebesvär i 1 1/2 år nu. Har bestämt mig för att trappa ned nu. Tror att det är viktigt att kroppen fick stöd i upptaget av seratonin för att jag skulle bli frisk, men tror inte jag behöver detta längre. Jag började m 25 mg o första dagarna fick jag svår ångest. Tog Atarax för ångesten o det fungerade bra. Trappade upp till 50 mg o sedan till 100 mg. Det mådde jag bra på till nu. Jag upplever att fördelarna har uppvägt nackdelarna för mig. Jag hade så många svåra symptom som alla har blivit bättre så jag har inte brytt mig om att leta biverkningar. Nu upplever jag dock att jag är avtrubbad. Inte så att jag inte kan bli glad o ledsen, men jag jämför m hur jag var innan. Då var jag inte lika ”jämnt” glad som jag är nu. Visst är det skönt att få stöd i sina känslor, men jag vill inte äta kemiska preparat hela livet om jag inte måste, så jag har börjat trappa ned nu. Tar 50 mg sen en vecka o inser att jag inte borde dela tabletterna som jag har gjort. Men nu mår jag bättre igen efter att ha haft utsättnngssymptom som nedstämdhet, mardrömmar o ökad ångest. Väntar nog med att minska mer till jag träffat min läkare.

  Svara
 193. Åt i ca 6 månader. Ångesten försvann efter ca 1 månad, MEN! Fruktansvärda biverkningar, gnisslade tänder så jag hade konstant kramp i käkarna, kunde inte sluta äta så jag gick upp i vikt, fick värk i rygg och skuldror så kraftigt att jag tillslut fick sova sittandes. All kreativitet försvann, jag bara satt, kunde inte skapa längre, tom nynna med i en låt var otroligt tråkigt och kändes meningslöst – fast jag alltid älskat att sjunga! Nej säger jag, jag självmedicinerar hellre med alkohol eller andra droger än tar ett ssri-piller igen.

  Svara
 194. Hej alla! Jag har ätit sertralin bluefish i 3 månader nu (50mg) för oro (sedan min bror omkom för 6 månader sedan). Till en början mådde jag bra, ja förutom dom första 2 veckorna när man dippar och mår sämre. Men sedan 4 veckor tillbaka har jag haft vattentunna diarreer 5-7 ggr om dagen. Alltså nu snackar vi ”kissa med arslet”. Kommer precis från läkaren nu för en timma sedan. Jag var orolig att det handlade om nån infektion eller bakterie eller ännu värre. Men mitt CRP låg på 8 (normalvärde är 5-10) så läkaren misstänker starkt att det är biverkningar från Sertralinet! Så nu ska jag sluta med det tvärt och se om magen stabiliseras något. Skönt att det ”bara” verkar vara pga Sertralinet men samtidigt blir man orolig för biverkningarna nu när jag slutar såhär tvärt… Som om man inte redan var tillräckligt orolig… 😉

  Svara
 195. I början av September 2013 på jobbet blev jag varm i hela kroppen, det började i benen och gick uppåt, jag fick lägga mig ner på golvet , efter några minuter mådde jag bättre och satte mig på stolen igen, det tog 1 minut sen var det dags igen och jag hyperventilerade och blev skitskraj.
  Jag hade tidigare fått en allergisk rektion på en Eeze tablet för migrän och känslan var exakt samma bara att jag inte blev knallröd som en kräfta, iallafall ringdes 112 och jag blev hämtad.
  Allt var frid och fröjd sa dom, fast jag mådde helt kasst och dom nästföljande dagarna åkte jag in och ut på akuten men jag var frisk som en nötkärna. Jag stannade hemma en vecka och var dålig i magen, yrsel och huvudvärk dimmiga ögon. Tillslut fick jag diagnosen lätt Ångestsyndrom, nedsatt stresstolerans, uttmattnings syndrom .Jag fick Atarax som är en histamintablett som ger effekt mot bla Ångest oro klåda och nässelfeber så det var ju lungt att ta den, eller hur, jag tog den i 2 dagar och var helt väck, huvudet var 5 meter långt och 12 meter brett så det blev stopp, 1 månad senare fick jag Sertralin Ranbaxy 50mg utskrivet , första veckan 25mg, sen 50mg. Första veckan var kasst, ett malande i skallen om att äta en tablett och må sämre, yrsel, magont, ledvärk, ont i bröstet, vad ska jobbet tänka, kommer jag tillbaka, you name it. Redan andra veckan kunde jag ha 1-2 dagar att må lite bättre iallafall men jag kunde absolut inte sätta mig i bilen för att köra och handla eller träffa massa folk utan att få panik, sjukskrivning totalt i 2 månader och under tiden ökade jag till 100mg, gick tillbaka till jobb efter sjukskrivningen, 25% 2 veckor, 50% 2 veckor 75% 3 veckor för att sen gå till 100% ( tack för förståelsen jobbet)
  Under tiden fick jag även Bluefish utskrivet, jag tyckte att den kändes bättre så den har jag kört med sen dess, testade att gå ner till 75mg efter 1 år och det fungerade jättebra i exakt 3 månader, sen fick jag känslan i benen igen så det var att öka till 100mg.
  Biverkningarna jag har ofta är muskelryckningar, ont i bröstet som träningsvärk, vilken sida, ja vänster så klart så att skallen kan surra, Yrsel lite då och då ,kli i benen får jag bort med Magnesium som alkolisterna 😉
  Jag gick upp 10 kg med
  Sen jag började med lite vitaminpreparat har jag faktiskt mått bättre ( 3 mån nu )
  Jag käkar endast citrat och inget oxid skit
  B vitaminer, alla 8 varannan dag ja plus allt annat som kan få en att bli piggare och då blir jag automatiskt gladare.
  Detta har hjälp mig tillsammans med promenader varannan dag i ur och skur och att prata med alla så dom vet vad man går igenom även om dom inte fattar ett skit, för det gör man inte förrän man fått denna satans sjukdom i skallen, men dom vet att man kan må dåligt iaf och det hjälper mig att dom vet.
  Ge inte upp, lite motion är bättre än ingen alls eller någon aktivitet som kan få tankarna på något annat, just det, har du facebook, ta bort det 😉
  Jörgen 44

  Svara
 196. Fick Sertalin i december 2014 efter diagnosen ångest och depression. Kände efter 2 veckor att jag kunde känna glädje igen. Skönt efter att jag bara gråtit konstant. Fick biverkningar som yrsel, muntorrhet och huvudvärk den första månaden. Även inflammation i finger och hand. Började på en dos av 25mg för att successivt öka. När jag kom till 75mg började jag känna mig avstängd och gick tillbaka till 50 mg. Har i omgångar samlat vätska i ben och fötter och i helgen svullnade ena foten och handen upp. Vc har sagt att jag ska sätta ut Setralin. En vecka 25mg och sen sluta. Har ätit 25 mg i 3 dagar och bara gråter mer och mer. Vet inte om de är abstinens eller hur jag egentligen mår. Någon som har erfarenhet av detta?

  Svara
 197. hej! Började med Sertralin för ca 2,5 år sedan! Mått jättebra hela tiden, medicinen hjälpte mig att orka leva livet igen!
  Nu tyckte min läkare att det är dax att prova att sätta ut medicinen. Mår bra, efter skillsmässan, nytt liv, mkt träning! Käkar 100 mg. Kände inga biverkningar annat än positiva då jag började gör 2,5 år sedan! Nu har jag käkat 75 mg i två veckor! Inget funkar! Klåda, yrsel, domningar, magen helt kass! Vågar inte ens ta mig till gymmet för att träna! Ska ta 75 i två månade, sen 50 i två, 25 i två! Sen sluta! Som det känns nu är det inte värt det! Vill bara gråta!!
  Nån som har något råd att ge mig?
  Kram Susanne

  Svara
 198. Jag har ätit sertralin lite drygt en månad nu. Första tre veckorna mådde jag lite illa, va lite risig i kistan, och lite upp och ner i humöret. Nu dock den senaste veckan har jag mått magiskt. Känns lite skumt då jag förmodligen kommer behöva tända av om något år men efter en period av intensiv ångest känns det svinskönt att iaf få vila kroppen från det. Sen får man väl se hur länge det här håller i sig.
  Ta hand om er!

  Svara
 199. Jag har mått dåligt mer eller mindre i många år pga olika erfarenheter och händelser som jag har varit med om. Jag bearbetade dem aldrig, de bara samlades på en hög. Jag var allt mer stressad, psykiskt och fysiskt trött, jag fick panikattacker utomhus och inomhus, mitt humör var ständigt upp och ner och jag hade problem med min ilska. Jag hade hög ångest. Dessutom trodde jag att alla var emot mig och var misstänksam mot allt och alla.
  För något år sedan hamnade jag i en personlig krissituation. Denna situation utlöste alla slags negativa känslor hos mig, även de jag aldrig trodde att jag kunde ha/känna. Jag hade daglig ångest för allt jag gjorde och det jag inte gjorde, jag hade även till en viss drag social fobi och ältade konstant, natt som dag. Det var aldrig tyst i mitt huvud och jag fick ofta huvudvärk för att jag blev upprörd av grubblandet. Jag kunde inte se mitt liv och min framtid positivt. Det fanns allid ett men.. Det gick ut över mitt jobb, min relation, mina vänner och mitt vardagsliv. Jag började gå till en terapeut. När jag upptäckte att det inte hjälpte med bara terapi bestämde jag mig för att ge medicinen en chans. Jag fick sertralin utskrivet. Trots att jag var väldigt skeptisk och anti depp tog jag dem ändå. Jag mådde mycket dåligt psykiskt i 1,5 vecka. Alla negativa känslor hade fördubblats, jag rasade i vikt, jag kunde inte sova om nätterna, mådde illa och ont i huvudet, jag fick handskakningar, synrubbningar, tandagnisslan, inre spänningar, fysisk och psykisk trötthet med mera. Jag var trött på livet, på människor och allt. Jag låg bara i sängen och ville inte komma upp och leva livet. Då jag har barn var jag ju såklart tvungen att gå upp (tack och lov)
  Allt detta ändrades efter en månads användning av sertralin. Jag började må mycket bättre. Plötsligt såg världen ljus och positiv ut. Jag var mycket gladare, piggare, grubblandet hade slutat och ångesten lika så. Mina relationer förbättrades, jag har mer energi och ork, fysisk som psykisk. Sociala fobin är borta, jag vågar prata, skratta, skämta och bjuda människor hem till mig (innan var det omöjligt) Jag har börjat träna vilket jag inte gjorde innan. Sertralin har räddat mitt liv! Jag har i så många år levt med nedstämdhet, ångest och panikångest som om det vore tvunget. Nu äntligen mår jag bra för första gången på länge och jag ångrar bara att jag inte började med medicinen tidigare. Sertralin fungerar bra för mig.

  Svara
 200. Jag kan även tillägga att jag inte hade en enda biverkning i början. Kände ingen skillnad. Förutom att jag inte sover ett dugg. Äter gör jag inte heller, vem orkar när man inte sover?
  Och att ”det är normalt att må sämre ett tag” – hallå!?!? Är det för att man ska trubbas av sen undrar jag.

  Svara
 201. Jag har ätit sertalin i nästan tre månader. Jag blev utbränd och drabbades av en del trauman. Jag är uppe i två tabletter dagligen. Jag har aldrig varit med om något värre i hela mitt liv. Sjukligt likgiltig, apatisk och rastlös. Sover gör jag mindre än någonsin. Känner mig neddrogad och vill bara bli av med skiten.
  Mottot: du behöver varva ner pga utmattningsdepressionen, det tar tid och det blir bra för dig.
  Har i de värsta dipparna fått mig att fortsätta fortsätta. Nu har jag fått nog. Det finns inte en chans i världen att avtrubbad är nyttigt. Den här veckan bestämde jag mig för att trappa ner själv och ta enkom 1tablett/dag efter snack med en bekant som bara behövde genomlida dryga månaden hos sin läkare. Den här veckan har jag oxå mått sämre än någonsin och på allvar övervägt akuten.
  Om jag fått tydlig info kring vad detta var hade jag aldrig svalt en halv tablett ens. Utsättningssymptomen jag upplevt den här veckan vill jag helst inte behöva genomlida. Men jag måste och det fort för jag är rädd om ett naturligt liv. Med känslor. Både ups and downs. Jag sa från början till min läkare att jag inte var intresserad av antidepressiva för jag behövde hjälp att sova pga att min livssituation varit sådan att den fått vika hädan under ett par år och blivit en vana och ja, ni ser mönstret.
  Jag fick dessa och har upplevt panikattacker för första gången i mitt liv. Jag sover ännu mindre än någonsin, inatt verkar det bli inget. Och blir som en klubbad säl när jag tagit min dos antidepressiva.

  För er som det funkar – grattis.
  För oss andra – må vi ta oss ur eländet fortast möjligt.

  Svara
 202. Jag har, liksom Eva, tagit Zoloft under lång tid – 13 år och vill säga som de flesta – Zoloft har räddat mitt liv. Jag hade stark ångest- och panikångestsyndrom inkl. torgskräck och social fobi. Till början var jag var väldigt skeptiskt och negativt inställd till antidepressiva mediciner och trodde att allt går att lösa med rätt terapi men det är först efter att jag börjat få effekt av medicinen som jag kunnat tillgodogöra mig terapin. Jag hade röjt igenom massa internetsidor tills jag bestämde mig för att prova SSRI och eftersom Zoloft var den nyaste på marknaden blev det just den medicinen. Jag började med 25 mg och åt det i 3 månader. Kände ingen skillnad och inga biverkningar. Kom till en specialistläkare som ordinerade ganska så aggressiv upptrappning av dosen – från 25 till 100 och sedan till 150 mg. Redan två veckor efter har jag blivit mycket sämre, hade panikattack på panikattack, kunde inte somna och var spänd i hela kroppen. När jag kom till psykakuten ordinerade de Stesolid (1 veckas förbrukning) för mina insomningsproblem samt sa de att min reaktion på Zoloft tydde på att jag var mottaglig och att kroppen tillgodogjorde sig medicinen. Jag tog Stesolid vid endast 3 tillfällen, sedan började jag må bättre och kunde somna på egen hand. redan efter 3 månader var jag uppe i 250 mg och började märka skillnaden. Jag blev mycket gladare, såg på livet med positivare syn och vågade mer och mer. Efter 6 månader började jag trappa ner dosen långsamt och efter ytterligare 6 mån åt jag endast 50 mg. Just nu pendlar jag mellan 50 och 100 mg beroende på vilken situation jag befinner mig i livet. Jag äter den i preventiv syfte. Jag är väldigt stresskänslig samtidigt som jag har ganska så högt tempo i mitt arbete och i mitt liv. Zoloft hjälper mig att hantera stressuppgångar. Vid ett tillfälle kände jag mig redo för att sluta med Zoloft och har successivt trappat ner den till 25 mg och sedan till inga tabletter alls på en vecka. Utsättningssymtom var inte så farliga, mest underliga – jag kände elstötar i huvudet och även ”svischandet” som någon beskrev här ovan. Jag skulle nog klara av symtomen men pga. av ganska så krävande omställning på jobbet fick jag börja med medicinen på nytt. Jag kan inte beskriva Zoloft som lyckopiller – jag upplever inga lyckorus pga. av medicinen. Den fråntar mig inte heller de adekvata känslorna vid resp. situation – såsom ilska, sorg, rädsla, glädje, lycka, behag, etc. Jag känner mig som mig själv, som min ursprungliga jag – utan de handikappande panikattacker och sjuklig utan-orsak-ångest.
  Jag upplever också att jag inte får samma goda effekt av ”substitut”, dvs, Sertralin av olika märken. Vissa är jag t.o.m. allergisk mot. Min läkare kryssar också i rutan ”får ej bytas ut” men i dagsläget är det omöjligt att hitta ett apotek som säljer Zoloft, i alla fall här i Göteborg. Detta är väldigt frustrerande och jag vet inte vart/vem jag ska vända mig till för en förändring.
  Jo, jag har även provat Cipralex under ett halvt år men Zoloft gav bäst effekt just mot panikattacker.

  Svara
 203. Jag har nu tagit sertralin i ca 5 mån. tar 100 mg nu. blev väldigt mun torr i början men har blivit bättre. jag kände mig mindre orolig och vågade göra saker jag inte gjort förr , stå och prata/redovisa inför mycket folk mm . .. hjärnan slutade äntligen grubbla om allt , alltid. Men nu har jag börjat må dåligt och är extremt orkeslös och irriterad hela tiden.känner mig nere och vill bara ligga ner. jätte obehaglig känsla, någon som känner igen sig ? som har något tips på hur jag ska gå till väga?

  Svara
 204. Jag har ätit Zoloft i ca femton år. Först periodvis, när depressionerna slog till med full kraft, men sedan några år tillbaka tar jag Zoloft hela tiden, eftersom jag alltid hann bli rejält dålig innan jag fattade att det var dags igen. Jag äter 150mg/dag. Det gör mig inte lycklig, men ger mig någon sorts grund att stå på i vardagen, och gör det möjligt att hantera påfrestningar.
  För ett par år sedan föreslog min läkare att jag skulle byta till Sertralin, eftersom det var så mycket billigare, och ”exakt samma preparat”. Det var det värsta som hänt i min ssri-historia. Hemska biverkningar: Huvudvärk, yrsel, stark ångest, paranoia, svår värk i armarna och vidriga mardrömmar. Efter två veckor var jag tillbaka på Zoloft, och utan biverkningar. Även om sertralin är det verksamma ämnet i en hel rad olika mediciner är de definitivt inte samma preparat! Och de ger olika effekt på olika människor.
  Nu har jag lärt mig att alltid säga till läkaren att det ska stå ”Får ej bytas ut” på mina recept. Då subventioneras min Zoloft, så prisskillnaden är inte längre så påtaglig.

  Svara
 205. Hej

  Jag har ätit sertralin i 2månader hade många biverkningar, men mår nu mycket bättre, enda som jag har problem med är att jag mår illa stora delar av dagen.
  Kan en biverkning hålla i sig så länge?
  Vill inte behöva byta medicin när den fungerar bra för övrigt.
  Någon som vet eller har något tips?

  Svara
 206. Jag har tagit sertralin nu i ca 5 mån, jag känner mig rätt bra, ibland känner jag mig helt kall, men just nu har jag börjat på nåt konstigt sätt känna oro hela tiden, andningssvårigheter, och känns som om jag kvävs av oro…
  någon som känner samma ?

  Svara
 207. Ätit sertalin i tre månader nu, inga bivärkningar , ingen ångest ingenting. man får lust att leva igen!
  Dock märker jag att man skapar sig ovanor när man är deprimerad som att man blir osocial osv.. de kan jag känna att man kan fortsätta i nu men sertalinet gör att man orkar ändra på de gamla mönster man skapat sig. man får påminna sig själv om de hela tiden, och jag är mycket gladare och mer som ”mig själv”.
  Jag är orolig för att sertalinet hjälpt mig lite för ”mycket” men å andra sidan, allt man gör nu med medicin i kroppen är ju ändå jag så det ger mig hopp om att kunna fortsätta i det här spåret även när jag slutar nu om någon månad. mår man förjävligt, har testat att ta tag i de utan medicin men det kanske blir ännu värre, -prova. men du måste kämpa själv också! jag ser det som en chans att komma tillbaka på banan igen och den kommer jag inte att tacka nej till!

  Svara
 208. Ätit Sertralin i 6 månader nu pga nedstämdhet, ångest och svåra sömnrubbningar utlösta av svåra arbetsförhållanden och ett tungt livsbagage. Fick en del mindre biverkningar till en början: ökad ångest, stela käkar och lite magproblem. Inga som helst biverkningar nu. Kan inte gråta dock och sexlivet är inte på topp men det var det ju inte innan heller… Jag har träffat en kurator under tiden. Nu mår jag mycket bra! Jobbar full tid igen och sover bra igen. Jag har tidigare varit mycket skeptisk till dessa piller men omvärderat detta helt. Biverkningarna ställda mot den ångest och oro jag hade är ingenting. Och blir det problem när jag ska ta bort dem så tar jag det då. Nu får jag chansen att hitta rätt i mitt liv och mina relationer. Orkar leva. Ska tillägga att jag även börjat med meditation under denna tid vilket hjälpt mig mycket att bli varse mina reaktioner och mönster. Vill varken förespråka eller varna, bara dela mina erfarenheter.

  Svara
 209. Jag började äta Sertralin 50 mg pga en livskris. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle äta antidepressiva och jag var väldigt rädd för att drabbas av biverkningar. MEN! Jag fick aldrig några. 🙂
  Det som hände var att jag blev gladare och slutade ha ångest. Jag fick mer energi. Innan hade jag tagit ett glas vin eller whisky på kvällen för att döva ångesten. Egentligen var det när jag insåg att jag inte hade tagit ett glas på väldigt länge som jag förstod att Sertralinet fungerade!

  Det var ganska otydligt nämligen, jag kände mig inte annorlunda alls, bara gladare och utan ångest. Jag gick i terapi samtidigt men jag tror inte att man behöver göra det alltid, beroende på anledning. Sertralinet hjälper till så att man mår bättre och orkar med sin vardag.

  Jag åt sertralin i ett år och har nu slutat, efter nedtrappning i 2 veckor med halv dos (25 mg) enl läkarens ordination. Nu känner jag tyvärr ångest igen. Funderar på att börja med sertralin igen.

  Svara
 210. Läst alla kommentarer här, och ser hur olika vi reagerar. Har inte hittat någon som bytt ssri. Min läkare vill att jag ska byta från citalopram till sertralin. Detta gör mig orolig och fundersam…
  Någon som har erfarenhet av att byta från ett till annat?

  Svara
 211. Sertralin (TEVA) är en medicin som har ganska otrevliga biverkningar, jag har slutat med den helt nu sedan två veckor tillbaka och får fortfarande extremt otrevliga stötar i huvudet, speciellt när jag ligger ner och ska försöka sova, då kommer de nästan var 30:e sekund och gör det mycket svårt att somna vilket var en av orsakerna till att jag hamnade i en depression.

  Det här läkemedlet känns som något som skrivs ut bara för att skrivas ut och jag har då sannerligen inte märkt någon positiv effekt, man mår extremt dåligt när man börjar ta medicinen och sedan ännu värre när man försöker sluta med den.

  Den är beroendeframkallande på det sättet att man mår dåligt när man inte tar den men inte fan får den en att må bättre.

  Det enda jag kan tänka mig är att skaparna av Sertralin tjänar stora pengar på att det skrivs ut som behandling till nästan allt, PMS, depression osv.

  Börja absolut inte med Sertralin om du inte har prövat andra alternativ först, prata med terapeut och liknande, ta inte denna drog som påverkar din hjärna mer än du anar, jag önskar innerligt att jag aldrig hade tagit en enda tablett men man fortsätter ju eftersom att det påstås att ”det blir bättre efter ett tag”.

  Jag hoppas sannerligen att dessa stötar som jag upplever i huvudet försvinner, annars vet jag inte vad jag gör.

  Svara
 212. Hej,

  Jag har tagit 50 mg för första gången och hela dagen har på många sätt varit underbar. Jag har en hjärnskada och blivit rekommenderad detta av mina läkare då det ska öka förmågan att fokusera och ge mer energi. Check, check, för de punkterna. Läkemedlet funkar… Men, nu sitter jag och skriver detta 02:32 om natten! Jag är inte alls trött och jag känner samma spänningar i käkarna som jag tidigare har känt vid användning av olagliga droger. Typ amfetamin, kokain… Det är rätt obehagligt att ett läkemedel har den effekten och får säljas på recept. Vidare så hade jag sex tidigare ikväll med min flickvän. Lusten var det inge fel på men vi höll på i 3 timmar utan att jag kom!! Till slut gav vi upp. Typ ”tjackballe” med andra ord… Så jag undrar bara vad fan det här är? Altså det är rätt sjukt att läkemedel som det här får finnas. Det är klart det gör deppade människor mer glada och det är ju bra men hur blir det om man slutar med det? Tomt? Tycker det här är lite läskigt… tror jag trappar ner till ett halvt piller tillsvidare så får vi se om jag får mer styr på det.

  Svara
 213. Oj så många kommentarer att läsa
  Jag har precis börjat med sertralin, första veckan.
  Läkaren skrev ut den för mina sömnproblem och oro/ångest.
  Nu blir jag ju väldigt skeptiskt när jag läser att många FÅR sömnproblem AV medicinen? Jag håller just nu att trappa upp doseringen och mår just nu rent ut sagt skit. Stickningar och ryckningar i muskler och allmänt nedstämd.
  Undrar nu om det kanske är idiotiskt att ta tabletten, när man nu får så otroligt många mycket biverkningar.
  Känns som om jag o så fall kommer må sämre av medicinering.
  Läkaren har sagt att jag ska tabletten att sova på… Förvirrad..

  Svara
 214. Jag har ätit Sertralin i tre veckor pga utmattningssyndrom.De första två veckorna 25 mg sen 5 dagar ökat till 50 mg.Positivt effekt – ingen alls.
  Biverkningar däremot det känns som att tungan är ovarsamt skrubbad med något hårt , svider vid viss föda,samtidigt som den är ”domnad” på ytan och smakkänslan är liksom metallartad utan att jag äter

  Svara
 215. Att sluta med sertralin.
  Jag är inne på min åttonde vecka utan sertralin nu. Det hela började med att jag ”gick in i väggen” hösten 2012 och panikångesten var ett faktum. Efter 2 månader med KBT behandling så bestämde jag mig för att prova sertralin, några månader senare så hade jag hittat min ”dos” 125 mg/dag. Jag låg på 125 i ca ett år innan jag bestämde mig för att trappa ner, så på 5 månader gick jag från 125 till 25 mg och i mitten av november 2014 så slutade jag helt. Dom första 4 veckorna så strulade magen, yrsel och känslorna kom tillbaka och jag blev lynnig och känslosam. Efter ca 4 veckor så fick jag ett panikångestanfall och efter det så kom oro-och ångest-känslorna tillbaka, så nu har det varit mycket upp och ner de senaste 4 veckorna dvs 3 panikångestanfall, lättstressad, ångest och oro men också dagar som är helt underbara 🙂 där jag känner mig som innan sjukdomen. För att klara svåra dagar så har jag tagit oxascand (3 ggr) och det är har varit en räddning. På måndag ska jag till min läkare och bestämma hur jag ska gå vidare, troligen blir det att fortsätta utan sertralin några månader till för att se om besvären försvinner och då kommer jag ha oxascand som en räddare i nöden.

  Svara
 216. sertralin är ingen bra sak, känner du att du ”känns bättre efter 1-5 månader kan du fråga dig om det var på riktigt. tror att många fall är att man ”tror” att medicinen kan hjälpa en, när man tänker så då hjälper man sig själv för det finns liksom forskning på att inga mediciner kan hjälpa en ändan ut . medicinering är bara ett sett psykologer enkelt och snabbt kan göra, men det är bara att leka med äns serotonin, noradrenalin och dopamin.
  jag själv har gått på 8 olika medicineringar under 7 år och inget har gått sådär vidare.

  innan du börjar ta det så tänk
  1. behöver jag det på riktigt?
  2.läs om det och historien

  (bara min recension på det hela)

  Svara
 217. Sertralin har för mig varit en mirakelmedicin. Sen jag var litet barn har jag lidit av nedstämdhet och ångest. Jag fick min första depression när jag var ca 11 år och jag har sen dess alltid befunnit mig i ett instabilt tillstånd. Jag började äta Sertralin 50 mg för några år sen. Inget hände men fortsatte ändå på samma dos ett bra tag. Till sist började må ännu sämre. Jag ökade till 100 mg, åter igen – mådde varken bra eller jättedåligt. Men sen blev det värre ännu en gång. Det var först när jag var uppe i 150 mg som saker började hända. Då min depression var så djup och allvarlig gick jag upp till 200 mg. Jag började sakta må bättre, känna lust och energi. Nu är min depression helt frånvarande och för mig är det ett mirakel. Jag kan äntligen bli klar med gymnasiet (något jag inte klarat av tidigare pga nedstämdheten och ångesten). Idag studerar jag på heltid.

  Jag har legat på 200 mg i ungefär 2 år nu. Nyligen sänkte jag till 150 mg och mår lika bra med det. I somras prövade jag att dra ner på Sertralin för att sen klara mig utan med då började jag få tillbaka depressions-symptomen så jag fick börja äta medicinen igen. Men när jag återigen tog min medicin försvann depressions-symptomen igen.

  Det enda negativa jag har att säga om Sertralin är att jag måste ta den med en måltid för att inte börja må jätteilla. Jag har ibland varit nära till att spy och fått andnöd när jag tagit medicinen på tom mage. Men så långe jag äter något i samband med att jag tar medicinen fungerar allt bra.

  Jag upplever också att jag blivit mindre känslig och mindre blödig. Mer avtrubbad kan man väl säga. Fast jag kan känna glädje, lycka, lust, ilska, motivation etc… Det är just tårar och att bli emotionellt rörd som sällan sker nu för tiden. Jag blir aldrig fördjupad i mina negativa tankar som jag brukade bli. Förr slukades jag av mina emotioner, nu finns de bara utan att jag förgörs av de.

  Jag skulle rekommendera att ge Sertralin en chans, samt tänka på att det kan krävas en hög dos innan du får resultat samt att det kan ta flera månader innan saker händer. Ett halvår tycker jag insöva fall att man ska ge en medicin innan man bestämmer sig för om den fungerar eller inte!

  Svara
 218. Hej! Jag äter oralin 50mg och vill nu sluta . Försökte i förrgår att ta ner till halv tablett, men fick ångest direkt. Vart yr och kände mej väldigt förvirrad och skum. Kan man dela tabletten på hälften? Är det bara härda ut eller hur ska man göra? Känner mej knäpp! Vill verkligen inte ta medecin mer. Nån som har nått råd? Mvh emelie

  Svara
 219. Hej! Har slutat med sertralin för tre veckor sedan idag. Har ätit medicinen i 1 år och tre månader. Nu mår jag riktigt risigt!! Jag undrar om någon med erfarenhet av utsättning av sertralin känner igen de symtom jag har. Jag börjar tro att jag håller på att bli galen eller allvarligt sjuk. Snälla om någon känner igen sig så skriv gärna några rader och berätta.
  Mina symtom är kraftig yrsel, stickningar/ hugg i hjärnan, nästan som elchocker. Ont i leder, talsvårigheter , svullen tunga och en mage som är ras. Det fullkomligt ( ursäkta mitt språk) rinner ur mig.
  Det som oroar mig mest är huggen i hjärnan samt magen. Är det någon där ute som känner igen några av mina symtom, snälla skriv!
  Tack A!

  Svara
 220. Hej! Har slutat med Sertralin för ca 3 veckor sedan. Har ätit medicinen i ca drygt 1 år. Nu har jag fått fruktansvärda utsättningssymptom – eller rättare sagt är min fråga om det jag upplever är utsättningssymptom eller om jag blivit sjuk i något annat allvarligt. Känner någon igen detta; fruktansvärd yrsel, hugg i hjärnan som små elchocker , surr i tungan, frossa men svettas så det rinner av mig, talsvårigheter, domningar i armar och ben. Snälla, är det möjligt att få allt detta pga utsättning av sertralin, någon sim känner igen sig?
  Hur länge kan det sitta i?

  Svara
 221. Jag har fått serrtralin utskrivet för PMS och depression. Var hemsk mot min familj, men tabletterna har gjort mig till en glad mamma. Tabletterna har hjälpt mig enormt mycket; är aldrig irriterad, bitter och sur. Lever mer i nuet, njuter av mina barn, njuter av de små sakerna i livet, ser hur bra jag har det istället för att leta fel i mitt liv.
  Jag har inte alls upplevt att tabletterna kapar topparna, tvärtom, jag är väldigt positiv och skrattar mest hela tiden. Åt allt. Vilket är raka motsatsen till hur jag var innan, då jag var bitter, gnällig och negativ.
  Tyvärr har jag diarré, vilket börjar bli ohållbart. Immodium funkade inte. Detta kom först efter en månad och blir värre och värre. Det är värst på nätterna, och jag har fått svårt att sova. Både svårt att somna på kvällen, vaknar mitt i natten och kan inte somna om. Ligger vaken flera timmar.
  Hoppas att jag kan få hjälp med dessa biverkningar, för tabletterna har verkligen förändrat mitt och min familjs liv.

  Svara
 222. Tänkte berätta hur jag upplever mina utsättningssymptom.

  Nu har jag inte gått så länge på Sertralin, ett halvår ungefär. Men har mått bra ganska länge så beslutat att avsluta med dem. På läkarens ordinationer skulle jag gå från 50 mg/per dag till 25. Ja de gick ju bra. Sen skulle jag ta 25 mg varannan dag. Dagen utan var hemsk, blixtrar, trötthet, humörsvängningar. Så jag gjorde min egna nedtrappning och dela tabletten så den blev mindre och mindre under en veckas tid.

  Glömde ta tabletten en dag, det gick bra så jag besluta att nu var jag redo att sluta.

  Redan dagen efter så börja jag må dåligt, var slö, blixtrarna i huvudet kom, fick muskelryckningar. Men jag har bestämt mig. Idag är dag 4 utan. Jag har fått svettningar/frysningar pga detta, blixtrar, obalans, ryckningar, domningar, myrkrypningar, muskelspänning, sjukdomskänsla, extrem trötthet, taskigt humör, susningar/tjut i öronen.. ja listan kan skrivas lång.

  Det jag tycker är värst med detta är hur mörkerlagt avslutningen av medicinen verkar vara, jag har fått googlat fram för att få bekräftat att det är i princip ”normalt” det blir såhär. Inte okej! Hade jag vetat om detta hade jag nog aldrig börjat – då jag insåg efter 1,5 månads användning att det var mina p-piller (Cerazette) som en gång kickade igång min depression. Jag sluta med dem, men fortsatte på Sertralin ändå.

  Jag kan må lite bättre en stund, sedan kommer allt med en kraft. Jag har tur som har kontorsjobb för att vara i rörelse förvärrar symptomen. Träning och motion går inte ens att tänka på. När jag kommer hem från jobbet blir jag för tillfället sängliggandes. Nu är de bara att hoppas att denna första vecka är den värsta och sedan att det klingar av.

  Men mitt råd till andra är – även om det hjälper för stunden att bli bättre kan kanske en annan metod vara bättre – gå att prata om problemen med någon och kom på vad roten till ditt mående är. För såhär ska ingen människa behöva må.

  Svara
 223. Hej,
  Har ätit sertralin nu i snart 2 år, efter att läkaren ansett att jag har GAD, men jag sökte mig till vården pga panikångest. Detta har hänt:
  De första veckorna var närmast euforiska; allt kändes lätt & bra, och jag mådde verkligen toppen! Samtidigt uppträdde en sorts rastlöshet utan dess like, vilket ledde till minst ett träningspass varje kväll, bara för att slippa klättra på väggarna.
  Under de första månaderna tänkte jag inte nämnvärt på medicineringen (låg på 100 mg), och de enda biverkningarna var den fysiska rastlösheten (som jag löste genom träning) och svårighet att få orgasm (vilket löste sig med lite jävlar anamma).
  Allt som allt har det fungerat bra för mig, och jag har varierat dosen mellan 50 och 150 mg beroende på omständigheter. Fabrikat har spelat viss roll för mig under första året, men inte alls under det andra året.
  Nu känner jag att det är dags att sluta, för problemet (som även andra nämnt) är att man blir så ”kall”; man bryr sig inte så mycket om nånting, och även om det är önskvärt att inte gå runt och bry sig om allt hela tiden, saknar jag mina känslor. Många gånger har jag känt ”hade det inte varit för sertralinet hade jag gråtit / asgarvat nu”.
  Så summering: sertralinet har hjälpt mig att förändra mina tankemönster positivt, och några positiva bieffekter för mig är att jag började träna (3-7 ggr/vecka) och slutade dricka alkohol (eftersom alkohol och sertralin fungerar väldigt dåligt ihop).
  Denna nya livsstil hoppas jag ska hjälpa mig att må bra även efter jag slutat. Eftersom jag bara är på 50 mg, kommer jag fasa ut med 25, sedan 12 innan jag slutar helt. Håller tummarna för att inte må alldeles för dåligt när jag slutar 🙂

  Svara
 224. Till er som får andra märken av sertralin på apoteket kan jag tipsa om att beställa från Apotea websidan. Då får man välja märke o inte enbart bli hänvisad till de billigaste. Har ätit denna medicin i 2 månader, varav den första månaden var hemsk med ångest muntorrhet svettningar yrsel, nu känns det bättre som tur är.

  Svara
 225. Doktorn skrev ut mer Sertralin Bluefish men när jag hämtade medicinen på apoteket fick jag Sertarlin Teva. Har nu ätit dom drygt två veckor och mår bara sämre och sämre. Vad skall jag göra? Doktorn verkar inte bry sig.

  Svara
 226. Började äta Sertralin (Bluefish) i slutet av augusti och den fungerade bra! När den var slut (totalt 30 tabletter) kände jag mig ganska bra och avstod att be om fler. Sedan blev jag sämre. Doktorn skrev då ut Sertralin igen, men då fick jag Sertralin Teva, större tablettform och blåfärgad (sic!) av apoteket eftersom den är billigare. Nu har jag ätit den i 12 dagar och mår bara sämre och sämre! Kan jag lämna tillbaka Sertralin Teva och kräva att få Sertralin Bluefish igen? Jag mår ju urdåligt!

  Svara
 227. 2.5 månader med Sertralin. Yrsel, omåttligt trötthet, huvudvärk och sömnstörningar utan dess like 🙁
  Fick Teva första uttaget, nu fick jag krka. Medicinen hjälper att mota bort hjärnstressen jag kände förr men alla dessa biverkningar. Usch. Ska ge det 1 månad till sen får det vara nog. Blir hellre helt utmattad och tar det därifrån än att vara i detta vakuum. Dessutom tar det fruktansvärt lång tid att få samtalsterapi. Det står på de flesta infosidor att det tillsammans med SSRI är rekommenderat…

  Svara
 228. Tagit setralin i över ett år.
  Vill höra om det är fler som har fått ögonproblem av dom?
  Mina ögon rinner konstant , ”gojs” i ögonen och riktigt dålig syn…
  Har tagit andra antidepprisiva samtidigt så är ej säker på att det är setralin

  Svara
 229. Jag fick denna medicin mot min ångest, panikångest, depression o sömnsvårigheter, jag kan bara säga att den inte hjälpt mig överhuvudtaget utan den snarare ökade ångesten o sömnsvårigheterna. Jag åt den i tvåårstid men har nu slutat helt med den o kommer aldrig mer att stoppa i mig ett SSRI/SNRI preparat igen. Man blir beroende av denna tablett o utsättningssymptomen är inget annat ään abstinens, vilket de flesta läkare förnekar o i stället påstår att det är sjukdomen/sjukdomarna som kommer tillbaka.

  Tack för ordet!

  Svara
 230. Jag har precis påbörjat min kur med sertralin. Jag är mycket känslig för förändringar i kroppen, nästan hyperkänslig så jag vet när något känns annorlunda även om jag inte kände lika mycket under tiden som jag var/är deprimerad och ångestfyll. Första dagen så kändes det i kroppen direkt, blev nästan för upprymd av energi och kunde inte sova på natten. Andra dagen så skakade jag omkring, och tredjedagen började jag känna mig gladare, mer aktiv och för första gången på år ville jag gå ut i solen på egen lust. Jag skrattade tillsammans med någon och allt kändes verkligt. Fjärde dagen blev mina nerver mer känsliga och jag låg i sängen och kråmade mina ben mot varandra. Det var verkligen härligt att få tillbaka känsel i kropp igen. Femte dagen har känseln ökat ytterligare, inklusive textur på mat och andra sinnen. Vem vet, jag kanske inte behöver glasögon till slut. :p
  Jag mår verkligen bra. Flera års tid av undvikande och flackande efter något att leva för med konstanta självmordstankar och flera försök. Fy vad skönt det är.

  Det gör mig nästan orolig att jag känner av medlet så snabbt fastän jag vet att jag är hyperkänslig sedan innan. 🙂

  Svara
 231. Är inne på andra veckan nu med Sertralin Bluefish.
  Varje dag är olik den andre, jag vet aldrig hur morgondagen kommer bli.
  En dag hade jag sån sjuk energi, kändes som jag tagit amfetamin eller nåt. Orkade allt och hade lust att hitta på saker och var väldigt stirrig.
  Dagen efter fick jag sån migrän så jag låg i soffan hela dagen utan vare sig energi eller livsork.
  Idag känner jag mig platt och suddig. Avtrubbad kanske är ordet… Känner faktiskt ingenting om jag ska ’känna efter’.
  Jag hoppas det blir bättre, vill ju ha ett liv. Att vilja leva.

  Svara
 232. Jag har nu ätit Sertralin Bluefish 50 mg i två veckor mot depression (1 tablett/dag). Känner mig lite bättre. Men de senaste dagarna har jag i stället fått ”ångest i magen” och är så trött. Det känns inte alls bra. Vad skall jag göra? Fortsätta äta ett piller/dag eller vågar jag öka till två? Vad händer om jag gör det? Bipackssedeln är så mångordig att jag inte orkar läsa allt.

  Svara
 233. Hej,
  Här är min depressions-story (sorry, blev längre än jag tänkt):
  Jag har tagit antidepressiva i > 20 år, varav Sertralin i ca 7 år. Kan inte ens minnas alla sorter jag arbetade mig igenom innan jag träffade en vettig läkare som skrev ut Sertralin. Första biverkningarna var helt sjuka skakningar i händerna, såg ut som jag hade Parkinson. De gick över efter någon månad dock. Sexlusten/förmågan dippade i början, men efter en månad ungefär var jag som vanligt igen (haha, hade faktiskt en läkare en gång som rådde mig att ”fejka” när jag var orolig över hur sexlivet skulle bli…). En biverkning som fortfarande håller i sig är sjuka nattsvettningar (lakanen går bokstavligt talat att vrida ur) som luktar surt och vidrigt. Sover jag utan täcke blir det lite bättre. Testade att göra ett uppehåll för ungf tre år sen, trappade ner ordentligt i samråd med min läkare. Var utan tabletter i två månader, och stod till slut inte ut, var tvungen att börja igen. Helt fruktansvärt att vara utan medicinen! Tänkte först att det var avtändning av medicinen, och försökte ”stå ut”, men mådde bara sämre och sämre, så min läkare rådde mig att börja igen. Dock märkte jag att det tog längre tid att ”komma tillbaka” igen, det var ingen snabb fix som tidigare, utan det tog några veckor innan avtändningskänslan var helt borta. Jag kommer fortsätta med antidepressiva livet ut, som det känns nu iaf. Och det känns faktiskt helt ok! Hade jag inte fått antidepressiva utskrivna första vändan för 20 år sen hade jag inte levt idag och hade jag inte bytt till Sertralin hade jag väl levt men inte mått något vidare. Är hellre alive and kicking med hjälp av laglig stark drog än ett drogfritt skakande psykvrak. Sköt om er alla därute. Vi är så många som lider av depression, kram till er alla.

  Svara
 234. Efter att använt Sertralin (50mg) över 2 år var det dags att bryta trenden. Gick ner till 25mg i 2 år.

  Idag är det min andra sertralin fria dag. Det känns som jag har tagit min dos idag, fast än mer extas i kroppen. Varför fick jag Sertralin utskrivet? Panikångest. Fick uppleva detta en gång hela mitt liv, sedan skrev läkaren ut (giftet). Hooked until now!

  Själva tabletten fick mig att fylla en lucka i min kropp, kändes så tomt när jag väl inte tog min dagliga dos (varje morgon).

  Igår sa jag STOP! Nu får det fan räcka, inte ska jag vara beroende av en tablett på 25mg. Det ska inte få styra mitt liv. Jag har rådgjort med min läkare, han sade att jag kunde gå ner i mg för att sluta, aldrig tvärsluta med medecinering HÖRRNI!

  Jag vet inte hur jag känner mig imorgon, men det är bara att ta dag för dag. Jag litar på mig, tror det är det viktigaste.

  Nackdelar med tabletten: 1. Sexlusten är inte där 2. Det blir din drog, ska du sova hos någon måste du ha en i jackfickan så inga spontana bortamatcher
  3.Viktökning, fyfan vad man är hungrig dagligen…Tur att jag hade en bra matsmältning system första åren.

  Mvh Man 24år

  Svara
 235. Hejsan, tänkte posta lite… jag har tagit sertralin enligt läkarns dosering, i över ett år nu. i början fick jag mera ångest, men efter cirka 2 veckor hamnade jag bara på 0… jag var varken överglad eller depp.. jag kan fortfarande bli glad, även ledsen. problemet jag har med sertralin är att jag alltid är på 0. varje morgon vaknar jag och orkar inte göra ett knysst. jag har ingen lust med något, som jag borde ha. mitt jobb lider av detta. samt min ekonomi… jag skulle behöva en antidepp som fick mig över 0. en som fick mig att vakna och tycka ” JA! ytterligare en underbar dag” istället för ”fan… ska man upp nu åxå…”

  Svara
 236. Jag har ätit sertralin i snart fyra månader pga en utmattningsdepression som ledde till sömnproblem och ångest. Första veckorna var jobbiga, jag fick problem med magen, ökad ångest och kände mig konstig och uppskruvad. Efter tre veckor blev det bättre, jag kände mig gradvis lugnare och orkade ta tag i saker. Jag började på 25 mg i fyra dagar som jag sedan höjde till 50 mg. Efter 8 veckor mådde jag bättre men hade fortfarande problem med ångest. Jag höjde då dosen till 75 mg och har sedan dess mått bättre och bättre. Numera mår jag nästan som ”vanligt” förutom vissa problem med magen till och från. Men över lag har medicinen hjälpt mig jättemycket. Den har gjort mig lugnare, gladare och det känns som jag har hittat tillbaka till mig själv igen. Jag har även gått i KBT samtal och det har även hjälpt mig få ordning på mina tankar. Som sagt, första veckorna var jättetuffa men sedan har det bara blivit bättre.

  Svara
 237. Har tagit tabletterna sedan i februari då jag fick en akut-tid då jag var så pass borta och allmänt nedstämd att mina nära och kära ringde hjälpt omgående.

  Började med Bluefish bara några dagar efter och då samma dag som jag fick tabletterna utskrivna hade jag även en arbetsintervju som resulterade i jobb!

  Tog min tablett om dagen och mådde helt strålande i början ”svårt att veta om det var beroende på jobbet eller tabletterna”… Tog dock inte lång tid innan jag märkte av bieffekterna utav det hela, magbesvär då jag kunde behöva springa på toaletten över 10 gånger om dagen ”helt utan förvarningar”, Kräkts 5 gånger i mitt liv vad jag kan minnas innan detta..
  Men nu helt från ingenstans så kräktes jag bara rakt ut utan att ha känt några som helst illamående mer än lite yrsel.

  Gick även så pass långt att vissa dagar kunde jag knappt ens ta mig nerför trappan på grund av att jag kände mig så pass yr och borta, detta + konstant huvudvärk samt de magproblem jag beskrivit innan blev tillslut min vardag.

  Gick så pass långt så att då jag jobbar med väldigt mycket kundkontakt så blev det totalt ohållbart då jag kunde behöva springa iväg till toaletten helt ovarnad.

  Efter 3månaders användning så ringde jag min läkare och tog upp symptomen och fick som besked att jag genast skulle trappa ner och sedan sluta helt.

  Nu när jag inte längre tar dessa så har jag aldrig mått bättre, fram tills igår då tidigare symptom uppkom åter igen ”dock inte magproblemen”.

  Då är min fråga, är detta någon vanlig effekt utav att nyligen ha slutat eller behöver jag ta andra tabletter?

  Ha det bäst allihop & lycka till!

  Svara
 238. Sertralin gjorde mig normal.
  Jag skriver här för att visa att det finns hopp. Jag har varit i kontakt med psykiatrin sedan tidiga tonåren pga ständigt mörka tankar som lett till självmordsförsök, aneroxia, ångest och allt det andra som hänger ihop med att man mår riktigt riktigt dåligt. Jag har fått otaliga tabletter utskrivna bland annat en rad olika SSRI preparat. Ingenting har hjälpt.
  Så när jag för 5-6 år sedan åter blev desperat och bokade tid till psyk var inte mina förväntningar skyhöga. Väl där fick jag fylla i det vanliga formulären och någon ny läkare skrev ut ett recept Sertralin till mig. Kändes ju inte vidare hoppfullt. Men av någon anledning gick jag ändå och hämtade ut en ask Sertralin på Apoteket och började ta dem.
  Efter ett par veckor var jag frisk!!! Från att ha levt ett helt liv med en depression som gjort att jag vaknat varje morgon med värk i kroppen, utan ett enda mål i livet mer än att stå ut, fick jag nu prova på hur det var att leva ett helt normalt liv. Jag har nu under mina friska år hunnit plugga på universitetet, skaffat ett stabilt förhållande och njutit varje dag över att bara få leva!

  Tills för ett tag sedan flöt livet på och jag var som alla andra. Men så började medicinen ta slut och jag tyckte mig inte ha tid att få receptet förnyat. Jag tänkte väl att jag var såpass frisk att jag kunde leva utan medicin. Så när tabletterna var slut så slutade jag helt enkelt. Det funkade kanske i ett par månader någorlunda men nu inser jag ju att depressionen har smugit sig på igen. Jag har sådana sjuka självmordstankar och ångest.
  Jag har återupptagit medicineringen och hoppas få tillbaka ett fungerande liv åter igen.

  Kan tillägga att även jag märker skillnad mellan olika fabrikat. Trodde verkligen inte att det skulle vara sådan skillnad men vissa märken fungerar inte alls för mig.

  Svara
 239. Har precis svalt min första tablett. Känner mig skeptisk men efter ett kraftigt återfall idag av min hälsoångest så orkar jag inte fortsätta min kamp på egen hand. Trots att jag gått framåt och mår bättre har jordat mig mer och mer. Är rädd för de första veckornas biverkningar. Men de verkar variera.

  Svara
 240. Jag har ätit Sertralin sedan december 50mg/dag. Pga skilsmässa mm.
  Jag har inte märkt någon för eller nackdel. Men vet ju inte hur det hade varit utan medicinen. MEN NU DJÄVLAR!!!!!!!
  Jag fick kontakt med världens goaste o attraktivaste tjej via nätet. När vi kommit såpas långt att vi hamnade i säng! Ja då visade sig medicinen. Masken va DÖD inte ett tecken på liv……TACKAR!!!! Jag hade ingen tanke på att det kunde vara den lilla tabletten på morgonen som sabbade så mycket.
  Tjejen i fråga hade startat ett litet förhållande före mig men han kunde inte få upp den, så det sprack… Sen kom jag ovetande om att lilla gubben va död…
  Hon blev mycket ledsen, för i hennes värld va det ju hon son inte va tillräckligt bra / attraktiv. Vi är båda på första halvan av de 40, inte kul o ligga där som impotent med en snygg tjej som gråter o känner sig värdelös….
  Nu vet jag inte hur det går???? FAAN!!!
  Jag skiter i nertrappning skiten ska ur kroppen!!

  Svara
 241. Hej tänkte bara dela med mig av mina erfarenheter av sertralin. Allt började 2013 i slutet av november jag mådde hur jävla bra som helst och umgicks med min flickvän denna underbara dag som skulle visa sig ändra mitt liv!!! Jag har alltid varit den aktiva killen och längtar som fn till o börja jobba, tills denna dag kom allt var jätte bra sen på kvällen var jag o min flickvän på väg hem ifrån en tjejkompis som vi spenderat några timmar hos. Efter vi hade gått ungefär fem minuter så var det som att gå in i en vägg trodde jag skulle dö på plats! Hjärtat rusade och min puls var skyhög kunde knappt andas och kände mig skakis i hela kroppen samt extrem spykänsla… Efter att ha legat vaken hela natten då jag trodde att detta var min sista dag på jorden så ringde jag mina föräldrar mitt i natten och förklarade vad som hänt och de sa att jag skulle ringa sjukan. Dock gjorde jag inte det förens nästa dag och jag fick en tid till vårdcentralen, När jag väl kom upp dit så tog vi EKG och en massa blodprov, men läkarna var öika chockade som jag då jag hade alla symptom på panik/ångest ej deprision men dom kunde inte hitta något annorlunda i blodvärden, så dem fattade inte då dem aldrig varit med om att inte hitta någon avvikelse i alla värden dom gör, men jag fick iaf sertralin krka utskrivet och jag mådde mycket sämre i ungefär en vecka för att sedan vakna upp en dag och må hur jävla bra som helst!!! Och jag började praktisera på ett företag som svetsare och kan inte säga annat än att jag trivdes så sjukt jävla mycket kan inte tänka mig en annan arbetsplats än på den avdelningen, under hela medicineringen med krka så hade jag inget återfall någon gång på över fyra månader och när det var dags att hämta ut ny medicin så fick jag oralin utskrivet och efter en vecka med dem så började jag må illa varenda morgon men det gick över under dagen för att sedan komma tillbaka nästa dag livet flöt på ändå kände mig inte alls så värst begränsad men efter ett tag med oralin började jag känna mig sämre för varje dag som gick så jag kontaktade min läkare och sa att jag inte vart bättre av dem utan sämre så jag ville ha den första medicinen tillbaka!! Men när jag väl kom för att hämta den så fick jag ranbaxy istället av Apoteket pga deras jävla regel att sälja det billigaste alternativet men jag började gå på ranbaxy och har gått på dem ett bra tag nu men jag mår verkligen skit på morgonen känner mig väldigt begränsad och inte alls lika glad som jag var på krka så jag ringer till VC och begär att få prata med min läkare men de säger att ne du kan lika gärna prata med mig om ditt problem så får jag avgöra om du ska prata med läkarn rent ut sagt, så jag berättar allt och säger att jag vill att han sätter att krka inte får bytas ut på Apoteket då jag vart normal av den medicinen och han lovar o göra det och jag känner att nu kommer det bli bra igen.. 3dagar senare ska jag gå o hämta ut medicinen och lämna in dem andra två. Men då hämtar apotekaren en ny förpackning av ranbaxy och jag blir lite smått irriterad och säger att den där jävla medicinen ska inte jag ha utan min medicin som idioten som svarade i telefon på vc sa att han skulle sätta får ej bytas ut på krka och inte någon annan jävla medicin!! Men hon säger att ho inget kan göra då det står att medicinen inte får bytas ut… Så jag ringer vc igen lagom jävla irriterad och begär att få prata med min läkare men möts av att jag lika gärna kan prata med henne som svara så ska hon försöka hjälpa mig så gott hon kan så jag förklarar allt för henne och hon drar slutsatsen att det är en sjuksköterska som inte har någon rätt att göra det som han gjorde utan han skulle fått låta mig prata med läkaren direkt !! Så nu sitter jag här och ska bli pappa i oktober tillsammans med min flickvän som alltid funnits där för mig i vått och torrt och jag längtar verkligen, och jag ska börja jobba direkt efter studenten då jag fick jobb på praktik platsen jag var på men jag känner att det kommer vara sjukt jävla tufft och jobbigt både psykiskt och fysiskt om jag ska må illa varenda jävla dag så det känns som om allt kommer gå åt helvete rent ut sagt så jag hoppas verkligen att jag får tag på min läkare snart så jag kan få den rätta medicinen som jag blev bra av istället för att få någon jävla skit medicin som kostar 78kr jämfört med den första som kostade 280 och dem säger att medicinerna innehåller samma sak ”bullshit” säger jag för om dem innehöll samma saker så skulle dem för fan kosta lika mycket…. Med det här vill jag säga kämpa för helvete för att få rätt medicin för hela systemet är åt helvete vi förtjänar inte att va läkemedelverkets jävla försökskaniner vi som lider av denna tillsynes sjukt onödiga sjukdom förtjänar inte att må sämre än vad vi redan gör !!!!! Så stå på er tillsammans är vi starka även om vi lider av detta skit så är vi starkare än dem som inte lider av detta för vi måste motstå så jävla mycket motgångar i våra liv som en del inte ens skulle stå ut med i en vecka

  Svara
 242. Har ätit sertralin i snart 8 månader, har gått från 50mg till 200 i perioder. Har mixtrat med dosen själv för att hitta balans på grund av vårt fantastiska vårdsystem i Sverige.
  Märkte att vid för hög dos så svettades jag ofantligt mycket på nätterna, och på för låg dos fick jag panikattacker med jämna mellanrum. Ibland flera gånger per dag. Hamnade på 100mg och har ätit den dosen i snart fem månader.
  Jag har märkt på sertralin att vardagliga grejer går mycket bättre att göra nu. Förut besatt jag en otrolig impulsivtet, och det var alltid allt eller inget, samt att jag levt med grova självmordstankar med försök, planering och halvhjärtade utföranden under mer än 10 års tid.
  Jag fick medicinen främst för ångest, panik, depression och dysmorfisk PMS.
  Nu har jag slutat tvärt med medicinen i tre dagar och finner mig otroligt yr. Den känns som att jag ska somna till och från under hela dygnen. Likaså att jag måste sätta mig ner under arbetspass med mera. Är kåt som ett djur på min stackars sambo, var visserligen det under hela behandlingstiden, men fann det svårare att nå orgasm.
  Jag finner att jag måste äta godis och dricka kaffe mer eller mindre konstant för att hålla mig vaken. (Ska tillägga att jag åt 100g sertralin, med 250mg – 1g paraflex muskelavslappnande och dubbel dos desloratadin för pollenallergi, så tröttnade på att äta så mycket piller då jag vill innerligt att lin kropp ska fungera normalt.)
  Ska tillägga att jag fick sertralin utskrivet i väntan på Psykolog/beteendeterapi för mina beteenden, humör och trasiga barndom, har fortfarande i te fått någon tid på 8 månader och nu utreds jag även för eventuell cancer i tarmen. Jippi-ki-fucking-Yay.
  Över lag nöjd med medicinen som sagt, men vill helst kunna leva utan den. Upplevde glädje och exaltering de första dagarna utan medicinen, fjärilar i magen liksom och var uppriktigt glad. Önskar att det håller i sig.
  Blev lite rörigt men ah, skyller på min outredda Adhd.
  Puss

  Svara
 243. Jag har ätit Sertralin i 3 år 150mg till maxdos 200mg. Har inte märkt av några skillnader på olika fabrikat. Det jag känner igen från andra inlägg här är att sexlusten försvinner, humöret ligger på en jämn nivå,det blir lite mañana mañana reaktion på det mesta. Från att ha varit stressad av logistiken kring heltidsjobb, tre barn med skola och dagis och aktiviteter, man skall vara alla till lags och själv kommer man i 5:e hand typ, ett ständigt rullande schema i huvudet för flera veckor framöver, gick jag till att inte ens kunna få i hop morgondagen. Läkaren sa: Du kommer inte att märka av den första tabletten du tar, det tar någon vecka/veckor. Men för mig var det tvärtom. Kommer så väl i håg att när jag tagit den första. Det gick några timmar, jag satt i bilen och läste bipacksedeln när det plötsligt kändes som någon ”dragit ur proppen”. Hur som helst, vi reagerar alla olika. Sertralin har hjälpt mig.
  Jag slöt rakt av nu innan påsk. 7:e dygnet nu utan. Det enda jag märker av är det som Maria skriver här. Nån form av yrsel när man rör blicken åt höger och vänster. Svårt att förklara, men hanterbart. Nu får vi se hur det går:)
  Tack för att ni delar med er och för att jag får dela med mig.//karro.

  Svara
 244. Hej!
  I december 2012 fick jag en depression. Jag mådde riktigt dåligt. Gick då till läkare och fick Sertralin utskrivet. I början var det väldigt jobbigt innan dosen blev rätt. Upplevde att jag blev mer stressad och humöret skiftade snabbt. Ångesten ökade.Mådde t.o.m sämre ett tag. Jag började på 25 mg, ökade sedan till 50 och fick gå upp till 125 mg som mest. Efter några månader började jag känna en förbättring. Jag låg väl på 125 mg ett halvår ungefär sen gick jag ner till 100 mg och låg där länge. Men jag kände att jag började må bättre och bättre.
  Till slut kunde jag börja nertrappningen. Jag gick länge på de olika nivåerna, nu sista perioden har jag legat på 25 mg i minst en månad. För tre dagar sedan slutade jag helt och det har gått jättebra. Jag mår bra nu och Sertralinet har hjälpt mig.
  Vad jag vill säga är att det tar tid innan man blir bättre. Men man får inte ge upp utan ge medicinen tid. Likadant när man ska trappa ner. För mig fungerade det väldigt bra att ligga länge på en nivå innan man sänker/höjer dosen till nästa nivå.
  Jag har inte haft några utsättningsproblem alls.
  I början hade jag också svårt att sova men det blev bättre efter hand.
  Tror också att det är viktigt att man får samma fabrikat hela tiden.
  Jag har tagit Bluefish.
  Så ni som tycker att det tar lång tid, det gör det, men det blir bättre!
  Så håll ut och lycka till!
  Ulla

  Svara
 245. Jag är inne på min tredje vecka med sertralin teva och det går sakta framåt men är långt ifrån bra ännu.. Vet att det kan ta tid som många säger. De biverkningar som jag har känt är mindre matlust och lite darrhänt ibland.

  Svara
 246. Hej,
  Jag har ätit Sertralin Actavis i 4 månader mot Social Fobi och Emotionell Instabilitet Personlighetsstörning.
  Det första jag vill säga är: håll ut! Ge Sertralinet en chans att få börja verka. Tre veckor på 50 mg är ingenting. Det kan ta upp till 12 veckor innan du får resultat. Och framförallt är det en låg dos. Jag hade så mycket biverkningar (extrem ångest, yrsel, magproblem, sömnstörningar) tills jag kom upp till 100 mg. Jag var fortfarande dålig i magen, men kunde komma förbi det med hjälp av probiotikatabletter (finns i hälsokostbutiker och apotek). Probiotikan stärker också immunförsvaret.
  Har sett att imodium har rekommenderats tidigare, var uppmärksam på att du bara kan använda imodium under en begränsad period.
  När det kommer till effekten av medicinen så är jag lite kluven. Jag är jämnare i humöret, hetsar inte upp mig lika lätt och slipper ångeststormar. Jag kan fortfarande känna mig riktigt jävla glad och lycklig. Dessvärre har det inte haft effekt på mina panikattacker och självmordstankar, vilket var förväntat. Dessa är inlärda beteenden och tankemönster som behöver benas ut i terapi och lättas i extremsituationer av bensodiazepiner.
  Så absolut värt att testa med en stor portion tålamod och förståelse för att det tar tid för SSRI-preparat att börja verka.
  Lycka till!

  Svara
 247. Hej, jag har ätit setralin i några veckor nu och jag har inte alls märkt någon skillnad, har också haft hemska biverkningar som hög ångest, darrningar, ”overklighetskänslor” mycket yrsel och ingen aptit, äter ”oralin- 50mg” och ska till en läkare i veckan och kanske byta. Någon mer som känner igen sig? är också väldigt torr i munnen när jag vaknar på morgonen,.

  Svara
 248. Sertralin har hjälpt mig i min ångest! Man verkligen känner hur den ”kapar av humöret”. Jag hamnar aldrig ”nere i källaren” som tidigare.
  Tyvärr kapar den av ”topparna” också – jag är aldrig riktigt lycklig. Och >1 år senare påverkar den fortfarande potensen. Huvudet ”slår av” när jag är nästan framme…mycket störande. Och knappt nån morgonbånge längre…

  Så nu ska jag trappa ner. Långsamt. Privade halvera dosen rakt av, men då blev det ångestattack. Ska ta det lugnare denna gången. Och prata med min läkare.

  Svara
 249. (Det här blev ett jääääättelångt inlägg, och orkar du inte läsa så vill jag bara tipsa om imodium mot lös mage, för det har ingen annan skrivit!)

  Hej!
  Jag har ätit sertralin i lite mer än en månad nu, (fick Teva första månaden, och nu när jag skulle hämta ut nästa recept blev det BlueFish, som jag började på idag) och visst har det varit upp och ner, hit och dit, men inget av hur det varit senaste månaden är värre än hur jag har haft det i flera år med min depression och ångest. De första dagarna var jag nere, en och en halv vecka var jag ganska uppåt, och efter ca 2 veckor gick det neråt igen. Jag blev riktigt förkyld och dålig i magen, och jag tror att jag blev så nere eftersom jag inte vågade gå ifrån toaletten och stannade inomhus i en vecka.
  Till slut kom jag på att man kanske kan använda sånna där receptfria piller mot dålig mage, och provade (var supernoga med att fråga apotekspersonalen om man kan ta dem tillsammans med sertralin, och det var helt okej), och nu är jag jätteglad att jag fick den idén. Jag köpte imodium, men det finns säkert andra som också är bra.
  Efter förkylningen hamnade jag i en svacka, trots att jag vågade gå ut igen tack vare imodium så gjorde jag inte det, jag orkade inte. De två veckorna efter förkylningen var jobbiga av andra skäl; begravning, blodprov (jag är stickrädd), prestationer, etc, och att jag dessutom inte gick ut gjorde nog allt värre. Innan medicinen var mina korta promenader min räddning varje dag, min stolthet och mitt tillfälliga lugn.
  Nu känner jag att det har vänt. Jag var hos min läkare för två dagar sen, och han är fantastisk. När jag beklagade mig över att jag har planerat att göra saker en dag, inte särskilt mycket utan bara NÅGOT, och ändå inte genomför någonting alls påpekade han att det var jättebra att jag åtminstone PLANERAR saker. Igår kväll satt jag och tittade på kandidatutbildningar utan att få ångest över framtiden, och nästa vecka hoppas jag att jag ska kunna börja ta igen min engelskakurs som jag går just nu, men inte orkat tänka på e senaste tre veckorna.
  Jag märker att jag babblar på och pratar ganska lite om själva sertralin, så nu säger jag något om det också: Jag fick flera biverkningar i början (plötsliga svettningar, minskad aptit, lite yrsel, lätt illamående, törstig och torr i munnen, samt lös i magen), varav alla utom två var borta efter en eller två veckor, och de var inte så jobbiga när jag hade dem. Jag är fortfarande törstig och torr i munnen, och har dålig mage, men magen har jag andra tabletter till (som jag tar när jag får diarré och som hjälper kraftigt…), och sen får jag helt enkelt dricka mer vatten.
  Allt oftare kommer stunder då jag tror att framtiden kan vara helt okej, att jag kan klara mig genom livet, och efter nästan tio år har jag börjat uppskatta böcker igen, och börjat känna att jag inte behöver prestera för att få göra något för mig själv. Jag får läsa och göra roliga saker som får mig att må bra BARA FÖR ATT, inte för att jag först bevisat något. Jag tror att detta är tack vare sertralin och samtal hos en kurator (som räckte långt men inte hela vägen, och därför bad hon mig gå till läkaren).

  Ok, så kortfattat: jag gillar sertralin! För mig verkar det fungera bra, hittills. Och blir du lös i magen kan du kanske prova imodium 😉

  Kram på er alla, kämpa vidare oavsett om det är med eller utan sertralin! <3

  Svara
 250. Sertralin har hjälpt mig så mycket! Jag har paniksyndrom och depression men nu mår jag så mycket bättre. Jag kan fortfarande få panikattacker men inte lika kraftiga och jag har lättare för att tänka realistiskt. Jag låter inte overklighetskänslorna eller dödrädslanta över som jag gjorde förut. Synd att så många är negativa till medicinen. Jag har fått mitt liv tillbaka. Noll biverkningar bara lite dålig i magen i perioder. Har ätit det i tre månader! första månaden var skit men sen blev allt rosa =)

  Svara
 251. Har ätit sertralin i ca 6mån, pga av ångest och depression. Började med 50mg, jag märkte ingen skillnad, förutom trötthet, svårt att sova och illamående. Men jag mådde inte bättre av dem. Ökade då dosen till 100mg. Kände mig gladare och orkade ta tag i saker. Men för ca 1 månad sen kom den värsta dippen jag varit med om! Märkte att jag blivit otroligt känslokall, elak helt enkelt. Speciellt mot min pojkvän! Jag vet att det är svårt för en ”frisk” människa att förstå att ens personlighet helt kan ändras pga av ett läkemedel, trodde inte jag heller. Utöver det har min sexlust minskat, känner mig nästan aldrig sugen på min pojkvän! Fått otrolig diarré, direkt jag äter något måste jag ibland springa till toan! Fått dåligt minne, virrig, skakningar, hjärtklappningar, högre puls. Mår skit i stressiga situationer. Svettas om nätterna. Och om jag dricker alkohol, vilket blir rätt ofta, har jag sen dagen efter: ångest, skakningar, hjärtklappningar, kommer inte ihåg vad jag pratat om med folk, fast jag bara tagit 2glas vin! Så nu mår jag ännu mer skit helt enkelt! Relationen med pojkvännen har jag nästan förstört, vi har bara varit tillsammans i ca 7mån. Vi ska ju vara nykära! Har inte berättat för nån i min familj hur jag mår, utan låtsas som att jag mår skit bra och att allt är bra. Känner mig falsk. Så imorgon ska jag till läkaren och se vad han rekommenderar istället?? Sertralin vill jag då inte ta nå mer! Den har förstört mer än gjort någon nytta..

  Svara
 252. Glömde fråga om man går upp i vikt av den och om jag kan hoppa någon dag för att då kanske ta lite vin istället. Det får jag göra pga ergenyl retard, mot epelepsin.

  Svara
 253. Hej. Jag står i valet och kvalet om hur jag ska göra , vågar jag börja med sertralin bluefish som jag fått utskrivet pga depression , för att göra mitt liv mer positivt och gladare. Jag äter nu så mkt andra tabletter ( blodförtunnande, simvastatin, och mot epilepsi. ) och jag vet att simvastatin mot kolesterolet är mkt biverkningar på och vill inte ha mer biverkningar. Ont i huvudet bl.a. Har jag ofta och en hel del andra. Men får alla mer eller mindre diarré och måste springa på toa i tid och otid, och vad jag förstått när jag läst igenom detta vad ni skrivit, så har det hjälpt en del med inte allt för många biverkningar och andra med mer. Vad ska jag göra????

  Svara
 254. Jag är inne på den 5:e dagen med Setralin, första dagen var fint med endast huvudvärk. Andra dagen var katastrofal med huvudvärk, illamående, kräkningar, stark ångest, tårar, trötthet. Har varit sängliggande 5 dagar nu… och hoppas på att det ska bli bättre.

  Svara
 255. Känner också att Sertralun har hjälpt mig
  De enda biverkningarna jag har fått ät huvudvärk, lite illamående och lite yrsel och nedstämdhet
  Däremot är jag hypokondriker i botten och drar dessa paralleller till att jag skulle ha hjärntumör…. Dock vet jag ju att det är sertralinet som gör det
  Så tack Sertralinet för att jag är mitt gamla jag igen

  Svara
 256. Jag har varit sjukskriven från och till i lite mer än två år. Det började med anfall som gjorde att jag fick utslag och andningssvårigheter som jag inte förstod vad de kom ifrån. Efter tre månaders otaliga läkarbesök på vårdcentraler och akutmottagningar så blev det konstaterat att det var en stressutlöst histamin överkänslighet. Denna tiden har varit fruktansvärd för att jag har varit trött, deprimerad, orkeslös och panikslagen. Födoämnesöverkänsligheten har satt sig på huvudet och hela min vardag har jag sysslat med att tänka på att jag är trött och när kan jag få gå och lägga mig igen. Jag har varit aggressiv, lättretlig och allmänt svår att ha att göra med. Min arbetsplats har betalat 16 terapibesök för mig. Varken sjukskrivning, terapi eller förändring av hela min livssituation har löst mina problem. Jag har flyttat ”hem” igen ifrån en storstad för att jag kände att jag behövde min familj runt omkring mig. Har levt ensam utan barn. Varenda natt när jag har gått och lagt mig så har jag fått anfall där jag tror att jag inte kan andas och att det beror på ngt jag har ätit och tankarna far iväg och det är kört. Till slut pratade jag med en väninna som är bipolär och med allt vad det innebär och efter många timmars samtal fick hon fick mig att förstå att det jag känner är ångest. Efter moget övervägande så började jag med Sertralin. I början hade jag bivärkningar som huvudvärk, kramp i ben, yrsel, känslan av att vara hög och ngn dags kraftig depression där jag bara ville gråta. Efter två månader där jag första veckan började med 25 mg och sedan höjde dosen till 50 mg så helt plötsligt en dag när jag skulle gå till jobbet så hade det vänt. Jag är gladare, piggare, trevligare och jag kan t.o.m. tänka mig att göra ngt efter jobbet utan att bara gå och lägga mig igen och sova till nästa dag. Jag har alltid varit social och varit mycket ute i svängen men allt detta har stannat av och jag har bara orkat med mig själv och ngn till. Nu har jag börjat ge mig ut igen och jag ångrar ingenting. Jag tar en dag i taget och förilar mig inte genom att tro att jag är helt fri ifrån depressionen men tabletten känns som magi för mig. Det är det bästa beslut jag har tagit. Ifrån början fick jag Actavis men det var ett litet paket så att jag kan inte säga så mycket om den men nu har jag Ranbaxy och den fungerar bra. Som ngn skrev ovan så har jag livligare drömmar men det ser jag mer som ett tecken på att jag sover bättre. Till alla som är nedstämda, utbrända och deprimerade vill jag bara säga att gör ett försök. Jag hade också ett recept utskrivet i ett par veckor innan jag började men jag ångrar det inte en sekund. Magi är vad det är och jag har fått mitt liv tillbaka. Att hjärnan påverkas är väl egentligen naturligt för att det är ju där medicinen ska verka. Är man negativ kanske man ska låta bli för att då ger man inte tabletten en ärlig chans och att sluta helt på eget bevåg utan att trappa ner är ren idioti. En sak jag glömde säga är att en tablett som fick min ångest att öka bli värre var Atarax. En hemsk tablett och den kommer jag aldrig att ta igen. Just nu tar jag enbart Sertralin och det hjälper mig fullt ut. Äter man Atarax upp till så ska man nog försöka ta bort den i första hand för det är känt att det är många som mår mycket dåligt av den tabletten.

  Svara
 257. har fått sertralin tranbaxy utskrivet för två veckor sedan men inte börjat ta dom ännu. Har fått diagnos utmattningssyndrom och med följd av detta har ja även ångest och depression som läkarn tycker ja ska behandla med detta samt samtal hos terapeut (företaget betalar samtalen 5 ggr). Har aldrig känt självmordstankar lr haft en tanke på självkador osv. Känner bara extrem känsla av hopplöshet, ingen mening med att kliva upp ur sängen, stress över att befinna mig på platser med mycket folk, uträtta enkla ärenden som tex ringa samtal kan ta flera timmar att förbereda mig inför. Har jag något inplanerat en dag så är det timmars oro innan och ständig koll på kl och räkna minutrar för hur lång tid det tar för mig att förbereda mig osv. Ställer gärna in saker i sista minut. Blir otroligt arg och frustrerad på min familj av små saker. Min dotter är bara en ”vagel i ögat” och ja längtar tills hon ska åka till sin pappa likväl som att ja i andra sekunden kan sitta och gråta över att hon inte är hemma. Har svårt att genomför saker helt enkelt och börjar ja väl städa tex finns det inget slut, då kan ja plocka i flera timmar….sjuka beteenden som kanske detta läkemedel kan hjälpa mig med? eller är det bara terapi ja behöver?

  Svara
 258. Hej,
  Jag vill dela med mig utav mina erfarenheter utav Sertralin (actavis)
  Jag började med 25 mg har sedan gjort två dosökningar och tar nu 75 mg/dag.
  Har nu ätit Sertralin i ca 2 månader.
  Det här är första gången i mitt liv som jag tar ett ssri läkemedel.
  För några månader sedan kom jag till insikt om att jag var tvungen att få hjälp.
  Var helt slutkörd, efter många år med högt ställda krav på mig själv, alltid ansett att ”vill man så går det” men som sagt en dag gick jag ”in i väggen”.
  Panikångest attacker, hög ångest, oro, panikkänslor, oerhört stresskänslig, nedstämd och svårt att sova blev resultatet.
  Nu efter ca 2 månader med medicinen börjar jag känna igen mitt gamla positiva jag igen.
  Jag är mycket lugnare och gladare nu.
  Tar problemen som kommer i min väg med ett visst lugn och blir inte alls så orolig längre.
  Jag har inte förändrats på ett negativt sätt, enbart positivt!
  Jag har tillgång till hela mitt känsloregister.
  Kan både skratta så tårarna rinner och även känna mig ledsen och gråta men inom det ”normala”.
  I början av medicineringen hade jag kraftiga biverkningar med starkt förhöjd panikångest, värmevallningar, oro, rastlöshet. Jag kunde knappt vara stilla.
  Min läkare tyckte jag skulle ta Oxascand (bensodiazepiner) som symtomlindrare för att få en drägligare tillvaro under insättningsveckorna.
  Fungerade toppenbra men otäckt hur psykologiskt och rent fysiskt beroendeframkallande de var. Trappade ut dom efter ca 3 veckor.
  Vad jag vill säga till er som börjar med Sertralin är; Ge inte upp under insättningsveckan/insättningsveckorna om det känns som ett helvete och ni mår så mycket sämre för det är värt att kämpa för sedan blir det mycket mycket bättre. Kan bara tala utifrån egen erfarenhet dock.
  Jag anser att Sertralinet räddade mig i min största livskris.
  Ser idag ljust och positivt på framtiden.
  Med vänlig hälsning, Matilda.

  Svara
 259. Hej!
  Jag har precis börjat med Sertralin Ranbaxy och Atarax. Jag sover inte på nätterna p g a oro att vara allvarligt sjuk. I höstas 2013 fick jag helt plötsligt kramper i armar och ben och andnöd. Jag blev inlagd på sjukhus och genomgick många undersökningar men inga fysiska fel hittades. Fick diagnosen stress av läkaren. Jag tar en halv tablett 25 mg Sertralin Ranbaxy varje morgon och en tablett Atarax 25 mg vid behov, max 3 tabletter per dag. Biverkningar som dök upp av Sertralin Ranbaxy genast är yrsel, svårt att sova (hade jag sedan tidigare), krypningar i armarna. Jag känner mig mycket nedstämd och lätt till gråt. Jag hoppas verkligen att dessa biverkningar är tillfälliga för jag behöver få sova på natten snart innan jag blir tokig. Varje kväll när jag skall gå och lägga mig kommer ångesten och tankarna, skall jag få sova i natt, kommer jag vakna och känna att armarna har domnat bort och att jag är yr. Jag längtar efter att känna mig som människa igen och börja leva och känna glädje.

  Svara
 260. Hej,
  Fick sertralin utskrivet igår av min läkare på psykiatrin.
  Har läst alla inläggen ovan för att ta del av det som inte står i FASS, hur det känns att ta sertralin.
  Kan jag ta ett glas vin även om jag tar sertralin? Kan jag ta en Ipren när jag har mensvärk?
  Kommer ställa dessa frågor till min läkare idag.
  Det jag också funderar på är sexlusten. Jag har fått medicinen pg. ångest symptom vid stress och många intryck. Får svårt att sortera intrycken och det händer ibland att det ”maler” i huvudet. Det jag beskriver påverkar lusten och i utav kommentarerna ovan står det beskrivet just att hen blir hjälp av sertralin fötter då försvann ”malandet” och lusten kom tillbaka. Någon som har liknande erfarenheter?

  God fortsättning på det nya året!

  Svara
 261. Till Maria… Märker av svischandet om jag missar några doser. Men det försvann efter någon vecka när jag en gång avbröt. Hoppas det försvunnit om du hållit upp ett tag.

  Svara
 262. Nån som ätit längre än tio år? Jag har ätit i tolv år och det förändrade mitt liv, hade depressioner, panikångest varje dag och socialfobi. Hade också svårt att sålla intryck och blev därför väldigt trött. Zoloft tog bort 90%av dessa problem. Eftersom problemen var så svåra gjorde zoloften tvärtom att jag orkade känna, orkade ha sexuell lust osv. Och hade nytta av terapi. Ibland funderar jag på långsiktiga biverkningar, men jag är nästan beredd på att ta eventuella sådana för att slippa problemen jag hade innan. Har av misstag tvingats göra ett uppehåll en gång o fick utsättningssymptom som, yrsel, förvirring, underliga känselförnimmelser och magproblem, allt detta, hur medicinen hjälpt mig och abstinensen…gör att jag inte tror att medicinen är ”ofarlig” ibland undrar jag om medicinen skrivs ut för lättvindigt : jag skulle aldrig rekommendera sertralin/zoloft om det gällde en livskris. Och jag är glad att jag inte fick zoloft utskrivet vid min första depression som tonåring. Jag tänker att sertralin är ett potent läkemedel och man får väga fördelar mot nackdelar, allt har ett pris. När det gäller olika märken har jag också kännt av att kroppen reagerar annorlunda. Tål exempelvis inte Blue Fish.

  Svara
 263. Hej. En fråga. Jag har avslutat min nedtrappning av pralin efter snart 2 år. Nu är jag yr o framförallt en konstig sak som jag inte kan hitta någonstans under symtomen. Svårt att förklara men underbart om någon känner igen sig. Jag har ett slags svischande ljud i huvudet typ bak ögonen. När ja tittarhöger till vänster svischar det ordentligt o jag känner lite yrsel. Riktigt jobbigt o obehagligt. Detta leder inte sällan till huvudvärk. Hade varit så oerhört tacksam om någon vet el hört om nåt liknande. Vill inte gå till läkaren o känna
  Mig som en hypokondriker.

  Svara
 264. Hej Människa!

  Jag började äta Sertralin för 1,5 år sedan på grund av Social fobi och depressivitet.
  Först och främst vill jag säga att jag INTE blir känslokall, jag har INTE svårt att skratta så att tårarna rinner eller så att magen får ett mindre träningspass :-), jag bryr mig om saker precis lika mycket som innan – MEN, jag ältar inte saker som förut, dvs. det händer att jag känner mig nedstämd och orolig ibland men jag ”går inte in och känner av de jobbiga känslorna på djupet”. Detta betyder INTE att jag inte reflekterar över känslornas betydelse (varför jag känner som jag gör just då). Utan det betyder istället att jag är bättre rustad att hantera mina känslor och upplevelser samt bearbeta mitt liv.

  Det allra bästa med Sertralin för min egen del, är kort och gott att den är stämningshöjande och hämningslösande. Jag behöver denna medicin nu för att den hjälper mig ur min nedstämdhet och min självcentrerade värld. Så tvärtom emot vad vissa skräckpropaganda visar om Sertralin, så gör den mig mera öppen och mottaglig för omgivningen.

  Det finns många dåliga rykten om Sertralin som jag självklart respekterar. Men det är ju naturligt att man får utsättningssymtom när man slutar med en medicin som hjärnan är van vid. På samma sätt är det naturligt att man kan få biverkningar i början av medicineringen. Självklart ska man rådfråga läkare om man är orolig! Man bör inte strunta i att kontakta läkare vid besvär. Det är inte bra att ”vara sin egen läkare” och då vara dödsallvarlig i sina tolkningar om Sertralinets biverkningar.

  *Varma hälsningar*
  /Malin

  Svara
 265. Har läst vad de andra har skrivit ang sina erfarenheter så här kommer mina:
  Efter att ha ätit Zoloft från början och sedan fått det utbytt pga att man sparar in på oss sjuka – läkemedel som byts ut mot billigare alternativ – så kan jag säga att så länge jag åt just Zoloft så gjorde de bättre verkan än Sertralin. Jag vande mig dock, som jag upplever det nu i efterhand, men för upptagen med att leva i en stressad tillvaro så har fokus aldrig varit på hur jag upplever små förändringar hos mig själv. I somras blev jag utan sertralin i 3 veckor, orsaken är orelevant, och då upptäkte jag att jag hade ett markant skiftande humör. Jag kunde skratta hejdlöst.. men kunde också börja gråta precis som alla andra gör som inte är avtrubbade av antidepresiva mediciner. Jag insåg att jag var rejält avtrubbad, som förmodligen var precis vad jag behövde från början – dvs för 15 år sedan, jag vet inte exakt men jag tror det är så länge sen jag började. Nu har jag varit utan sertralin sedan i somras och jag har haft en hel del djupa dalar men dom passerar på ett par timmar. Jag kan återigen skratta hysteriskt så tårarna rinner.. vilket jag aldrig kunde uppnå under tiden jag åt sertalin mer än ett par enstaka tillfällen och detta vid intag av alkohol av liten mängd. Att jag kan skratta och tycka att saker och ting är jätte kul – och naturligtvis jätte tråkigt och sänkande – på en normal nivå utan att skratta konstlat, pga att andra omkring mig skrattar, betyder mest av allt! Jag har dessutom fått tillbaka min inre styrka – att hävda min rätt och inte ge med mig som en medgörlig liten person (som jag såg mig själv ha blivit sista åren och så även av andra)! Jag är idag 50 år och känner mig riktigt på ”G”.. Jag har fått en ”nytändning” på livet och känner mig fri och relativt lycklig!
  Har i flera års tid varit rädd för att sluta med tabletterna för att jag visste hur svårt det kunde vara att kliva ur antideprisiva mediciner. Men det gjorde mig gott! Jag slutade tvärt, vilket inte är så bra men det var ofrivilligt och det visade sig vara lärorikt för min del och jag liksom vaknade ur ett läge som kan jämföras som ”paus i livet utan att behöva känna så mycket av det jag måste uppleva”. Dom gjorde underverk när dom behövdes och nu är jag som en ny människa igen..

  Svara
 266. Har ätit Sertralin i 5 år efter att ha ”gått in i väggen”, men var bara sjukskriven 1 vecka (pga förkylning…officiellt). Antagligen det dummaste jag gjort men jag vill inte ha utbränd i CV:et så jag har försökt balansera mig fram. #¤%& jobbigt att inte tordas erkänna att man är sjuk men nu är det som det är. Håller med att de olika fabrikaten är INTE samma sak, trots att de ska vara det. Snälla Apoteket, lyssna på oss som vet: Ni kan inte erbjuda olika mediciner varje gång! När jag till slut förstod detta, har jag beställt samma märke varje gång (Sertralin Ranbaxy) för det är den variant som passade mig bäst. Då slutade kroppen att spöka eftersom man då känner igen biverkningarna. Om man byter medicin är min erfarenhet att biverkningarna förändras och man håller då på att bli tokig. Jag trodde då att jag höll på att bli sämre igen efter att trenden varit motsatt.
  Jag har under en längre tid varit nere på endast 25 mg och trodde att jag skulle få fortsätta så hela livet. 1 augusti slutade jag helt vilket gick väldigt bra intialt men sedan fick jag ett bakslag (och tankarna började genast snurra igen-ska jag börja äta igen?). Fortsatte dock utan medicin och jag tror mig nu kunna leva utan men jag får fortfarande bakslag 2,5 månader senare. Ofta är det då bara att konstatera att jag inte skött mig utan börjat pressa kroppen igen över vad jag förmår (det svåra är att erkänna att trots att jag är vältränad och bara 45 år så är tiden förbi när jag kunde jobba 60 timmars arbetsvecka eller vara ute och resa/jobba 20 timmar i sträck. Det går helt enkelt inte (och kanske egentligen inte ens ska gå). Mitt sista tips till er som undrar om ni inte ska kunna leva ett normalt liv, gå och prata med nån terapeut samt se till att motionera mycket. Även kvällspromenader gör STOR skillnad. Hoppas att denna lilla insändare hjälper någon att inte göra samma misstag som jag. Slutligen är min erfarenhet att det tar minst 1 månad (upp till 2 månader) innan min kropp hade anpassat sig till förändrad dosering. För mig räckte inte 1-2 veckor med andra ord. MVH Paul

  Svara
 267. Jag har ätit sertralin (krka 50 mg) i nästan 2 månader nu på grund av ångestsyndrom. Innan medicinen kändes allt oerhört jobbigt och oöverstigligt i 3 år av och till. Bara att gå till affären var en kamp och något som utlöste extrem ångest. Livet fungerade helt enkelt inte.

  Med medicinen känner jag mig lite lugnare. Saker som hade framkallat total panik förut fungerar ok (men fortfarande med en hel del oro). Det känns som att medicinen lägger ett väldigt litet lock på saker jag tyckt har varit oerhört jobbiga innan men annars märker jag ingen skillnad i personlighet eller temperament.

  Tyvärr har magen börjat protestera. Jag hade stressmage redan innan jag började med medicinen men nu är det väldigt illa. Det har börjat handla om att besöka toalett säkert 10 gånger per dag, om inte mer.

  Jag tycker att medicinen för övrigt har fungerat relativt bra på mig. Jag är lugnare och har inte märkt av biverkningar förutom magproblem. Magproblemen har ökat under behandlingstiden med sertralin och har man paniksyndrom så behöver man inte direkt oron för att inte hinna till toaletten i tid.

  Svara
 268. Har tagit Sertralin olika namn nästan varje gång. I cirka 3 år. 50 mg
  Hade inga besvär när jag startade. Dom har hjälpt mig att komma i balans.
  Däremot så har jag fått förhöjt kolesterol 7,9 nu senast och 5,9.
  Alltså ett till läkemedel för mig.
  Nu skall jag börja trappa ner själv. Min första dag med 25 mg. Hoppas det går bra. Jag var utan tabl i några dagar men det var inget vidare. Så nu prövar jag detta med 25mg i någon vecka och sedan trappar jag av till 12,5 mg för att sedan sluta helt och hållet. Tror att kolesterolet också går neråt.
  Mvh MArita

  Svara
 269. Jag har nu ätit Sertralin i 8 månader. Den första månaden var jobbig, jag var extremt rastlös (utöver en vanlig nivå), jag hade stickningar i händerna och oro i kroppen. Jag blev mentalt ganska låg också. Efter den första månaden så har jag mått bättre och bättre och jag känner mig nu harmonisk och frisk. Har precis startat med att sänka dosen och ska inom någon månad klara mig utan medicinen (förhoppningsvis).
  En annan biverkning av medicinen är att jag haft svårigheter att gå ner i vikt trots kalorikoll och träning 5-6 pass/v.

  Svara
 270. Jag har ätit sertralin i typ två månader och jag tycker att jag inte fått mycket biverkningar alls. Jag började med 50 mg första veckan sedan öka vi dosen till 100mg. idag tar jag 150 mg. Jag tycker sertalin har hjälpt mig väldigt mycket! Jag är stabil, driven, glad och social. Jag är lite mer avslappnad, hittar migrän Jag har fixat ett jobb bara av att ringa, jag har ingen utbildningen men jobbar för fult nu iaf och allt går bra
  min sambo tycker att jag lite känslokallare. Jag har fått dåligt minne och är snurrig/förvirrad. första receptet var sertralin actavis. denna gång fanns det bara ”teva”. jag märker är skillnad på dom, för det är på dessa jag känner mig mer för virrad osv..
  En biverkning som är sjuk på sertralin är att jag svättas SJUKT mycket. Innsn kunde jag gå flera dagar utan att svettas eller lukta. men det är en annsn svettlukt med sertralinen. Lakanet är genom blött. Ett stort pösigt duntäcke svettar jag egenom och det brukar vara fuktigt fortfarande på kvällen..annars tycker jag att dom är bra. Jag gråter inte på samma sätt. Och mina barn får en gladare mamma nu <3

  Svara
 271. Hej måste väl nämna att jag har gått igenom ett rent helvete d sista månaderna har ätit paroxetin i 15 trappade ut dem och slutade med dem började med venlaflaxin men fick äckliga biverkningar så började med seratalin nu i 4 dgr och jag mår fruktansvärt dåligt … Vet inte vad jag ska ta mig till snart…känner inte igen mig själv ..

  Svara
 272. Vill bara skriva om min nu avslutade period med Sertralin.

  När jag började med tabletterna fick jag inte mer biverkningar än extrem yrsel som höll i sig i ett par timmar under första dagen. Dock uppkom det problem med magen som jag hade ända till slutet, vilket inte alls var något jag väntade mig och det blev till sist ohållbart för mig på jobbet.

  Jag har endast haft tabletterna i fyra månader när jag nu slutat med dem. Men de fungerade till sist inte på det sättet jag ville.

  I början var allt tipp topp enligt mig då mina socialfobier minskade rejält och jag blev väldigt mycket mer avslappnad. Vilket också gjort att jag endast upplevt ångest och riktiga dippar tre gånger under dessa fyra månader. Detta hade jag minst två gånger i veckan och uppåt tidigare. Detta är nog den största fördelen med tabletterna för mig. Redan från första dagen kände jag mig inte längre lika ledsen och mina humörsvängningar planade ut bra. Så på detta sätt hjälpte tabletterna mig att mår bättre.

  Redan från dag ett tog dock tabletterna min förmåga att komma under sex vilket till en början inte var så farligt. Men efterhand blev det väldigt frustrerande och jag insåg att jag tappat mycket intimt med min sambo under de första månaderna av behandlingen.

  Under de månaderna jag har har haft tabletterna har jag långsamt blivit mer likgiltig och känslokall gentemot min sambo. Detta är något som verkligen har smugit sig på mig. Från att ha varit en som tänkt på sin sambo flera gånger om dagen, efter snart fem år tillsammans fortfarande varit väldigt attraherad av honom och inte kunnat tänka på någon annan än honom (både sexuellt och i samliv), att sakna honom så fort jag kommit utanför dörren till att ha blivit en som slutat klänga på honom, vill inte ha sex med honom, äcklas till och med (de senaste två veckorna) av honom, kan inte sluta längta efter att få komma från honom, tittar på andra, stör mig något fruktansvärt på honom och verkligen ogillar honom är makalöst. Att tabletterna kan ändra en så fort har gjort att jag som längtar efter vårt giftermål i snart två år nu inte längre vill gifta mig med honom. Detta är anledningen till min utsättning av Sertralin. Jag hoppas verkligen att mina känslor hinner komma tillbaka för annat blir det ingen bröllop om tre månader tyvärr. Detta är hemskt.

  Men detta är endast min historia.

  Hoppas den hjälper någon.

  Svara
 273. Jag har tagit Sertralin (Bluefish) sedan förra sommaren efter att ha prövat ett par andra medel först.
  Kände att det blev svårt att komma upp på morgnarna och hade värk i armarna som febervärk utan feber kan jag beskriva det. När jag väl kommit upp gick det bra. Fick annars inga direkta biverkningar förutom detta gäspande som jag fortfarande har och att jag som i vanliga fall är lite virrig blivit mycket vimsigare och glömmer en massa gång på gång.
  Efter några månader byttes sorten ut mot billigare (övriga gånger propsade jag på den jag fick från början och då beställde de den om den inte fanns) Jag fick Oralin. Då försvann värken i armarna. Visst är man lite i en bubbla blir aldrig sådär riktigt glad men å andra sidan inte så lätt ledsen heller. Men ganska snart upplevde jag dip på dip på mitt arbete och detta resulterade i att jag fick vara hemma ett tag. Har nu fått ökad dos och mår rätt ok. Jag glömde att ta tabletterna två dagar i sträck och mådde då illa men det försvann när jag tog min pilla igen.
  Det obehag jag har är att jag svettas så in i norden nästan hela tiden, nä det är inte kärringakör som kommer mer som skov och det har jag haft för ett par år sen.
  Jag ser fram emot att sluta med medicinen men inser att den behövs jag är nog en lite depressiv typ av naturen och har nog alltid varit det när jag ser tillbaka. På alla jobb jag haft har det gått bra en tid men sen kan jag blir arg eller irriterad och så är man inte omtyckt av chefen eller kollegor. Bara de som känner en och gillar en redan förstår. Besvären blev värre om något jobbigt hände. Man sågs som besvärlig.
  Men det där trycket eller magen som drar ihop sig när man blir besviken och ledsen försvinner till största delen och även det här gråtandet som kommer över en i tid och otid. Särskilt när man känner sig förbisedd eller orättvist behandlad t ex på jobb.

  Svara
 274. Vill bara göra ett inlägg ang. sertralin o IBS, dessa problem försvann genast, magen i bra skick direkt. Hade gråtattacker många ggr dagl. utan synbar anledning, dessa försvann oxå omedlebart.Tycker dock att huvudvärken är ngt besvärande. Mår bättre i det stora hela, men känslosval.

  Svara
 275. Hej,

  Jag är inne på mitt tredje år med Sertralin 50 mg och vill gärna dela med mig av mina erfarenheter. Jag fick Sertralin ordinerat p.g.a. min PMS (premenstrual syndrom) eller på svenska PMDS (Premenstruell Dysforisk Störning). Mens kan ge kvinnan rejäla hormonsvängningar vilket gjorde mig oberäknelig minst 1 vecka i månaden. Jag ”förvandlades” och vart provocerande, lynnig, anklagande, elak, fysiskt våldsam, irriterad, trött, likgiltig, brist på motivation, allt var svart eller vitt, störde mig på allt, lätt till gråt, otröstlig, självmordstankar, deprimerad, koncentrationssvårigheter (vad gällde bilkörning, lyssna, tal). I 17 års tid hade jag levt sån, 12 ggr per år utan att förstå vad som var fel….eller ville helt enkelt inte inse för det gick ju alltid över.

  Efter att ha fått en akut tid på kvinnomottagningen så träffade jag en underbar läkare som satte ord på, vad det var som gjorde att jag började tro att jag höll på att bli galen. Hon berättade att jag led av svår PMS och det finns hjälp att få. Hon skrev ut Sertralin som jag skulle prova under 3 månader. Ett ångest dämpande medel som jag skulle ta antingen hela tiden eller en vecka innan mensen tills tre dagar in i mensen. Jag var emot att behöva ta antidepressiva mediciner men har insåg att det förmodligen var nödvändigt i mitt fall. Jag skulle kunna styra hur jag ville ta medicinen eftersom att de är rätt så snabbverkande, så jag skulle slippa onödigt knaprande. Från att våndas inför min nästa menstruation såg jag fram emot en eventuell förbättring.

  De antidepressiva medicinerna är idag betydligt bättre än förr och ger mindre, om ens några biverkningar. Så för friden, kärleken och framtiden så gav jag det en chans!

  Jag bestämde mig för att äta dessa tabletter regelbundet varje dag. Första veckorna gick jag lite som i en bubbla och jag somnade varje kväll redan vid 18 (gäspade vansinnigt mycket i början), jag minns en dag då jag vart riktigt deprimerad och jag var bara vart sängliggande, något tillfälle fick jag stickningar i kinderna men annars upplevde jag inga fler negativa biverkningar. Ju fler veckor som passerade så började jag känna mig gladare, mer uppåt, inget fick mig ur balans, fullkommligt orädd, mitt spindelfobi gick över, jag reagerade inte med ilska på små saker utan resonerade ”äsch det löser sig, det hade kunnat vara värre”. Jag kunde helt plötsligt stå framför hur mycket människor som helst och hålla ett föredrag, något som tidigare gav mig ångest, illa mående och panik. Under dessa tre år så har jag inte blivit irriterad, jag stressar aldrig upp mig, jag får aldrig ångest, somnar samma sekund jag lägger mitt huvud på kudden om nätterna. Nu börjar jag känna att det är dags att dra ner på mängden då jag upplever att kroppen och huvudet har ”blivit friskt”. Anledningen till upptäckten av att min kropp troligen inte behöver samma mängd Sertralin längre, är för att jag senaste året har haft fruktansvärt dåligt minne (glömmer saker otroligt snabbt) upplever att jag har svårt att focusera (läsa & lyssna).

  OBS!! Viktigt att veta om dessa tabletter är att alla fabrikat är inte delningsbara! Visst är en skåra på tabletten som gör den brytbar MEN mängden formula som har effekt är inte jämt fördelat i alla tabletter vilket innebär att delar ni en tablett på två alternativt fyra delar så kan det blir riktigt fel i er dosering! Märket KRKA den vet jag med säkerhet att den är delningsbar (jämt fördelade ingredienser) och jag rekommenderar er att köpa en tablettdelare som finns på apoteket för ca 50 kr.

  Sertralin gav mig livet tillbaka, den har gjort mig till en bättre och snällare människa, den har tagit fram allamina goda egenskaper och lämnat de dåliga bakom mig. Så från och med imorgon kommer jag att dra ner på min dos till ¾ av en tablett. Är det så att ångesten kryper inpå mig så vet jag vart jag söker skydd, Sertralinet. Jag hoppas min berättelse ger någon klarhet och att ingen person ska behöva gå runt och må som jag gjort i onödan, när det faktiskt finns hjälp att få. Sertralin botar inte PMS:en utan de symptom jag nämnt ovan som vi alla brottas med någon gång genom livet, kille som tjej.

  Kram Anki

  Svara
  • Som att höra historien om mitt liv. Från 21-39 års ålder har jag haft svår pmds. Jag fattade nog ganska tidigt. Runt 23 att nått var seriöst fel. Mest för att en gång i månaden ville jag ta mitt liv. Det tog tills efter en utredning från vården om bipolaritet initierad av ni psykolog dom såg ett uppochner mönster. Till slut framkom sanningen jag hela tiden trott. Men här i Örebro tyckte inte kvinnokliniken att jag kunde ha pms/pmds eftersom jag inte har mens ( har spiral) som tur är tyckte inte psykiatrin detsamma så jag fick Oralin ( setralin funkar inte alls får tokångest och självmordstankar.

   Svara
 276. Hej,
  Har haft sertralin i ca 2.5 år. Det har fungerat ok, men sedan 1.5 år sedan har jag fått jätteproblem med min mun och har väldiga besvär med ljus (utomhus) och bär nästan alltid solglasögon. Har brännande, svidande smärta på tungan, blåsor under öveläpp och underläpp och även på tungan. Detta är förfärligt, och har sökt många läkare o min tandläkare ang detta. När man läser biverkningarna ang sertralin så finns dessa besvär beskrivna, dock som mycket sällsynta. Har av läkare blivit rekommenderad att avsluta behandlingen. Hoppas av hela mitt hjärta att jag skall slippa dessa problem nu.
  Hälsningar Eva

  Svara
 277. Hej Michell här.
  Jag är en kille nu på hela 26år. Jag har gått på olika SSRI under dom senaste åren. Ja man kan säga ca 7år. Men när jag fick Sertralin så vände allt. Jag blev piggare, gladare, och kunde aktivera mig. Man kan väl säga att Sretarlin räddade mig totalt. Till början fick man gå på ca25mg sedan öka med 50mg. Det var gränsen för mig. Men nu efter ca 7år.på SSRI, så har jag väl läkt kan man väl säga. Slutet av behandlingen så kände jag mig Väck på vått sätt. Blev som en zombie som många kallar det. Själv märkte jag inte alls det utan kände inga känslor eller glömde allt man gjorde. Det var ett täcken på att jag är klar nu med SSRI!
  Men idag är jag av dom nu efter ca 1 månad känner jag mig hel! Oj det var längesedan man kände detta.
  Men saken är Sertralin räddade mig. Men vi alla fungerar olika på olika sätt. Man skall pröva sig fram, tills man hittar rätt.
  Ta det lugnt i livet.
  Mvh
  Michell Zander

  Svara
 278. Jag har ätit Sertralin i 6 månader. De första fyra månaderna var jag jättenöjd med preparatet. Jag klarade vardagliga problem utmärkt, kände mej balanserad och glad. Men sedan blev jag mer och mer flack i känslorna. Blev otroligt känslokall, brydde mej inte speciellt mycket om nått. Jag bara var tillslut. Och bestämde mej för att helt enkelt avbryta behandlingen, trots insikten om att man bör trappa ner. Men resonerade att jag tar en dag i taget. Första och andra dagen hade jag extrem huvudvärk. Idag, dag tre, är jag fruktansvärt yr, det kommer i vågor. Grinig, irriterad, har svimningskänslor, domningar i hela kroppen av och till. Visst, jag skulle kunna trappa ner på preparatet, men ju fler negativa konsekvenser jag får av att låta bli att ta det, desto mer skrämd blir jag för att fortsätta ta det. Vad är det jag har stoppat i mej egentligen?! Har kämpat mej ur ett alkohol och drogberoende, och började äta dessa ”ofarliga” tabletter som man inte skulle kunna bli beroende av enligt läkaren. Men vad är det här om inte en avtändning och abstinensbesvär?

  Svara
 279. Jag har inte använt mig av sertralin länge alls. Är inne på vecka nr 2 och har sen en vecka tillbaka kommit upp i rätt dos. Jag ville bara dela med mig av mina härliga symptom. Första veckan droppade jag rejält. Jag blev väldigt deprimerad, otroligt hög ångest och tvångstankarna kvävde mig. Det börjar bli bättre (peppar, peppar ta i trä).. Jag missade att ta läkemedlet en dag och p.g.a en missad dag fick jag hemska utsättningssymptom så som skakningar, domningar (så pass att jag knappt kände av vidrörning av min egna hand) och yrsel.

  Jag menar inte att detta är något som händer alla. Säger bara att preparatet kan verka starkt och att man bör vara beredd. En vidare notis är att jag har använt mig av cipralex innan. Fick liknande symptom men inte alls lika skarpa och jobbiga.

  Svara
 280. Jag vill bara dela med mig av mina erfarenheter ang Sertralin. Har ätit den medicinen nu i ca 2 månader. Varje gång jag går och hämtar ut ny medicin så får jag ett annat fabrikat än vad jag fick utskrivet första gången. Pga apoteket har skyldighet att tillhandahålla kunden det billigaste alternativet. Men jag känner av olika fabrikat och det är inte possitivt. Får biverkningar som stötar i kroppen mkt trötthet, vilket jag inte hade i början. Så nästa gång jag hämtar ut medicin så ska jag ha den jag fick utskrivet första gången!!!!!!
  Tycker att det är mkt dåligt att de fungerar på detta vis, jag betalar hellre lite mera och känner att jag kan lite på den medicin jag äter../Annica

  Svara

Lämna en kommentar